skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Lepiej jest wcześniej ułożyć masło, aby później łatwiej było je ubić.
Krok 2:
1. Krok technologiczny zalecany przez producenta teflonowej Formy do pieczenia ciast: weź niewielką ilość masła i posmaruj obie strony formy. Wstaw je do lodówki na kilka minut.
Krok 3:
2. Podziel jajka na żółtka i białka
Krok 4:
3. Dodaj około jednej trzeciej cukru do białka
Krok 5:
4. Ubij mieszankę białka i cukru w stromą pianę
Krok 6:
5. Połącz resztę cukru z żółtkami i masłem, wymieszaj
Krok 7:
6. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do mieszanki żółtkowo-maślanej, zagnieść ciasto
Krok 8:
7. Do ciasta dodać ubitą piankę białkową (w trzech porcjach)
Krok 9:
8. Wyjmij wstępnie naoliwione formy z lodówki. Włóż ciasto do ciasta bez dziur. Gdzieś łyżka idzie na komórkę, pamiętaj, aby umieścić ją ze zjeżdżalnią. Jeśli użyjesz dokładnie takiej formy, jak moja Na zdjęciu w przepisie-w żadnym wypadku nie próbuj rozprowadzać ciasta na wszystkich 24 komórkach, to oczywiście nie wystarczy w tym przepisie.
Krok 10:
9. Piecz ciastka w rozgrzanym piekarniku w temp.180 stopni na średnim poziomie 15 min. Lepiej jest usunąć gotowe produkty z formy po ostygnięciu. Zrób to za pomocą wykałaczki lub jakiegoś plastikowego dłuta, możesz zarysować metalową powłokę formy. Gdy ciastka ostygną, przygotuj czekoladę do lukru (wziąłem ciemną, a następnie zmieszałem wyższą procentową bazę do lukru w standardowej bazie)
Krok 11:
10. Czekoladę trzeba posiekać
Krok 12:
11. i rozpuść w łaźni parowej
Krok 13:
12. Przebij dziurkę w sztyfcie kijem na żądaną głębokość (patyczki to osobny temat; plastikowe są oczywiście bardziej higieniczne i lepiej wyglądają, ale czasami udaje im się obrócić nawet po zamocowaniu w otworze czekoladą; drewniane nie są tak estetyczne, ponieważ siedzą stabilnie), zanurz patyk w czekoladzie
Krok 14:
13. i włóż do otworu. Następnie czekoladę należy pozostawić do zamrożenia. Miałem okazję wynieść palety z tym półproduktem na zewnątrz - przy zerowej temperaturze wystarczy około 10-15 minut. Myślę, że w lodówce zajmie to podobny czas. Ale ci, którzy z jakiegoś powodu nie mają możliwości skorzystania z zimna, będą musieli poczekać kilka godzin, aż czekolada stwardnieje.
przeczytaj artykuł, eksperymentowałem z kilkoma formami, ten trafił do etapu zdjęć tylko dlatego, że przepis na ciasto pochodzi ze strony jego producenta.
następnie sfotografowałem proces, przepraszam, nie byłem już w stanie-wejdź w moją pozycję, musiałem zrobić około stu produktów, po prostu skręciłem i zapomniałem, że muszę coś sfotografować. Więc wyjaśniam słowami i tylko o polewie czekoladowej, chociaż sama robiłam z różnymi. Ilość czekolady podana w przepisie wystarcza tylko na liczbę ciasteczek, które są pieczone w odpowiedniej formie. Będzie tam reszta, ale nie będzie już możliwe zanurzenie w niej kulek.
14. Kulki na patykach należy całkowicie zanurzyć w glazurze. Aby nadmiar spłynął, obróć kulkę różdżką nad pojemnikiem z płynnym szkliwem, tam powstaje siła odśrodkowa, spływa lepiej niż Jeśli nie przekręcasz. Produkt należy natychmiast posypać suchym wystrojem, aż glazura stwardnieje. 12 godzin w czasie przygotowania przepisu wynika z faktu, że czekolada twardnieje bardzo długo do twardości (nie można jej używać na zimno,wygląd produktu ulegnie pogorszeniu, czekolada stanie się matowa). Wszystkie inne szkliwa twardnieją znacznie szybciej, wystarczy kilka godzin.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Posypka cukiernicza - 395 kcal/100g