skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec klasyczne ciasto Praga według GOST? Przygotuj niezbędne składniki.
Krok 2:
Zrób biszkopt. Najpierw bardzo ostrożnie podziel jajka na białka i żółtka. Dodaj 100 g cukru do żółtek.
Krok 3:
I dobrze je ubij mikserem. Ubijaj żółtka przez około 5-7 minut z maksymalną prędkością, powinny zamienić się w bujną i gęstą masę.
Krok 4:
Dokładnie umyj i osusz trzepaczki miksera. Ubij białka samodzielnie, aż uzyskasz lekką pianę.
Krok 5:
Stopniowo dodając pozostałe 50 g cukru, ubij białka na twarde szczyty.
Krok 6:
Połącz mąkę z proszkiem kakaowym i przesiej razem 2-3 razy. Jeśli dodasz proszek do pieczenia, dodaj go również i przesiej z mąką i kakao. Nawiasem mówiąc, najlepiej przygotować suche składniki na samym początku. Rozpuść również masło w kuchence mikrofalowej lub na kuchence, pozwól mu trochę ostygnąć.
Krok 7:
Więc w ubite żółtka za pomocą ręcznej trzepaczki lub szpatułki wmieszaj białka. Zrób to ostrożnie, aby białka zachowały swoją objętość tak bardzo, jak to możliwe.
Krok 8:
Taka lekka i bujna masa powinna się okazać.
Krok 9:
W kilku krokach dodaj przesianą mieszankę suchych składników.
Krok 10:
Mieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.
Krok 11:
Wlej roztopione masło na boki miski i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj z ciastem.
Krok 12:
Włóż gotowe ciasto do formy o średnicy 20-22 cm, aby biszkopt był łatwiejszy do zdobycia, przykryj spód formy papierem do pieczenia, nie smaruj boków formy.
Krok 13:
Piec biszkopt w piekarniku rozgrzanym do 180 przez około 35-40 minut, sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem. Przez pierwsze 20-25 minut nie otwieraj drzwi piekarnika, w przeciwnym razie biszkopt może spaść. Wyjmij gotowy biszkopt z formy i pozwól mu całkowicie ostygnąć na ruszcie. Idealnie, jeśli masz czas, biszkopt należy pozostawić na 6-8 godzin, wtedy stanie się gęstszy i łatwiej będzie z nim pracować.
Krok 14:
Przygotuj krem. Na patelni wymieszaj żółtko i wodę.
Krok 15:
Wlej skondensowane mleko i wymieszaj.
Krok 16:
Umieść patelnię na małym ogniu i gotuj syrop jajeczny, aż zgęstnieje. Podczas gotowania mieszaninę należy dokładnie wymieszać. Uważaj i nie doprowadzaj mieszanki do wrzenia! Gotowy syrop będzie przypominał skondensowane mleko w konsystencji. Zdejmij Syrop z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Podczas chłodzenia syrop mieszaj tak często, jak to możliwe, aby na jego powierzchni nie tworzyła się gęsta skorupa.
Krok 17:
Gdy syrop ostygnie, ubij paczkę miękkiego masła, aż będzie puszysta.
Krok 18:
Rozpuść czekoladę i ostudź. Dodaj do masła i dokładnie wymieszaj.
Krok 19:
W małych porcjach ubij schłodzony syrop do masła.
Krok 20:
Krem do ciasta & quot; Praga & quot; gotowy. Krem jest bardzo bujny i delikatny.
Krok 21:
Pokrój gotowy biszkopt czekoladowy na trzy ciasta.
Krok 22:
Złóż ciasto. Połóż połowę całego kremu na cieście i spłaszcz. Przykryj drugim ciastem i połóż pozostałą połowę kremu.
Krok 23:
Ułóż Ostatnie ciasto równą stroną do góry.
Krok 24:
Przykryj ciasto cienką warstwą dżemu, jeśli to konieczne, możesz wstępnie podgrzać dżem w kuchence mikrofalowej, aby był bardziej miękki. Nawiasem mówiąc, dżem pasuje do prawie każdego smaku, najważniejsze jest to, że jest kwaśny, a dżem musi być jednorodny i gęsty! W tej formie wyślij ciasto do lodówki na 30-40 minut.
Krok 25:
Zrób polewę czekoladową. Aby to zrobić, drobno posiekaj czekoladę lub po prostu pokrój na małe kawałki. Dodaj śmietanę i masło do czekolady.
Krok 26:
Rozpuść czekoladę w kuchence mikrofalowej lub w łaźni parowej. Tylko delikatnie topić, czekolada jest bardzo łatwa do przegrzania! Lukier jest gotowy. Nawiasem mówiąc, jeśli chcesz, możesz zrobić lukier na proszku kakaowym, okaże się również pyszny.
Krok 27:
Umieść schłodzone ciasto na ruszcie. Rozłóż blachę do pieczenia lub blachę do pieczenia na dole.
Krok 28:
Polej ciasto gotowym lukrem.
Krok 29:
Za pomocą szpatułki zgarnij nadmiar lukru z powierzchni ciasta, aby przykrył boki.
Krok 30:
Resztki lukru (zgarnęłam lukier z papieru) przełożyć do worka z wąską dyszą i nałożyć kratkę na powierzchnię ciasta.
Krok 31:
Klasyczne ciasto Praga jest gotowe. Przenieś go na talerz i wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Krok 32:
To wszystko. Można podawać.
Krok 33:
Smacznego!
ważne! Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .
wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g