Greckie ciasto Ravani
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
pierwszą rzeczą do oddzielenia żółtek od białek jest włożenie tych ostatnich do lodówki. Do żółtek dodaj zmiękczone masło, połowę cukru (60 g) i skórkę pomarańczową. Ubij mikserem, aż cukier się rozpuści.Wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i semolinę.Nie przestając ubijać, dodaj suchą mieszaninę w 3 dawkach.Następnie dodaj sok z pomarańczy (nie wyrzucaj skórki), jeszcze raz ubij wszystko i odstaw na chwilę.
wyjmij białka z lodówki, wlej do nich szczyptę soli i ubij na lekką pianę. Następnie stopniowo dodając pozostałą połowę cukru (60 g), ubij na szczyty.Delikatnie włóż białka do ciasta maślanego.
możesz piec w powolnej kuchence w trybie "Pieczenia" przez 45 minut lub możesz w piekarniku.
podczas pieczenia ciasta przygotuj syrop-zagotuj pół litra wody wraz z 300 gramami cukru i skórek cytrusowych, dodaj laskę cynamonu. Po ostygnięciu syropu wlej 20 ml koniaku (opcjonalnie).
wlej syrop na gorące ciasto i pozostaw na 5 minut pod pokrywką.
wyjmij białka z lodówki, wlej do nich szczyptę soli i ubij na lekką pianę. Następnie stopniowo dodając pozostałą połowę cukru (60 g), ubij na szczyty.Delikatnie włóż białka do ciasta maślanego.
możesz piec w powolnej kuchence w trybie "Pieczenia" przez 45 minut lub możesz w piekarniku.
podczas pieczenia ciasta przygotuj syrop-zagotuj pół litra wody wraz z 300 gramami cukru i skórek cytrusowych, dodaj laskę cynamonu. Po ostygnięciu syropu wlej 20 ml koniaku (opcjonalnie).
wlej syrop na gorące ciasto i pozostaw na 5 minut pod pokrywką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g