skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oddziel żółtka i białka. Podziel cukier na dwie części.
Krok 2:
Ubij żółtka z częścią cukru w puszystą białą pianę. W osobnej misce ubij białka.
Krok 3:
Delikatnie wymieszaj obie masy
Krok 4:
Dodaj przesianą mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj, ruchami od góry do dołu, aby masa się nie osiadła.
Krok 5:
Ciasto należy podzielić na 2 części i dodać zielony barwnik do jednej z nich. Przenieś masy do toreb cukierniczych i zrób w nich dziurę, około 1 cm.
Krok 6:
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i na przemian wyciśnij białą i zieloną masę, tej samej wielkości.
Krok 7:
Z pozostałego ciasta upiecz okrągłe ciasta, aby dopasować je do formy, w której zrobisz ciasto.
Krok 8:
Upieczone ciasto w paski pokrój w paski o szerokości 3 cm, a upieczone ciasto pokrój na 2 części.
Krok 9:
Ułóż ściany formy w paski, połóż jedno ciasto na dnie.
Krok 10:
Przygotowanie impregnacji miętowej : Zagotuj wodę z gałązkami mięty i cukrem, ostudź i dodaj syrop miętowy.
Krok 11:
Gotowanie galaretki malinowej: Namocz żelatynę. Zmiel świeże maliny w blenderze w puree. Podziel puree na 2 części. Dodaj cukier do jednej części i podgrzej, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodaj żelatynę, wszystko wymieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Dodaj pozostałe puree malinowe, syrop miętowy i rum.
Krok 12:
Gotowanie musu: Namocz żelatynę. Oddziel żółtka od białek. Ubij 100 cukru z żółtkami. Wymieszaj sok z cytryny z syropem miętowym, zagotuj i wlej cienkim strumieniem do żółtek. Gotuj w łaźni wodnej, aż zgęstnieje, masa będzie podobna do gęstego jogurtu do picia. Dodaj żelatynę i wszystko dobrze wymieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Niech ostygnie.
Krok 13:
Białka ubijamy z pozostałym cukrem i delikatnie ruchami & quot; od góry do dołu & quot; mieszamy białka w mieszance żółtko-cytrynowej.
Krok 14:
Ubijamy śmietanę do & quot; twardych szczytów"
Krok 15:
Krem jest również mieszany z masą musową.
Krok 16:
Zbieranie ciasta: Dolne ciasto nasączamy syropem miętowym, na wierzchu smarujemy galaretką malinową.
Krok 17:
Rozłóż mus na galaretce malinowej, ale tak, aby dotarł do krawędzi pasiastych boków.
Krok 18:
Przykryj mus drugim biszkoptem.
Krok 19:
Ponownie impregnujemy ciasto impregnatem miętowym, pokrywamy galaretką malinową na wierzchu i ponownie wysyłamy do lodówki na kilka minut, aż galaretka stwardnieje.
Krok 20:
Przykryj musem i wyślij do lodówki na kilka godzin, aż mus całkowicie stwardnieje.
Krok 21:
Przygotowanie galaretki miętowej do przykrycia ciasta: Namocz żelatynę. Wymieszaj sok z cytryny z syropem miętowym, cukrem i rumem. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodaj żelatynę. Ostudzić i wlać ciasto. Po całkowitym zestaleniu galaretki wyjmij ciasto z formy. Aby to zrobić, ostrożnie narysuj nóż wzdłuż boków.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g