skład / składniki
metoda gotowania
Rozgrzej piekarnik do maksimum (używam trybu "grill"). W międzyczasie posolić i pieprzyć kawałek wołowiny ze wszystkich stron. Układanie go "naukowo" jest umieszczane na ruszcie lub na blasze do pieczenia, ale zwykle umieszczam mięso w misce ze stali nierdzewnej, aby sok spływał do niej i nie odparowywał tak bardzo, jak to się dzieje, jeśli dostanie się na blachę do pieczenia. Tak bardzo kochamy, jednak powtarzam, w klasycznym przepisie miski nie powinno być.
15 minut pieczeń wołowa w maksymalnej temperaturze, a następnie zmniejsz do średniej (175 stopni) i kontynuuj pieczenie w tym trybie od 15 minut na kilogram wagi. Jeśli zaraz po tym wyjmiesz pieczeń wołową, nadal będzie "krwawa", dla miłośników - najbardziej smak. Jeśli wolisz średnio wysmażone, trzymaj mięso w piekarniku przez kolejne 15 minut po wyłączeniu ognia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sól - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Polędwica wołowa - 324 kcal/100g