skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie stollena lepiej zacząć wieczorem. Rodzynki i posiekane orzechy zalać rumem lub koniakiem (dodałam jeszcze łyżeczkę nalewki waniliowej) i pozostawić na noc do zaparzenia. Jeśli nie ma czasu, możesz zostawić godziny na 2.
Krok 2:
Składniki
Krok 3:
Do ciasta przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier, cukier waniliowy (jeśli go użyjesz)
Krok 4:
I jajka, wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj miękkie masło i twaróg,
Krok 6:
Za pomocą miksera zagniatamy gęste ciasto (okazuje się gęste).
Krok 7:
Dodaj suszone owoce z orzechami
Krok 8:
I wymieszaj.
Krok 9:
Istnieją specjalne trójkątne kształty dla stollena, ale nie mam takiego, więc upiekłam w bochenkach. Formy smarujemy olejem i posypujemy mąką. Rozłóż ciasto.
Krok 10:
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 1 godzinę. Gotowość sprawdzamy metodą szturchania szpikulcem:) przez pierwsze pół godziny lepiej przykryć formę folią na wierzchu, aby Stollen nie zarumienił się zbytnio, a po pół godzinie zdjąć folię i piec do miękkości.
zgodnie z tradycją gotowego stollenu podaje się do parzenia przez co najmniej 2 tygodnie, w tym celu należy go szczelnie owinąć pergaminem lub folią i umieścić w torbie lub szczelnie zamkniętym pojemniku i pozostawić w chłodnym miejsca (nie w lodówce), najważniejsze z dala od baterii. Nie udało mi się tego zrobić, musiałem wyrwać kawałek na sesję zdjęciową)) następnym razem będę gotować, kiedy nikogo nie będzie w domu i ukryję się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g