ciasto grzybowe
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Grzyby kroimy losowo, cebulę w średnią kostkę, czosnek w plasterki. Na oleju roślinnym najpierw smażyć czosnek z cebulą na złoty kolor. Dodaj grzyby i smaż przez 7-8 minut, aż płyn grzybowy się zagotuje. Dodaj kostkę grzybową, sól, pieprz i pozwól farszowi ostygnąć. Nie solić mocno, pamiętaj, że twarde sery są zwykle słone i nadal dodają soli do potrawy.
Krok 2:
Lekko rozwałkuj ciasto francuskie i włóż do formy, pamiętaj, aby zrobić boki o wysokości około 4 cm.
Krok 3:
Rozłóż nadzienie na cieście.
Krok 4:
Zetrzyj ser na drobnej tarce.
Krok 5:
Wymieszaj jajka, śmietanę i ser. Lekko pieprz i sól. Trochę soli, uważaj! Nie przesadzaj.
Krok 6:
Wlać sos serowo-śmietanowy na nadzienie grzybowe.
Krok 7:
Piec ciasto w temperaturze 200 stopni, około 40-50 min. Niech ciasto ostygnie. Kroimy i podajemy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal / 100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal / 100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal / 100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal / 100g
- Kostka bulionowa - 40 kcal/100g