domowy chleb z suszonymi owocami i orzechami laskowymi

twoje ciało podziękuje za tak zdrowy i pyszny chleb! Przez długi czas marzyłem o zrobieniu podobnego chleba i uzbrojony w książkę Richarda Bertineta, nadal go ugotowałem. Chleb jest bardzo aromatyczny i smaczny. To prawda, że taki chleb jest dla amatora, a raczej jeśli chcesz go zjeść, na przykład z barszczem, to ta kombinacja nie jest dla wszystkich) ale jest naprawdę bardzo smaczna, zjadłem go ze wszystkim, ale mój mąż tylko z herbatą:) spróbuj, mam nadzieję, że ci się spodoba!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 77 % 37 g
213 kcal
IG: 39 / 8 / 53

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mąkę przesiać

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drożdże mielimy mąką na drobne okruchy, dodajemy sól i dobrze mieszamy

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W mące robimy zagłębienie dodajemy miód

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I zmieszane serum z wodą (można używać tylko wody)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagniataj ciasto. Okazuje się, że jest dość lepki, ale staraj się nie dodawać więcej mąki lub dodawać tylko trochę

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz nasze ciasto należy zagnieść, zagnieść przez 10 minut, ciasto powinno być bardzo delikatne

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas ugniatania ciasta suszone owoce należy zalać wrzącą wodą, pozwolić im trochę się zagotować, a po ugniataniu ciasta dodać posiekane suszone morele i orzechy z rodzynkami, wymieszać je z ciastem

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Formujemy Kolobok z ciasta

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wysyłamy do naoliwionej miski i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę (do podwojenia)

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowe ciasto układamy na posypanym mąką stole, ugniatamy i dzielimy na 2 równe części

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Z każdej części formujemy batonik i układamy na blasze do pieczenia w celu dalszego uszlachetnienia, odstawiamy na 30 minut

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na gotowych batonach w razie potrzeby wykonujemy nacięcia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 C przez 15 minut z parą (w tym celu kładziemy głęboką blachę do pieczenia z wrzącą wodą na dnie piekarnika), po 15 minutach wyciągamy blachę do pieczenia z wodą, zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy przez kolejne 15-20 minut. Gotowy chleb musi całkowicie ostygnąć i stać przez 3 godziny, wtedy nasz chleb będzie bardzo aromatyczny i dojrzeje. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Serum - 31   kcal/100g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 298   kcal/100g

Podobne przepisy