Walizka Na Ciasto

solidny solenizant nie może nie lubić tego ciasta!
NataliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 32 % 22 g
węglowodany 59 % 41 g
363 kcal
IG: 0 / 2 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oddziel białka od żółtek. Oddziel bardzo ostrożnie, aby ani kropla żółtka, ani nie dostała się do białek, w przeciwnym razie białka nie zostaną ubite. Również miska, w której białka zostaną ubite, powinna być czysta, bez śladów tłuszczu. Lepiej wytrzeć go ręcznikiem papierowym zamoczonym w occie lub soku z cytryny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żółtka włożyć do miski, dodać połowę cukru i cukier waniliowy

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze zmielić żółtka z cukrem, aż zwiększy się objętość i wybieli masę. Żółtka można zmielić za pomocą miksera

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Białka umieścić w czystej misce i ubijać na niskiej lub średniej prędkości miksera

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aż powstanie lekka, bujna piana

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zwiększ prędkość miksera do średniej lub maksymalnej (prędkość zależy od mocy miksera) i bez przerywania ubijania wlej cukier cienkim strumieniem. Po dodaniu całego cukru kontynuuj ubijanie, aż podczas przechylania (lub obracania) miski białka się z niej wylały

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Trzecia część ubitych białek Dodaj do żółtek

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I delikatnie, od dołu do góry, wymieszaj

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj przesianą mąkę do masy żółtkowej i dobrze wymieszaj

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie dodaj pozostałe ubite białka

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I bardzo delikatnie, ruchami od dołu do góry, jakby podnosząc warstwę po warstwie, wymieszaj ciasto

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Formę wypełnia się ciastem nie więcej niż 2/3 wysokości, ponieważ podczas pieczenia biszkopt zwiększa objętość około 1,5 razy. Włóż ciasto do formy i wygładź powierzchnię. Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-35 minut. Podczas pieczenia wskazane jest, aby nie otwierać drzwi piekarnika przez pierwsze 20-25 minut, w przeciwnym razie biszkopt może spaść. Ale jeśli nie jest to konieczne, lepiej nie otwierać drzwi przez cały czas pieczenia biszkoptu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Biszkopt jest gotowy, jeśli trochę się skurczy, krawędzie odchodzą od ścian formy, a po lekkim naciśnięciu palcami biszkopt sprężystuje, a dół szybko się regeneruje. Ostrożnie wyjmij biszkopt z formy, połóż na ruszcie i ostudź. Schłodzony biszkopt przykryć serwetką lub ręcznikiem papierowym i pozostawić w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin (wtedy po namoczeniu syropem biszkopt nie będzie namoczony i kruszy się podczas krojenia).

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gdy ciasto ostygnie, pokrój je na dwa ciasta, nasącz syropem (wziąłem ekstrakt waniliowy i dodałem do syropu) i posmaruj ciasta między sobą i oczywiście boki i górę, przygotowując powierzchnię do nałożenia mastyksu, włóż do lodówki

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podczas gdy nasze ciasto ostygnie, w międzyczasie przygotujemy krem

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Krem jest bardzo prosty i znany wszystkim, to masło ze skondensowanym mlekiem

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ubij miękkie masło, stopniowo wprowadzając mleko skondensowane

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Następnie przygotuj brązowy mastyks lub kup gotowy. Rozwałkuj arkusz mastyksu

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Tryb paski wysokości w naszym torcie

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    I wyciśnij na nich koła i owale

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Robiąc w ten sposób "skórę krokodyla"

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    W ten sam sposób pokrywamy wierzch ciasta

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Następnie kołyszemy wici i przyklejamy je wzdłuż krawędzi połączeń

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Formujemy zapięcia, uchwyt...I gotowe..Aby nadać połysk mastyksowi, należy go pokryć pędzlem roztworem miodu i wódki (1: 1)...Układamy monety..Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy