biszkopt wiśniowy z kremem śmietankowo-czekoladowym

bardzo delikatne i przewiewne ciasto biszkoptowe dla miłośników czekolady! To ciasto upiekłam mężowi na urodziny. Ponieważ bardzo lubi czekoladę, ciasto upiekło czekoladę. Ciasto okazuje się bardzo duże, takie było zamówienie urodzinowego chłopca, więc jeśli potrzebujesz małego ciasta, możesz zmniejszyć produkty o połowę. Ciasto jest bardzo smaczne, z bogatą czekoladą i smakiem i aromatem, a Vinya nadaje przyjemną kwaskowatość i świeżość. Jeśli krem maślany jest dla Ciebie zbyt tłusty, możesz go zastąpić bitą śmietaną, a otrzymasz ciasto & quot; Czarny Las & quot;, ale biszkopt to po prostu coś, jest bardzo lekki, przewiewny i delikatny, a co najważniejsze, wilgotny, wcale nie wymaga impregnacji, czy chcesz. Spróbuj, mam nadzieję, że ci się spodoba!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 39 % 26 g
węglowodany 51 % 34 g
371 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Podstawą ciasta jest biszkopt czekoladowo-szyfonowy. Charakteryzuje się szczególną lekkością, delikatnością, a także wilgotną strukturą. Składniki są wskazane dla jednego dużego biszkoptu, lepiej upiec go w formie o średnicy 26 cm i większej, ponieważ nie mam takiej formy, upiekłem ją w dwóch formach o wielkości 24 cm

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zrobić biszkopt, wymieszaj kakao i kawę rozpuszczalną, dodaj ciepłą wodę i wymieszaj, aż będzie gładka

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dzielimy jajka na białka i żółtka, potrzebujemy 8 białek i 5 żółtek. Dzielimy bardzo ostrożnie, aby żadna kropla żółtka nie dostała się do białek. Ubij żółtka z cukrem (180g) do zwiększenia objętości

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy żółtka są dobrze ubite w małych porcjach, Wprowadzamy olej roślinny

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciągle ubijając

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W małych porcjach dodajemy roztwór kakao z kawą, ciągle mieszając

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wmieszaj ciasto

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze wymieszaj

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj szczyptę soli do białek i ubijaj do stabilnych szczytów. Do dobrze ubitych białek Wprowadzamy 45 g cukru i ubijamy do uzyskania stabilności

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj białka małymi porcjami do ciasta i delikatnie ugniataj

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej gotowe ciasto do formy i piecz w 170C przez około 40 minut, aż będzie gotowe. Podczas pieczenia przez pierwsze 30 minut nie otwieraj drzwi piekarnika!

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmujemy gotowy biszkopt z piekarnika i schładzamy. Lepiej to zrobić w stanie odwróconym

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Aby to zrobić, bierzemy 4 filiżanki o tej samej wysokości, odwracamy gotowy biszkopt w formie i instalujemy na krawędziach filiżanek, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Jeśli ostygniesz do góry nogami, nie smaruj formy przed pieczeniem, w przeciwnym razie biszkopt po prostu wypadnie. Do smarowania użyłam 2 kremów

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pierwszy kremowy: rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ubij ser śmietankowy ze skórką z cytryny i rozpuszczoną czekoladą

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Krem gotowy

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Druga czekolada: ubij masło w temperaturze pokojowej z cukrem pudrem, aż będzie puszyste

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ciemna czekolada topi się w kąpieli wodnej

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    I dodaj do masła

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Wszystko dokładnie ubijamy

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Opcjonalnie możesz dodać 1 łyżkę. l. gęsta kwaśna śmietana (nie dodałem)

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Krem gotowy

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Zacznijmy składać ciasto. Biszkopty dzielimy na 2 części, okazało się, że 4 ciasta

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Pierwsze ciasto smarujemy kremem czekoladowym

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Na wierzch układamy wiśnie (ja użyłam puszki we własnym soku)

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Przykryj drugim ciastem, posmaruj go kremem. Na trzecim cieście rozprowadzamy krem czekoladowy i wiśnie. Przykryj czwartym ciastem. Posmaruj wierzch i boki ciasta pozostałym kremem czekoladowym, wyrównaj i udekoruj. Posypałem boki płatkami migdałów, wcześniej usmażyłem je na patelni, a na wierzchu wycisnąłem loki za pomocą torby cukierniczej. Zostawiamy ciasto do namoczenia, ciasto nie wymaga szczególnie długiej impregnacji, ponieważ ciasta nie są uzyskiwane z

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Kawa rozpuszczalna - 94   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g

Podobne przepisy