skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Rozgrzej piekarnik do 190C. ubij masło w temperaturze pokojowej, aż będzie puszyste
Krok 3:
Dodaj cukier puder i nalewkę waniliową lub cukier waniliowy
Krok 4:
Ubijamy do uzyskania kremowej konsystencji
Krok 5:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i skrobią, dodaj małe porcje do mieszanki olejowej, zagniataj jednorodne ciasto. Jeśli ciasto okaże się zbyt gęste, dodaj 1 lub 2 łyżki mleka (potrzebowałem 2 łyżek), to ciasto będzie znacznie łatwiejsze do wyciśnięcia przez worek
Krok 6:
Włóż gotowe ciasto do torby cukierniczej z dyszą Gwiazdy. Ciasteczka wyciskamy na przygotowaną blachę do pieczenia w postaci długich pasków o długości około 10 cm
Krok 7:
Piecz ciasteczka przez 8-10 minut na złoty kolor. Wyjmujemy ciasteczka i pozwalamy im ostygnąć, uważaj ciepłe ciasteczka są bardzo kruche i bardzo łatwe do złamania
Krok 8:
Gdy ciasteczka stygną, połam tabliczkę czekolady na małe kawałki i rozpuść w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej
Krok 9:
Jeśli stopisz się w kuchence mikrofalowej, uważaj, aby nie przegrzewać czekolady, ponieważ wtedy po prostu stanie się ziarnista i nigdy nie zamieni się w gładką piękną masę
Krok 10:
Schłodzone ciasteczka zanurzamy jedną stroną w lekko schłodzonej rozpuszczonej czekoladzie. Nadmiar czekolady odcedź i połóż na pergaminie. Pozostaw do całkowitego zestalenia czekolady. Gdy czekolada stwardnieje, nasze ciasteczka są gotowe. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g