ciasto wielkanocne bez drożdży
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Dodaj sól, kardamon, proszek do pieczenia i proszek waniliowy do mąki.
Krok 2:
Ubij białka.
Krok 3:
Ubij żółtka z cukrem i dodaj do nich miękkie masło.
Krok 4:
Dodaj tam suszone owoce i dodaj jedną trzecią mąki. Dodaj mleko. Dalej po kolei w porcjach mieszaj pozostałą mąkę i ubite białka.
Krok 5:
Wlej ciasto do formy.
Krok 6:
Piec do miękkości, na suchym patyku.
Krok 7:
Około 50 - 55 minut.
Krok 8:
Udekoruj według własnego gustu.
Krok 9:
Okazuje się, że to ciasto-ciasto bez drożdży, dobrze upieczone i bardzo smaczne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Suszone owoce - 250 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g