Ciasto Niezapomniane

pyszne i piękne ciasto na herbatę.
TanchaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 25 % 11 g
węglowodany 55 % 24 g
223 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

do tego ciasta pieczemy herbatniki (nie możesz się tym przejmować i kupować ciastka biszkoptowe w sklepie nie jest gorzej.)

ubij jajka z cukrem (za każdym razem dodawaj trochę) .
masa wzrasta 3-4 razy.

stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj mikserem, aż będzie gładka.

wlać do formy uprzednio nasmarowanej masłem i posypanej mąką.

piec do suchej zapałki w t-210*. Schłodzony biszkopt kroimy na 2 warstwy.

1 opakowanie żelatyny zalać schłodzoną przegotowaną wodą (100 g) wymieszać i pozostawić do spęcznienia przez 40 minut

suflet: przetrzyj twaróg przez sito.

ubij słoik śmietany z cukrem. Dodaj twarożek, nadal ubijając.

żelatyna (jeśli zajdzie taka potrzeba, dodaj trochę więcej wody) podgrzać w kuchence mikrofalowej do stopienia. Wlej żelatynę do mieszanki twarogu i śmietany. Ubij trochę więcej, aby mieszanina dobrze się wymieszała.

następnie bierzemy dzieloną formę, układamy w niej 1 warstwę herbatnika, drugi tryb warstwy na paskach i układamy wzdłuż krawędzi, tworząc bok, mocno dociskając paski do siebie.

wlej suflet do naszej formy i włóż do lodówki, aby zamarzł.

bierzemy jeszcze 1 paczkę żelatyny, moczymy ją w przegotowanej schłodzonej wodzie, pozwalamy pęcznieć (żelatyna jest inna, patrz instrukcje, ale zmniejsz proporcję wody) następnie podgrzewamy żelatynę, dodajemy cukier i trochę kwasu cytrynowego (do smaku, doprowadzamy do wrzenia, ale nie gotujemy, pozwalamy żelatynie ostygnąć do ciepłego stanu. (możesz użyć specjalnej żelatyny do ciast)

Udekoruj nasze ciasto owocami i jagodami i napełnij schłodzoną żelatyną. Ciasto wkładamy do lodówki i pozostawiamy do zestalenia.
teraz możesz się poczęstować. Smacznego.

opisałem długo, ale szybko się przygotowuje. Wieczorem przygotowałem biszkopt i zalałem suflet, rano udekorowałem. Nie włożyłem go do lodówki, po prostu wyniosłem go na ulicę i przykryłem filiżanką(na szczęście Zima Na Zewnątrz) zamarzł bardzo szybko.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal / 100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy