noworoczny domek z piernika z lukrem

zaskoczy cię, jak łatwo jest zrobić taki domek z piernika! To piękna dekoracja świątecznego stołu! Jestem pewien, że proces dekoracji spodoba się dzieciom i chętnie wezmą w tym udział. Włącz swoją wyobraźnię, możesz zbudować nie tylko dom, ale całą wioskę lub zamek!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 7 % 5 g
węglowodany 84 % 58 g
320 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto na nasz przyszły dom przygotujemy w sposób kremowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę do rondla, dodaj cukier, miód i masło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podgrzej mieszaninę do 70 C (ponieważ trudno jest określić tę temperaturę na oko, najważniejsze jest, aby nie gotować mieszanki).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy mieszanina się nagrzeje, dodaj połowę normy mąki i przypraw.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Szybko i dokładnie wymieszaj, ponieważ jeśli mąka nie zostanie natychmiast wymieszana, zostanie zebrana w grudki, które trudno będzie wymieszać, ale jeśli nagle tak się stanie, po prostu użyj sita. Gotowe ciasto pozostawiamy do ostygnięcia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do schłodzonej masy Wprowadzamy po jednym jajku, dokładnie mieszając po każdym,

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na koniec dodaj koniak (nie możesz go dodać).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz dodaj pozostałą mąkę i zagniataj ciasto. Okazuje się bardzo miękki i delikatny, przyjemnie się z nim pracuje.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe ciasto zawijamy w folię i wysyłamy do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto, dla wygody podzielone na 2 części. Rozwijamy każdą część i wycinamy elementy domu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jeśli nie masz gotowych cięć do domu, to za pomocą nożyczek, linijki i papieru lub tektury wycinamy elementy domu. Użyłem komputera i wydrukowałem gotowe puste miejsca, pozostało mi tylko wyciąć. Możesz wyciąć otwory na Drzwi, okna lub narysować podczas dekoracji. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 190C przez 15-20 minut lub do złotego koloru, najważniejsze jest, aby nie wysuszyć, powinny pozostać miękkie, dopiero po całkowitym ochłodzeniu nieco stwardnieją

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podczas gdy nasze Części się ochładzają, przygotowujemy lukier. Aby to zrobić, ubij białko do lekkiej piany, nie osiągaj stabilnych szczytów, musimy tylko zakłócić strukturę białka. Do ubitego białka w małych porcjach Wprowadzamy przesiany cukier puder. Dobrze wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po wprowadzeniu całego proszku dodaj sok z cytryny i ponownie dokładnie wymieszaj. Lukier jest gotowy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż lukier w torbie cukierniczej z bardzo cienką dyszą lub możesz użyć pliku papierniczego lub gęstej torby. Teraz włączamy naszą wyobraźnię i dekorujemy ściany domu skomplikowanymi wzorami, płatkami śniegu lub cokolwiek oszaleje na myśl. Aby przykleić ściany, nałóż lukier na krawędź ściany i nałóż na drugą ścianę, przytrzymaj trochę, aby lukier lekko chwycił.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po zbudowaniu naszego domu na krawędzi dachu można zrobić sople lodu lub narysować płytki. Posyp cukrem pudrem na wierzchu i dom jest gotowy. Cieszymy się widokiem domu na święta, a potem szybko go niszczymy (mój dom stał 4 dni, ale jestem pewien, że może stać dłużej, ale rodzina nie dała). Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy