niezaprzeczalną zaletą ciasta z kremem maślanym jest to, że można go ozdobić w najbardziej skomplikowany i skomplikowany sposób - krem doskonale zachowuje swój kształt, nie osadza się, nie płynie i dobrze zestala. Oczywiście, jeśli jest przygotowany zgodnie z odpowiednimi przepisami ze zdjęciami krok po kroku.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na ciasto maślane:
najważniejsze w takim torcie jest oczywiście krem. Same ciasta mogą być dowolne: biszkoptowe, kruche, Francuskie, kremowe lub inne. Krem jest również przygotowywany na różne sposoby, ale ta kompozycja jest uważana za główną, klasyczną: masło i skondensowane mleko pełne. Zwykle na jeden standardowy słoik 380 gramów idzie 200 gramów oleju.
przed ubijaniem kremu maślanego produkty należy doprowadzić do temperatury pokojowej. Ale masło nie powinno być rozmrożone, ale tylko miękkie. Ubij go ze średnią prędkością miksera zwykle nie dłużej niż siedem minut. Gdy masło jest ubite, mleko skondensowane wlewa się do niego strużką, nie zatrzymując obracających się ostrzy.
jeśli krem zaczął się łuszczyć, wypuść klarowny płyn, nie panikuj, po prostu kontynuuj ubijanie. W rezultacie nadal stanie się tym, czego potrzebujesz: bujnym, przewiewnym, białym, grubym.
pięć najszybszych przepisów na ciasto maślane:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
ciasto czekoladowe Pele w domu | 1 h 30 min | 313 | +134 |
ciasto nadzienie w domu | 1 h 30 min | 349 | +54 |
ciasto bogów z orzechami włoskimi | 2 h | 388 | +280 |
Ciasto Róża | 2 h | 387 | +73 |
klasyczne ciasto orzechowe Snickers | 3 h | 394 | +520 |
naoliwić ciasta, gdy już ostygną. Nałóż warstwę o pożądanej grubości, przykryj innym ciastem. Boki i wierzch ciasta również się pokrywają. A resztki kremu służą do dekoracji powierzchni. Łatwiej to zrobić z torbą na ciasto z różnymi dyszami. Jeśli nie ma torby, możesz dostosować do tego dowolną plastikową torbę na żywność, w której rogu wycina się otwór. Do dekoracji można również użyć kręconego noża, widelca.
udekorowane ciasto umieszcza się w lodówce, aby całkowicie zestalić. Można go tam trzymać, dopóki przysmak nie zostanie całkowicie zjedzony) poza lodówką takie ciasto może stać dość długo i nie przeciekać.