skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Podstawą ciasta jest biszkopt czekoladowo-szyfonowy. Charakteryzuje się szczególną lekkością, delikatnością, a także wilgotną strukturą. Składniki są wskazane dla jednego dużego biszkoptu, lepiej upiec go w formie o średnicy 26 cm i większej, ponieważ nie mam takiej formy, upiekłem ją w dwóch formach o wielkości 24 cm
Krok 2:

Aby zrobić biszkopt, wymieszaj kakao i kawę rozpuszczalną, dodaj ciepłą wodę i wymieszaj, aż będzie gładka
Krok 3:

Dzielimy jajka na białka i żółtka, potrzebujemy 8 białek i 5 żółtek. Dzielimy bardzo ostrożnie, aby żadna kropla żółtka nie dostała się do białek. Ubij żółtka z cukrem (180g) do zwiększenia objętości
Krok 4:

Gdy żółtka są dobrze ubite w małych porcjach, Wprowadzamy olej roślinny
Krok 5:

Ciągle ubijając
Krok 6:

W małych porcjach dodajemy roztwór kakao z kawą, ciągle mieszając
Krok 7:

Przesiej mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia
Krok 8:

Wmieszaj ciasto
Krok 9:

Dobrze wymieszaj
Krok 10:

Dodaj szczyptę soli do białek i ubijaj do stabilnych szczytów. Do dobrze ubitych białek Wprowadzamy 45 g cukru i ubijamy do uzyskania stabilności
Krok 11:

Dodaj białka małymi porcjami do ciasta i delikatnie ugniataj
Krok 12:

Wlej gotowe ciasto do formy i piecz w 170C przez około 40 minut, aż będzie gotowe. Podczas pieczenia przez pierwsze 30 minut nie otwieraj drzwi piekarnika!
Krok 13:

Wyjmujemy gotowy biszkopt z piekarnika i schładzamy. Lepiej to zrobić w stanie odwróconym
Krok 14:

Aby to zrobić, bierzemy 4 filiżanki o tej samej wysokości, odwracamy gotowy biszkopt w formie i instalujemy na krawędziach filiżanek, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Jeśli ostygniesz do góry nogami, nie smaruj formy przed pieczeniem, w przeciwnym razie biszkopt po prostu wypadnie. Do smarowania użyłam 2 kremów
Krok 15:

Pierwszy kremowy: rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej
Krok 16:

Ubij ser śmietankowy ze skórką z cytryny i rozpuszczoną czekoladą
Krok 17:

Krem gotowy
Krok 18:

Druga czekolada: ubij masło w temperaturze pokojowej z cukrem pudrem, aż będzie puszyste
Krok 19:

Ciemna czekolada topi się w kąpieli wodnej
Krok 20:

I dodaj do masła
Krok 21:

Wszystko dokładnie ubijamy
Krok 22:

Opcjonalnie możesz dodać 1 łyżkę. l. gęsta kwaśna śmietana (nie dodałem)
Krok 23:

Krem gotowy
Krok 24:

Zacznijmy składać ciasto. Biszkopty dzielimy na 2 części, okazało się, że 4 ciasta
Krok 25:

Pierwsze ciasto smarujemy kremem czekoladowym
Krok 26:

Na wierzch układamy wiśnie (ja użyłam puszki we własnym soku)
Krok 27:

Przykryj drugim ciastem, posmaruj go kremem. Na trzecim cieście rozprowadzamy krem czekoladowy i wiśnie. Przykryj czwartym ciastem. Posmaruj wierzch i boki ciasta pozostałym kremem czekoladowym, wyrównaj i udekoruj. Posypałem boki płatkami migdałów, wcześniej usmażyłem je na patelni, a na wierzchu wycisnąłem loki za pomocą torby cukierniczej. Zostawiamy ciasto do namoczenia, ciasto nie wymaga szczególnie długiej impregnacji, ponieważ ciasta nie są uzyskiwane z
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Kawa rozpuszczalna - 94 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g


