skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki.
Krok 2:
Dodaj cukier do śmietany i lekko ubij.
Krok 3:
Dodaj 2 jajka, wymieszaj.
Krok 4:
Wlej nalewkę waniliową i likier kawowy (likier kawowy nie można dodawać, po prostu przypadkowo był pod ręką, więc postanowiłem go dodać).
Krok 5:
Dodaj proszek do pieczenia do mąki, przesiej i włóż Części do śmietany. Wymieszaj, aby nie było grudek. Ciasto powinno wyglądać jak gęsta śmietana.
Krok 6:
Dodaj mrożone jagody (nie musisz wcześniej rozmrażać).
Krok 7:
Wymieszaj.
Krok 8:
Rozłóż ciasto w przygotowanych foremkach i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez około 20-25 minut. Gotowość sprawdzamy szpikulcem.
Krok 9:
Gotowe babeczki niech ostygną. W razie potrzeby można je udekorować kremem lub po prostu posypać cukrem pudrem.
Krok 10:
Udekorowałam babeczki kremem i dodałam szczyptę startej czekolady.
Krok 11:
I nie możesz niczego ozdobić, okazuje się również bardzo smaczne. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Likier kawowy - 230 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g