pierniki orzechowe Elizen na Nowy Rok

wyjątkowy przepis na aromatyczne pierniki orzechowe bez mąki pszennej! Nie znam żadnego innego przepisu na pierniki bez mąki.
MagnagoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 25 % 19 g
węglowodany 66 % 51 g
387 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj skórkę z cytryny

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka mikserem do piany

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W cienkim strumieniu wlać granulowany cukier podczas ubijania, ubić na białą pianę

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wrzuć tam wszystkie inne składniki naraz

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj. Rozgrzej piekarnik (do 150 stopni, trochę gorętszy niż w przypadku bezy)

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeśli używane są płytki z piernika, rozłóż je na papierze na blasze do pieczenia, ale nie blisko siebie

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż porcje masy orzechowej na płytkach łyżką (lub połóż bezpośrednio na papierze, jest to szybsze i wygodniejsze, po prostu pierniki są mniej przechowywane bez oblodzenia i mają nieco inną konsystencję

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piec w piekarniku na średnim poziomie w temperaturze 150 stopni przez 20 minut

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjąć z piekarnika, ostudzić, a dopiero potem podzielić nożem zworki, jeśli powstały między poszczególnymi piernikami

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Całkowicie schłodzone pierniki można przykryć lukrem(lub nie). Posypałem gofrowymi płatkami śniegu wyłącznie dla dekoracyjności. Ciesz się!

będziesz potrzebować 12 sztuk płytek z piernika; możesz się bez nich obejść, jeśli piec na papierze. Miałem o średnicy 7 cm, zajęło to 12. Jeśli weźmiesz mniejszy rozmiar, z grubsza oszacuj, ile dokładnie zmieści się na blasze do pieczenia.
co roku w grudniu, jako maniak, muszę prawie codziennie piec ciasteczka, a potem ukrywać je w całym domu, aby zwierzęta nie zjadły. (Prawdopodobnie jest to również jakaś niemiecka tradycja adwentowa. Ja zaczynam ten maraton od tego przepisu , bo wiem-do końca grudnia muszę go upiec jeszcze 2, jeśli nie 3 razy. Niemcy, z których większość nie lubi gotować, a nawet nie wie, jak upiec po prostu góry pieczenia na Boże Narodzenie - i tutaj są w stanie konkurować w umiejętnościach z innymi narodami. Umiejętności te są doskonalone przez lata i pokolenia niemieckich Frau w jakimś niewypowiedzianym konkursie " czyje świąteczne wypieki zostaną zjedzone lub wyprzedane w pierwszej kolejności ". Finały zawodów odbywają się w przedszkolach i szkołach, na lokalnych jarmarkach bożonarodzeniowych, świątecznych wieczorach w pracy i w "kręgach zainteresowań". Ponadto z reguły różni członkowie rodziny mają różne preferencje smakowe i nadal muszą piec wiele odmian, nawet na wakacje w domu, nie wspominając o żadnych wydarzeniach towarzyskich. Elizen to przepis, który wszyscy Lubię. Tak, każdy ma swój ulubiony rodzaj pieczenia, który reszta może w świątecznym naczyniu nie jest poruszona; ale moi krewni i goście są zwykle absolutnie jednomyślni w jedzeniu tej odmiany piernika.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy