babeczki z kwaśną śmietaną z jagodami

bardzo proste w przygotowaniu, ale świetnie smakują! Oferuję ci delikatne, pachnące babeczki z lekką kwaskowatością z jagód. Struktura takich babeczek różni się od zwykłych babeczek maślanych, są gęstsze, ale są mniej tłuste. Zamiast jagód możesz użyć innej soczystej jagody-porzeczek, malin lub wiśni. Nie trzeba dodawać likieru, po prostu podobał mi się jego aromat, jest bardzo delikatny i słodki, ale zamiast tego można dodać inny likier lub po prostu skórkę z cytryny (pomarańczy).
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 78 % 43 g
256 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier do śmietany i lekko ubij.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 2 jajka, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej nalewkę waniliową i likier kawowy (likier kawowy nie można dodawać, po prostu przypadkowo był pod ręką, więc postanowiłem go dodać).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj proszek do pieczenia do mąki, przesiej i włóż Części do śmietany. Wymieszaj, aby nie było grudek. Ciasto powinno wyglądać jak gęsta śmietana.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mrożone jagody (nie musisz wcześniej rozmrażać).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż ciasto w przygotowanych foremkach i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez około 20-25 minut. Gotowość sprawdzamy szpikulcem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe babeczki niech ostygną. W razie potrzeby można je udekorować kremem lub po prostu posypać cukrem pudrem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Udekorowałam babeczki kremem i dodałam szczyptę startej czekolady.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I nie możesz niczego ozdobić, okazuje się również bardzo smaczne. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Likier kawowy - 230   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy