twaróg Stollen

to pachnące niemieckie ciasto noworoczne podbije Twoje serce! Stollen to tradycyjne niemieckie świąteczne wypieki. Stolleny piecze się z wyprzedzeniem, miesiąc przed Bożym Narodzeniem i przez cały ten czas są zaparzane i dojrzewają. Jako wypełniacze do Stollen dodaje się rodzynki, kandyzowane owoce, orzechy, mak i marcepan. Oprócz stollenu twarogowego Stollen gotuje się na bardzo maślanym cieście drożdżowym (ja też zamierzam go wypróbować:)).
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 9 g
tłuszcze 23 % 16 g
węglowodany 64 % 44 g
357 kcal
IG: 2 / 23 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie stollena lepiej zacząć wieczorem. Rodzynki i posiekane orzechy zalać rumem lub koniakiem (dodałam jeszcze łyżeczkę nalewki waniliowej) i pozostawić na noc do zaparzenia. Jeśli nie ma czasu, możesz zostawić godziny na 2.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Składniki

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do ciasta przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier, cukier waniliowy (jeśli go użyjesz)

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    I jajka, wszystko dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj miękkie masło i twaróg,

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Za pomocą miksera zagniatamy gęste ciasto (okazuje się gęste).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj suszone owoce z orzechami

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Istnieją specjalne trójkątne kształty dla stollena, ale nie mam takiego, więc upiekłam w bochenkach. Formy smarujemy olejem i posypujemy mąką. Rozłóż ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 1 godzinę. Gotowość sprawdzamy metodą szturchania szpikulcem:) przez pierwsze pół godziny lepiej przykryć formę folią na wierzchu, aby Stollen nie zarumienił się zbytnio, a po pół godzinie zdjąć folię i piec do miękkości.

wyjmij gotowy Stollen z formy, posmaruj go roztopionym masłem na wierzchu i obficie posyp cukrem pudrem.
zgodnie z tradycją gotowego stollenu podaje się do parzenia przez co najmniej 2 tygodnie, w tym celu należy go szczelnie owinąć pergaminem lub folią i umieścić w torbie lub szczelnie zamkniętym pojemniku i pozostawić w chłodnym miejsca (nie w lodówce), najważniejsze z dala od baterii. Nie udało mi się tego zrobić, musiałem wyrwać kawałek na sesję zdjęciową)) następnym razem będę gotować, kiedy nikogo nie będzie w domu i ukryję się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy