skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Mąkę przesiać
Krok 3:
Drożdże mielimy mąką na drobne okruchy, dodajemy sól i dobrze mieszamy
Krok 4:
W mące robimy zagłębienie dodajemy miód
Krok 5:
I zmieszane serum z wodą (można używać tylko wody)
Krok 6:
Zagniataj ciasto. Okazuje się, że jest dość lepki, ale staraj się nie dodawać więcej mąki lub dodawać tylko trochę
Krok 7:
Teraz nasze ciasto należy zagnieść, zagnieść przez 10 minut, ciasto powinno być bardzo delikatne
Krok 8:
Podczas ugniatania ciasta suszone owoce należy zalać wrzącą wodą, pozwolić im trochę się zagotować, a po ugniataniu ciasta dodać posiekane suszone morele i orzechy z rodzynkami, wymieszać je z ciastem
Krok 9:
Formujemy Kolobok z ciasta
Krok 10:
Wysyłamy do naoliwionej miski i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę (do podwojenia)
Krok 11:
Gotowe ciasto układamy na posypanym mąką stole, ugniatamy i dzielimy na 2 równe części
Krok 12:
Z każdej części formujemy batonik i układamy na blasze do pieczenia w celu dalszego uszlachetnienia, odstawiamy na 30 minut
Krok 13:
Na gotowych batonach w razie potrzeby wykonujemy nacięcia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 C przez 15 minut z parą (w tym celu kładziemy głęboką blachę do pieczenia z wrzącą wodą na dnie piekarnika), po 15 minutach wyciągamy blachę do pieczenia z wodą, zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy przez kolejne 15-20 minut. Gotowy chleb musi całkowicie ostygnąć i stać przez 3 godziny, wtedy nasz chleb będzie bardzo aromatyczny i dojrzeje. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Serum - 31 kcal/100g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 298 kcal/100g