skład / składniki
metoda gotowania
do tego ciasta pieczemy herbatniki (nie możesz się tym przejmować i kupować ciastka biszkoptowe w sklepie nie jest gorzej.)
ubij jajka z cukrem (za każdym razem dodawaj trochę) .
masa wzrasta 3-4 razy.
stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj mikserem, aż będzie gładka.
wlać do formy uprzednio nasmarowanej masłem i posypanej mąką.
piec do suchej zapałki w t-210*. Schłodzony biszkopt kroimy na 2 warstwy.
1 opakowanie żelatyny zalać schłodzoną przegotowaną wodą (100 g) wymieszać i pozostawić do spęcznienia przez 40 minut
suflet: przetrzyj twaróg przez sito.
ubij słoik śmietany z cukrem. Dodaj twarożek, nadal ubijając.
żelatyna (jeśli zajdzie taka potrzeba, dodaj trochę więcej wody) podgrzać w kuchence mikrofalowej do stopienia. Wlej żelatynę do mieszanki twarogu i śmietany. Ubij trochę więcej, aby mieszanina dobrze się wymieszała.
następnie bierzemy dzieloną formę, układamy w niej 1 warstwę herbatnika, drugi tryb warstwy na paskach i układamy wzdłuż krawędzi, tworząc bok, mocno dociskając paski do siebie.
wlej suflet do naszej formy i włóż do lodówki, aby zamarzł.
bierzemy jeszcze 1 paczkę żelatyny, moczymy ją w przegotowanej schłodzonej wodzie, pozwalamy pęcznieć (żelatyna jest inna, patrz instrukcje, ale zmniejsz proporcję wody) następnie podgrzewamy żelatynę, dodajemy cukier i trochę kwasu cytrynowego (do smaku, doprowadzamy do wrzenia, ale nie gotujemy, pozwalamy żelatynie ostygnąć do ciepłego stanu. (możesz użyć specjalnej żelatyny do ciast)
Udekoruj nasze ciasto owocami i jagodami i napełnij schłodzoną żelatyną. Ciasto wkładamy do lodówki i pozostawiamy do zestalenia.
teraz możesz się poczęstować. Smacznego.
opisałem długo, ale szybko się przygotowuje. Wieczorem przygotowałem biszkopt i zalałem suflet, rano udekorowałem. Nie włożyłem go do lodówki, po prostu wyniosłem go na ulicę i przykryłem filiżanką(na szczęście Zima Na Zewnątrz) zamarzł bardzo szybko.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal / 100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal / 100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g