ciasto cytrynowo-miętowe z warstwą malinową

delikatne ciasto o przyjemnym smaku mięty i lekkiej kwaskowatości. Rozpływa się w ustach! Ciasto jest przewiewne, delikatne. Galaretka malinowa nadaje ciastu wyjątkowy smak.
Alisa-108Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 13 % 6 g
węglowodany 77 % 37 g
206 kcal
IG: 22 / 0 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oddziel żółtka i białka. Podziel cukier na dwie części.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij żółtka z częścią cukru w puszystą białą pianę. W osobnej misce ubij białka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Delikatnie wymieszaj obie masy

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj przesianą mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj, ruchami od góry do dołu, aby masa się nie osiadła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto należy podzielić na 2 części i dodać zielony barwnik do jednej z nich. Przenieś masy do toreb cukierniczych i zrób w nich dziurę, około 1 cm.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i na przemian wyciśnij białą i zieloną masę, tej samej wielkości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z pozostałego ciasta upiecz okrągłe ciasta, aby dopasować je do formy, w której zrobisz ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Upieczone ciasto w paski pokrój w paski o szerokości 3 cm, a upieczone ciasto pokrój na 2 części.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż ściany formy w paski, połóż jedno ciasto na dnie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotowanie impregnacji miętowej : Zagotuj wodę z gałązkami mięty i cukrem, ostudź i dodaj syrop miętowy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowanie galaretki malinowej: Namocz żelatynę. Zmiel świeże maliny w blenderze w puree. Podziel puree na 2 części. Dodaj cukier do jednej części i podgrzej, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodaj żelatynę, wszystko wymieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Dodaj pozostałe puree malinowe, syrop miętowy i rum.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowanie musu: Namocz żelatynę. Oddziel żółtka od białek. Ubij 100 cukru z żółtkami. Wymieszaj sok z cytryny z syropem miętowym, zagotuj i wlej cienkim strumieniem do żółtek. Gotuj w łaźni wodnej, aż zgęstnieje, masa będzie podobna do gęstego jogurtu do picia. Dodaj żelatynę i wszystko dobrze wymieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Niech ostygnie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Białka ubijamy z pozostałym cukrem i delikatnie ruchami & quot; od góry do dołu & quot; mieszamy białka w mieszance żółtko-cytrynowej.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ubijamy śmietanę do & quot; twardych szczytów"

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Krem jest również mieszany z masą musową.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zbieranie ciasta: Dolne ciasto nasączamy syropem miętowym, na wierzchu smarujemy galaretką malinową.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż mus na galaretce malinowej, ale tak, aby dotarł do krawędzi pasiastych boków.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Przykryj mus drugim biszkoptem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ponownie impregnujemy ciasto impregnatem miętowym, pokrywamy galaretką malinową na wierzchu i ponownie wysyłamy do lodówki na kilka minut, aż galaretka stwardnieje.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Przykryj musem i wyślij do lodówki na kilka godzin, aż mus całkowicie stwardnieje.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Przygotowanie galaretki miętowej do przykrycia ciasta: Namocz żelatynę. Wymieszaj sok z cytryny z syropem miętowym, cukrem i rumem. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodaj żelatynę. Ostudzić i wlać ciasto. Po całkowitym zestaleniu galaretki wyjmij ciasto z formy. Aby to zrobić, ostrożnie narysuj nóż wzdłuż boków.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy