kruche zapałki

delikatne chrupiące ciasteczka w postaci dużych zapałek. Spróbuj! Zrobiłam dużo różnych ciasteczek, ale te ciasteczka są po prostu czymś!! Tak, jest tak delikatny i chrupiący, po prostu rozpływa się w ustach i bardzo szybko znika z talerza:) Jeśli upieczesz takie ciasteczka w postaci małych loków lub gwiazd, możesz połączyć je ze skondensowanym mlekiem, okaże się bardzo smaczne! Spróbuj, na pewno ci się spodoba!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 5 g
tłuszcze 37 % 32 g
węglowodany 57 % 50 g
491 kcal
IG: 16 / 2 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej piekarnik do 190C. ubij masło w temperaturze pokojowej, aż będzie puszyste

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier puder i nalewkę waniliową lub cukier waniliowy

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubijamy do uzyskania kremowej konsystencji

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i skrobią, dodaj małe porcje do mieszanki olejowej, zagniataj jednorodne ciasto. Jeśli ciasto okaże się zbyt gęste, dodaj 1 lub 2 łyżki mleka (potrzebowałem 2 łyżek), to ciasto będzie znacznie łatwiejsze do wyciśnięcia przez worek

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż gotowe ciasto do torby cukierniczej z dyszą Gwiazdy. Ciasteczka wyciskamy na przygotowaną blachę do pieczenia w postaci długich pasków o długości około 10 cm

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piecz ciasteczka przez 8-10 minut na złoty kolor. Wyjmujemy ciasteczka i pozwalamy im ostygnąć, uważaj ciepłe ciasteczka są bardzo kruche i bardzo łatwe do złamania

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy ciasteczka stygną, połam tabliczkę czekolady na małe kawałki i rozpuść w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli stopisz się w kuchence mikrofalowej, uważaj, aby nie przegrzewać czekolady, ponieważ wtedy po prostu stanie się ziarnista i nigdy nie zamieni się w gładką piękną masę

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Schłodzone ciasteczka zanurzamy jedną stroną w lekko schłodzonej rozpuszczonej czekoladzie. Nadmiar czekolady odcedź i połóż na pergaminie. Pozostaw do całkowitego zestalenia czekolady. Gdy czekolada stwardnieje, nasze ciasteczka są gotowe. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy