skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oddziel białka od żółtek. Oddziel bardzo ostrożnie, aby ani kropla żółtka, ani nie dostała się do białek, w przeciwnym razie białka nie zostaną ubite. Również miska, w której białka zostaną ubite, powinna być czysta, bez śladów tłuszczu. Lepiej wytrzeć go ręcznikiem papierowym zamoczonym w occie lub soku z cytryny.
Krok 2:
Żółtka włożyć do miski, dodać połowę cukru i cukier waniliowy
Krok 3:
Dobrze zmielić żółtka z cukrem, aż zwiększy się objętość i wybieli masę. Żółtka można zmielić za pomocą miksera
Krok 4:
Białka umieścić w czystej misce i ubijać na niskiej lub średniej prędkości miksera
Krok 5:
Aż powstanie lekka, bujna piana
Krok 6:
Zwiększ prędkość miksera do średniej lub maksymalnej (prędkość zależy od mocy miksera) i bez przerywania ubijania wlej cukier cienkim strumieniem. Po dodaniu całego cukru kontynuuj ubijanie, aż podczas przechylania (lub obracania) miski białka się z niej wylały
Krok 7:
Trzecia część ubitych białek Dodaj do żółtek
Krok 8:
I delikatnie, od dołu do góry, wymieszaj
Krok 9:
Dodaj przesianą mąkę do masy żółtkowej i dobrze wymieszaj
Krok 10:
Następnie dodaj pozostałe ubite białka
Krok 11:
I bardzo delikatnie, ruchami od dołu do góry, jakby podnosząc warstwę po warstwie, wymieszaj ciasto
Krok 12:
Formę wypełnia się ciastem nie więcej niż 2/3 wysokości, ponieważ podczas pieczenia biszkopt zwiększa objętość około 1,5 razy. Włóż ciasto do formy i wygładź powierzchnię. Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-35 minut. Podczas pieczenia wskazane jest, aby nie otwierać drzwi piekarnika przez pierwsze 20-25 minut, w przeciwnym razie biszkopt może spaść. Ale jeśli nie jest to konieczne, lepiej nie otwierać drzwi przez cały czas pieczenia biszkoptu.
Krok 13:
Biszkopt jest gotowy, jeśli trochę się skurczy, krawędzie odchodzą od ścian formy, a po lekkim naciśnięciu palcami biszkopt sprężystuje, a dół szybko się regeneruje. Ostrożnie wyjmij biszkopt z formy, połóż na ruszcie i ostudź. Schłodzony biszkopt przykryć serwetką lub ręcznikiem papierowym i pozostawić w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin (wtedy po namoczeniu syropem biszkopt nie będzie namoczony i kruszy się podczas krojenia).
Krok 14:
Gdy ciasto ostygnie, pokrój je na dwa ciasta, nasącz syropem (wziąłem ekstrakt waniliowy i dodałem do syropu) i posmaruj ciasta między sobą i oczywiście boki i górę, przygotowując powierzchnię do nałożenia mastyksu, włóż do lodówki
Krok 15:
Podczas gdy nasze ciasto ostygnie, w międzyczasie przygotujemy krem
Krok 16:
Krem jest bardzo prosty i znany wszystkim, to masło ze skondensowanym mlekiem
Krok 17:
Ubij miękkie masło, stopniowo wprowadzając mleko skondensowane
Krok 18:
Następnie przygotuj brązowy mastyks lub kup gotowy. Rozwałkuj arkusz mastyksu
Krok 19:
Tryb paski wysokości w naszym torcie
Krok 20:
I wyciśnij na nich koła i owale
Krok 21:
Robiąc w ten sposób "skórę krokodyla"
Krok 22:
W ten sam sposób pokrywamy wierzch ciasta
Krok 23:
Następnie kołyszemy wici i przyklejamy je wzdłuż krawędzi połączeń
Krok 24:
Formujemy zapięcia, uchwyt...I gotowe..Aby nadać połysk mastyksowi, należy go pokryć pędzlem roztworem miodu i wódki (1: 1)...Układamy monety..Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g