skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Obrane i prażone orzeszki ziemne należy pokroić nożem na małe kawałki. Jeśli masz surowe i nie obrane orzeszki ziemne, musisz je smażyć w piekarniku w temperaturze 165 stopni przez około 20 minut. Pozostaw orzeszki ziemne do ostygnięcia i zetrzyj je w dłoniach. Część posiekanych orzeszków ziemnych, około 2 łyżek stołowych, należy odłożyć na dekorację ciasta.
Krok 2:
Białka o temperaturze pokojowej umieścić w czystej i beztłuszczowej misce. Ubij mikserem elektrycznym ze średnią prędkością, aż utworzy się lekka piana. Następnie kontynuuj ubijanie, aby dodać cukier w małych porcjach. Lepiej jest wziąć mały cukier lub można go zastąpić cukrem pudrem. Ubij białka na stabilną i mocną pianę. Jeśli odwrócisz miskę wiewiórek, proteiny powinny pozostać w misce.
Krok 3:
Odłóż niewielką ilość ubitego białka i wlej orzeszki ziemne do reszty, delikatnie wymieszaj orzeszki ziemne z białkami silikonową szpatułką ruchami od dołu do góry.
Krok 4:
Z białka z orzeszkami ziemnymi na pergaminie uformuj 2 okrągłe ciasta o średnicy 20 cm. Piecz bezę w 100 stopniach przez około 90 minut.
Krok 5:
W przypadku kremu konieczne jest przygotowanie bazy kremu. Dodaj połowę cukru do mleka i podgrzej. Zmiel żółtka z drugą połową cukru i wanilii. Wlej gorące mleko do żółtek cienkim strumieniem i dokładnie wymieszaj. Umieść na małym ogniu i gotuj, aż zgęstnieje, ciągle mieszając. Gdy tylko krem zacznie się gotować, zdejmij z ognia, przenieś krem do miski i przykryj wierzch folią tak, aby dotykała kremu. Pozostaw krem do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Krok 6:
Ubij masło w temperaturze pokojowej mikserem, aż będzie białe. W małych porcjach wprowadź krem. Krem powinien być bujny, gładki i jednorodny w konsystencji.
Krok 7:
3 łyżki kremu odłożyć na dekorację ciasta. Połóż połowę pozostałej śmietany na wierzchu ciasta, wygładź. Połóż drugie ciasto i posmaruj ciasto na wierzchu i bokach drugą połową kremu. Posiekaj bezę do dekoracji na okruchy, wymieszaj z odłożonymi posiekanymi orzeszkami ziemnymi i posyp tą mieszanką boki ciasta.
Krok 8:
Dodaj kakao do kremu odłożonego na bok, wymieszaj. Udekoruj ciasto kremem, bezą i orzechami. Włóż ciasto do lodówki na kilka godzin.
Krok 9:
Ciasto jest gotowe. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal / 100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g