ciasto Praga Klasyczne według GOST

pyszne ciasto czekoladowe na święta i dni powszednie! Ciasto Praga to klasyka kuchni radzieckiej. Ciasto jest niesamowicie smaczne, aromatyczne, delikatne i bardzo czekoladowe. Uwielbiam to ciasto nie tylko ze względu na jego smak, ale także ze względu na łatwość przygotowania. W końcu w ciągu zaledwie 1,5-2 godzin ciasto będzie w pełni gotowe, najważniejsze jest, aby dać mu czas, aby stać się jeszcze smaczniejszym!
✿AkT®iS@✿Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 40 % 26 g
węglowodany 49 % 32 g
389 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec klasyczne ciasto Praga według GOST? Przygotuj niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zrób biszkopt. Najpierw bardzo ostrożnie podziel jajka na białka i żółtka. Dodaj 100 g cukru do żółtek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    I dobrze je ubij mikserem. Ubijaj żółtka przez około 5-7 minut z maksymalną prędkością, powinny zamienić się w bujną i gęstą masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie umyj i osusz trzepaczki miksera. Ubij białka samodzielnie, aż uzyskasz lekką pianę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Stopniowo dodając pozostałe 50 g cukru, ubij białka na twarde szczyty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz mąkę z proszkiem kakaowym i przesiej razem 2-3 razy. Jeśli dodasz proszek do pieczenia, dodaj go również i przesiej z mąką i kakao. Nawiasem mówiąc, najlepiej przygotować suche składniki na samym początku. Rozpuść również masło w kuchence mikrofalowej lub na kuchence, pozwól mu trochę ostygnąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Więc w ubite żółtka za pomocą ręcznej trzepaczki lub szpatułki wmieszaj białka. Zrób to ostrożnie, aby białka zachowały swoją objętość tak bardzo, jak to możliwe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Taka lekka i bujna masa powinna się okazać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W kilku krokach dodaj przesianą mieszankę suchych składników.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Mieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej roztopione masło na boki miski i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj z ciastem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż gotowe ciasto do formy o średnicy 20-22 cm, aby biszkopt był łatwiejszy do zdobycia, przykryj spód formy papierem do pieczenia, nie smaruj boków formy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piec biszkopt w piekarniku rozgrzanym do 180 przez około 35-40 minut, sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem. Przez pierwsze 20-25 minut nie otwieraj drzwi piekarnika, w przeciwnym razie biszkopt może spaść. Wyjmij gotowy biszkopt z formy i pozwól mu całkowicie ostygnąć na ruszcie. Idealnie, jeśli masz czas, biszkopt należy pozostawić na 6-8 godzin, wtedy stanie się gęstszy i łatwiej będzie z nim pracować.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przygotuj krem. Na patelni wymieszaj żółtko i wodę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej skondensowane mleko i wymieszaj.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Umieść patelnię na małym ogniu i gotuj syrop jajeczny, aż zgęstnieje. Podczas gotowania mieszaninę należy dokładnie wymieszać. Uważaj i nie doprowadzaj mieszanki do wrzenia! Gotowy syrop będzie przypominał skondensowane mleko w konsystencji. Zdejmij Syrop z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Podczas chłodzenia syrop mieszaj tak często, jak to możliwe, aby na jego powierzchni nie tworzyła się gęsta skorupa.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gdy syrop ostygnie, ubij paczkę miękkiego masła, aż będzie puszysta.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozpuść czekoladę i ostudź. Dodaj do masła i dokładnie wymieszaj.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    W małych porcjach ubij schłodzony syrop do masła.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Krem do ciasta & quot; Praga & quot; gotowy. Krem jest bardzo bujny i delikatny.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Pokrój gotowy biszkopt czekoladowy na trzy ciasta.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Złóż ciasto. Połóż połowę całego kremu na cieście i spłaszcz. Przykryj drugim ciastem i połóż pozostałą połowę kremu.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Ułóż Ostatnie ciasto równą stroną do góry.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Przykryj ciasto cienką warstwą dżemu, jeśli to konieczne, możesz wstępnie podgrzać dżem w kuchence mikrofalowej, aby był bardziej miękki. Nawiasem mówiąc, dżem pasuje do prawie każdego smaku, najważniejsze jest to, że jest kwaśny, a dżem musi być jednorodny i gęsty! W tej formie wyślij ciasto do lodówki na 30-40 minut.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Zrób polewę czekoladową. Aby to zrobić, drobno posiekaj czekoladę lub po prostu pokrój na małe kawałki. Dodaj śmietanę i masło do czekolady.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Rozpuść czekoladę w kuchence mikrofalowej lub w łaźni parowej. Tylko delikatnie topić, czekolada jest bardzo łatwa do przegrzania! Lukier jest gotowy. Nawiasem mówiąc, jeśli chcesz, możesz zrobić lukier na proszku kakaowym, okaże się również pyszny.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Umieść schłodzone ciasto na ruszcie. Rozłóż blachę do pieczenia lub blachę do pieczenia na dole.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Polej ciasto gotowym lukrem.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Za pomocą szpatułki zgarnij nadmiar lukru z powierzchni ciasta, aby przykrył boki.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Resztki lukru (zgarnęłam lukier z papieru) przełożyć do worka z wąską dyszą i nałożyć kratkę na powierzchnię ciasta.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Klasyczne ciasto Praga jest gotowe. Przenieś go na talerz i wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    To wszystko. Można podawać.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Smacznego!

ważne!  Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .

wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu  przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy