ciasto grzybowe

ciasto grzybowe, nie musisz nawet mówić, jakie to pyszne! Nie powinieneś jeść tego ciasta na gorąco, bądź cierpliwy, poczekaj, aż ostygnie. Odetnij kawałek, zamknij oczy i ugryź kawałek. Poczujesz się jak w lesie, w grzybowej bajce. Ciasto ma trzy warstwy. Jedno ciasto, drugie grzyby i trzeci sos z białego sera.
Alisa-108Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 52 % 16 g
węglowodany 26 % 8 g
203 kcal
IG: 33 / 67 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Grzyby kroimy losowo, cebulę w średnią kostkę, czosnek w plasterki. Na oleju roślinnym najpierw smażyć czosnek z cebulą na złoty kolor. Dodaj grzyby i smaż przez 7-8 minut, aż płyn grzybowy się zagotuje. Dodaj kostkę grzybową, sól, pieprz i pozwól farszowi ostygnąć. Nie solić mocno, pamiętaj, że twarde sery są zwykle słone i nadal dodają soli do potrawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Lekko rozwałkuj ciasto francuskie i włóż do formy, pamiętaj, aby zrobić boki o wysokości około 4 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż nadzienie na cieście.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj jajka, śmietanę i ser. Lekko pieprz i sól. Trochę soli, uważaj! Nie przesadzaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlać sos serowo-śmietanowy na nadzienie grzybowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piec ciasto w temperaturze 200 stopni, około 40-50 min. Niech ciasto ostygnie. Kroimy i podajemy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal / 100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal / 100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal / 100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g
  • Kostka bulionowa - 40   kcal/100g

Podobne przepisy