skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Zetrzyj skórkę z cytryny
Krok 3:
Ubij jajka mikserem do piany
Krok 4:
W cienkim strumieniu wlać granulowany cukier podczas ubijania, ubić na białą pianę
Krok 5:
Wrzuć tam wszystkie inne składniki naraz
Krok 6:
Wymieszaj. Rozgrzej piekarnik (do 150 stopni, trochę gorętszy niż w przypadku bezy)
Krok 7:
Jeśli używane są płytki z piernika, rozłóż je na papierze na blasze do pieczenia, ale nie blisko siebie
Krok 8:
Połóż porcje masy orzechowej na płytkach łyżką (lub połóż bezpośrednio na papierze, jest to szybsze i wygodniejsze, po prostu pierniki są mniej przechowywane bez oblodzenia i mają nieco inną konsystencję
Krok 9:
Piec w piekarniku na średnim poziomie w temperaturze 150 stopni przez 20 minut
Krok 10:
Wyjąć z piekarnika, ostudzić, a dopiero potem podzielić nożem zworki, jeśli powstały między poszczególnymi piernikami
Krok 11:
Całkowicie schłodzone pierniki można przykryć lukrem(lub nie). Posypałem gofrowymi płatkami śniegu wyłącznie dla dekoracyjności. Ciesz się!
będziesz potrzebować 12 sztuk płytek z piernika; możesz się bez nich obejść, jeśli piec na papierze. Miałem o średnicy 7 cm, zajęło to 12. Jeśli weźmiesz mniejszy rozmiar, z grubsza oszacuj, ile dokładnie zmieści się na blasze do pieczenia.
co roku w grudniu, jako maniak, muszę prawie codziennie piec ciasteczka, a potem ukrywać je w całym domu, aby zwierzęta nie zjadły. (Prawdopodobnie jest to również jakaś niemiecka tradycja adwentowa. Ja zaczynam ten maraton od tego przepisu , bo wiem-do końca grudnia muszę go upiec jeszcze 2, jeśli nie 3 razy. Niemcy, z których większość nie lubi gotować, a nawet nie wie, jak upiec po prostu góry pieczenia na Boże Narodzenie - i tutaj są w stanie konkurować w umiejętnościach z innymi narodami. Umiejętności te są doskonalone przez lata i pokolenia niemieckich Frau w jakimś niewypowiedzianym konkursie " czyje świąteczne wypieki zostaną zjedzone lub wyprzedane w pierwszej kolejności ". Finały zawodów odbywają się w przedszkolach i szkołach, na lokalnych jarmarkach bożonarodzeniowych, świątecznych wieczorach w pracy i w "kręgach zainteresowań". Ponadto z reguły różni członkowie rodziny mają różne preferencje smakowe i nadal muszą piec wiele odmian, nawet na wakacje w domu, nie wspominając o żadnych wydarzeniach towarzyskich. Elizen to przepis, który wszyscy Lubię. Tak, każdy ma swój ulubiony rodzaj pieczenia, który reszta może w świątecznym naczyniu nie jest poruszona; ale moi krewni i goście są zwykle absolutnie jednomyślni w jedzeniu tej odmiany piernika.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Kandyzowane - 216 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g