Szybka pieczeń wołowa

soczyste i delikatne mięso! Co może być lepszego?! Daje wspaniały wynik przy minimalnym wysiłku ze strony gospodyni. Wszystko, czego potrzebuję, to włączać i wyłączać-regulować temperaturę piekarnika i kupować, solić i pieprzyć mięso. Nic nie trzeba ciąć, nic nie trzeba smażyć, jednym słowem, w ogóle nie ma zamieszania. Uważam, że jeśli jest nienaganny kawałek wołowiny, nie można wymyślić nic lepszego niż pieczeń wołowa. Proste i szlachetne danie.
MagnagoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 49 % 24 g
tłuszcze 51 % 25 g
węglowodany 0 % 0 g
324 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

Rozgrzej piekarnik do maksimum (używam trybu "grill"). W międzyczasie posolić i pieprzyć kawałek wołowiny ze wszystkich stron. Układanie go "naukowo" jest umieszczane na ruszcie lub na blasze do pieczenia, ale zwykle umieszczam mięso w misce ze stali nierdzewnej, aby sok spływał do niej i nie odparowywał tak bardzo, jak to się dzieje, jeśli dostanie się na blachę do pieczenia. Tak bardzo kochamy, jednak powtarzam, w klasycznym przepisie miski nie powinno być.
15 minut pieczeń wołowa w maksymalnej temperaturze, a następnie zmniejsz do średniej (175 stopni) i kontynuuj pieczenie w tym trybie od 15 minut na kilogram wagi. Jeśli zaraz po tym wyjmiesz pieczeń wołową, nadal będzie "krwawa", dla miłośników - najbardziej smak. Jeśli wolisz średnio wysmażone, trzymaj mięso w piekarniku przez kolejne 15 minut po wyłączeniu ognia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Polędwica wołowa - 324   kcal/100g

Podobne przepisy