skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec szarlotkę? Przygotuj produkty. Jabłka w takim cieście lepiej nadają się do odmian kwaśnych, ciasto jest dość słodkie. Jeśli jabłka są słodkie, zmniejsz ilość cukru. Radzę krótko włożyć olej do zamrażarki, łatwiej będzie go zetrzeć.
Krok 2:
Weź miskę, wlej do niej mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj. Dodaj semolinę, cukier i cynamon.
Krok 3:
Za pomocą trzepaczki wymieszaj suchą mieszankę, aż będzie gładka. To jest nasze ciasto.
Krok 4:
Usuń skórkę z jabłek, Wytnij sadzonki. Pokrój jabłko na pół i wytnij rdzeń.
Krok 5:
Zetrzyj jabłka na grubej tarce. Natychmiast zaczynają ciemnieć. Posyp je sokiem z cytryny, wymieszaj. Z soku proces utleniania zatrzyma się. Nadzienie jest gotowe.
Krok 6:
Zaczynamy zbierać ciasto. Upiekłam go w formie dzielonej. Pamiętaj, aby ułożyć spód papierem do pieczenia. Zetrzyj 40 gramów masła na grubej tarce. Rozłóż równomiernie na dnie.
Krok 7:
Wlej warstwę suchej mieszanki na olej, około jednej czwartej całej objętości. Rozprowadź równomiernie łyżką.
Krok 8:
Kładziemy warstwę jabłek, jedną trzecią całej ilości. Wyrównaj łyżką.
Krok 9:
Następnie powtórz-druga sucha warstwa, druga warstwa jabłek, trzecia sucha warstwa, trzecia warstwa jabłek.
Krok 10:
Czwarta warstwa, ostatnia, jest sucha. Na wierzchu wcieramy pozostały olej na tarce. Rozprowadzamy go równomiernie na powierzchni.
Krok 11:
Włóż do nagrzanego piekarnika, aby piec przez godzinę. Gdy czas się skończy, wyłącz ogrzewanie, ale nie wyjmuj ciasta, ale pozostaw do ostygnięcia w piekarniku. Podawać lekko ciepłe lub zimne. Smacznego!
zrobiłam takie ciasto drugi raz w życiu. Po raz pierwszy spotkałem się z porażką - warstwy pozostały suche. Ten sam przepis wyszedł z hukiem! Rzeczywiście, wyszło coś w rodzaju ciasta z kruchymi ciastami. Bardzo smaczne!
myślę, że następnym razem wezmę trochę mniej cukru i trzciny cukrowej, żeby była nutka karmelu. I lepiej jest umieścić formę na blasze do pieczenia, sok i olej wypływają trochę z rozłącznej podczas pieczenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g