skład / składniki
metoda gotowania
formularz 25x30 cm, przykryj pergaminem, aby papier wystawał za burtę))) nasmaruj olejem.
masło utrzeć z cukrem na biało, stopniowo dodawać przesianą mąkę z solą.Dokładnie zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i równomiernie rozprowadzić na patelni.
włóż formę z ciastem do lodówki na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 * C i piecz przez 15-20 minut(do jasnobrązowego).
w międzyczasie przygotuj nadzienie:
ubij jajka sokiem z cytryny i skórką.
wymieszaj mąkę z cukrem i dodaj do mieszanki jajeczno-cytrynowej. Chrosho ubij aby nie było grudek
gdy ciasto jest gotowe, wyjmij je z piekarnika i wstaw do lodówki na 10 minut.
następnie wlej nadzienie na ciasto i piecz przez kolejne 30-35 minut.
całkowicie schłodzić.Zdejmij z papieru.Pokrój w kwadraty lub diamenty i posyp cukrem pudrem.
można również gotować z pomarańczą, tylko zmniejszyć ilość cukru.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g