ciasto lot według GOST

chrupiąca beza, kremowa śmietana, pikantne orzechy! Chrupiąca beza, kremowa śmietana, pikantne orzechy! Ten sam klasyczny tort & quot; lot & quot;. Upieczenie go nie będzie trudne, a wynik cię zachwyci. Takie ciasto rozjaśni twoje spotkania z herbatą!
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 30 % 21 g
węglowodany 62 % 44 g
390 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obrane i prażone orzeszki ziemne należy pokroić nożem na małe kawałki. Jeśli masz surowe i nie obrane orzeszki ziemne, musisz je smażyć w piekarniku w temperaturze 165 stopni przez około 20 minut. Pozostaw orzeszki ziemne do ostygnięcia i zetrzyj je w dłoniach. Część posiekanych orzeszków ziemnych, około 2 łyżek stołowych, należy odłożyć na dekorację ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Białka o temperaturze pokojowej umieścić w czystej i beztłuszczowej misce. Ubij mikserem elektrycznym ze średnią prędkością, aż utworzy się lekka piana. Następnie kontynuuj ubijanie, aby dodać cukier w małych porcjach. Lepiej jest wziąć mały cukier lub można go zastąpić cukrem pudrem. Ubij białka na stabilną i mocną pianę. Jeśli odwrócisz miskę wiewiórek, proteiny powinny pozostać w misce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odłóż niewielką ilość ubitego białka i wlej orzeszki ziemne do reszty, delikatnie wymieszaj orzeszki ziemne z białkami silikonową szpatułką ruchami od dołu do góry.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z białka z orzeszkami ziemnymi na pergaminie uformuj 2 okrągłe ciasta o średnicy 20 cm. Piecz bezę w 100 stopniach przez około 90 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W przypadku kremu konieczne jest przygotowanie bazy kremu. Dodaj połowę cukru do mleka i podgrzej. Zmiel żółtka z drugą połową cukru i wanilii. Wlej gorące mleko do żółtek cienkim strumieniem i dokładnie wymieszaj. Umieść na małym ogniu i gotuj, aż zgęstnieje, ciągle mieszając. Gdy tylko krem zacznie się gotować, zdejmij z ognia, przenieś krem do miski i przykryj wierzch folią tak, aby dotykała kremu. Pozostaw krem do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij masło w temperaturze pokojowej mikserem, aż będzie białe. W małych porcjach wprowadź krem. Krem powinien być bujny, gładki i jednorodny w konsystencji.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    3 łyżki kremu odłożyć na dekorację ciasta. Połóż połowę pozostałej śmietany na wierzchu ciasta, wygładź. Połóż drugie ciasto i posmaruj ciasto na wierzchu i bokach drugą połową kremu. Posiekaj bezę do dekoracji na okruchy, wymieszaj z odłożonymi posiekanymi orzeszkami ziemnymi i posyp tą mieszanką boki ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj kakao do kremu odłożonego na bok, wymieszaj. Udekoruj ciasto kremem, bezą i orzechami. Włóż ciasto do lodówki na kilka godzin.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto jest gotowe. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal / 100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy