ciasto z jabłkami

nie zawracaj sobie głowy ciastem - po prostu posyp je jabłkami! Świetną opcją dla początkujących jest wymieszanie wszystkich składników i ułożenie warstw w formie. Okazuje się, że ciasto jest bardzo podobne do szarlotki. Masło i sok jabłkowy podczas pieczenia nasycają suche warstwy, dzięki czemu są pachnące, miękkie i podobne do ciast.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 14 % 5 g
węglowodany 81 % 30 g
178 kcal
IG: 21 / 21 / 59

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec szarlotkę? Przygotuj produkty. Jabłka w takim cieście lepiej nadają się do odmian kwaśnych, ciasto jest dość słodkie. Jeśli jabłka są słodkie, zmniejsz ilość cukru. Radzę krótko włożyć olej do zamrażarki, łatwiej będzie go zetrzeć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź miskę, wlej do niej mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj. Dodaj semolinę, cukier i cynamon.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Za pomocą trzepaczki wymieszaj suchą mieszankę, aż będzie gładka. To jest nasze ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Usuń skórkę z jabłek, Wytnij sadzonki. Pokrój jabłko na pół i wytnij rdzeń.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj jabłka na grubej tarce. Natychmiast zaczynają ciemnieć. Posyp je sokiem z cytryny, wymieszaj. Z soku proces utleniania zatrzyma się. Nadzienie jest gotowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zaczynamy zbierać ciasto. Upiekłam go w formie dzielonej. Pamiętaj, aby ułożyć spód papierem do pieczenia. Zetrzyj 40 gramów masła na grubej tarce. Rozłóż równomiernie na dnie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej warstwę suchej mieszanki na olej, około jednej czwartej całej objętości. Rozprowadź równomiernie łyżką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kładziemy warstwę jabłek, jedną trzecią całej ilości. Wyrównaj łyżką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie powtórz-druga sucha warstwa, druga warstwa jabłek, trzecia sucha warstwa, trzecia warstwa jabłek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Czwarta warstwa, ostatnia, jest sucha. Na wierzchu wcieramy pozostały olej na tarce. Rozprowadzamy go równomiernie na powierzchni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż do nagrzanego piekarnika, aby piec przez godzinę. Gdy czas się skończy, wyłącz ogrzewanie, ale nie wyjmuj ciasta, ale pozostaw do ostygnięcia w piekarniku. Podawać lekko ciepłe lub zimne. Smacznego!

zrobiłam takie ciasto drugi raz w życiu. Po raz pierwszy spotkałem się z porażką - warstwy pozostały suche. Ten sam przepis wyszedł z hukiem! Rzeczywiście, wyszło coś w rodzaju ciasta z kruchymi ciastami. Bardzo smaczne!
myślę, że następnym razem wezmę trochę mniej cukru i trzciny cukrowej, żeby była nutka karmelu. I lepiej jest umieścić formę na blasze do pieczenia, sok i olej wypływają trochę z rozłącznej podczas pieczenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy