skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto na nasz przyszły dom przygotujemy w sposób kremowy.
Krok 2:
Wlej wodę do rondla, dodaj cukier, miód i masło.
Krok 3:
Podgrzej mieszaninę do 70 C (ponieważ trudno jest określić tę temperaturę na oko, najważniejsze jest, aby nie gotować mieszanki).
Krok 4:
Gdy mieszanina się nagrzeje, dodaj połowę normy mąki i przypraw.
Krok 5:
Szybko i dokładnie wymieszaj, ponieważ jeśli mąka nie zostanie natychmiast wymieszana, zostanie zebrana w grudki, które trudno będzie wymieszać, ale jeśli nagle tak się stanie, po prostu użyj sita. Gotowe ciasto pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 6:
Do schłodzonej masy Wprowadzamy po jednym jajku, dokładnie mieszając po każdym,
Krok 7:
Na koniec dodaj koniak (nie możesz go dodać).
Krok 8:
Teraz dodaj pozostałą mąkę i zagniataj ciasto. Okazuje się bardzo miękki i delikatny, przyjemnie się z nim pracuje.
Krok 9:
Gotowe ciasto zawijamy w folię i wysyłamy do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto, dla wygody podzielone na 2 części. Rozwijamy każdą część i wycinamy elementy domu.
Krok 10:
Jeśli nie masz gotowych cięć do domu, to za pomocą nożyczek, linijki i papieru lub tektury wycinamy elementy domu. Użyłem komputera i wydrukowałem gotowe puste miejsca, pozostało mi tylko wyciąć. Możesz wyciąć otwory na Drzwi, okna lub narysować podczas dekoracji. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 190C przez 15-20 minut lub do złotego koloru, najważniejsze jest, aby nie wysuszyć, powinny pozostać miękkie, dopiero po całkowitym ochłodzeniu nieco stwardnieją
Krok 11:
Podczas gdy nasze Części się ochładzają, przygotowujemy lukier. Aby to zrobić, ubij białko do lekkiej piany, nie osiągaj stabilnych szczytów, musimy tylko zakłócić strukturę białka. Do ubitego białka w małych porcjach Wprowadzamy przesiany cukier puder. Dobrze wymieszaj.
Krok 12:
Po wprowadzeniu całego proszku dodaj sok z cytryny i ponownie dokładnie wymieszaj. Lukier jest gotowy.
Krok 13:
Rozłóż lukier w torbie cukierniczej z bardzo cienką dyszą lub możesz użyć pliku papierniczego lub gęstej torby. Teraz włączamy naszą wyobraźnię i dekorujemy ściany domu skomplikowanymi wzorami, płatkami śniegu lub cokolwiek oszaleje na myśl. Aby przykleić ściany, nałóż lukier na krawędź ściany i nałóż na drugą ścianę, przytrzymaj trochę, aby lukier lekko chwycił.
Krok 14:
Po zbudowaniu naszego domu na krawędzi dachu można zrobić sople lodu lub narysować płytki. Posyp cukrem pudrem na wierzchu i dom jest gotowy. Cieszymy się widokiem domu na święta, a potem szybko go niszczymy (mój dom stał 4 dni, ale jestem pewien, że może stać dłużej, ale rodzina nie dała). Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g