ciasteczka A La Diamond
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
zmiękczone masło miesza się z cukrem pudrem, aż będzie kremowe. Dodaj wanilię, sól, przesianą mąkę do mieszanki olejowej i zagniataj miękkie ciasto. Ciasto dzielimy na kilka części, a z nich tworzymy kiełbaski o średnicy około 2-3 cm, owijamy je folią spożywczą i wysyłamy do lodówki, aż całkowicie stwardnieje (ciasto staje się bardzo twarde).
wyjmij kiełbaski z lodówki i posmaruj je jajkiem. Wlej cukier na stół (w moim przypadku również mak, sezam i wiórki kokosowe) i zwiń na nim kiełbaski. Każdą kiełbasę kroimy na podkładki o szerokości 2 cm bardzo ostrym nożem. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, rozłóż ciasteczka i piecz w temperaturze 180 g. 20-25 minut. Gdy tylko ciasteczka się zarumienią, natychmiast je wyjmujemy.
wyjmij kiełbaski z lodówki i posmaruj je jajkiem. Wlej cukier na stół (w moim przypadku również mak, sezam i wiórki kokosowe) i zwiń na nim kiełbaski. Każdą kiełbasę kroimy na podkładki o szerokości 2 cm bardzo ostrym nożem. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, rozłóż ciasteczka i piecz w temperaturze 180 g. 20-25 minut. Gdy tylko ciasteczka się zarumienią, natychmiast je wyjmujemy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g