szynka z kurczaka

gotowanie bez żelatyny i w piekarniku, smak bułki z kurczaka. Po zakupie szynki regularnie próbuję różnych przepisów, domowej kiełbasy ze sklepem nie warto nawet porównywać, są po prostu różne. Dlatego porównuję tylko domowe, ta szynka podobała się całej rodzinie, co jest dla nas rzadkością i jest proste w przygotowaniu.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 70 % 21 g
tłuszcze 30 % 9 g
węglowodany 0 % 0 g
164 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Mięso najlepiej schłodzić. Wskazane jest gotowanie szynki z większości czerwonego mięsa i mniejszego fileta, wtedy szynka będzie bardziej soczysta. Mięso powinno mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ważne jest, aby odpowiednio przygotować mięso. Pamiętaj, aby umyć i wysuszyć. W razie potrzeby oddzielić od kości, filmów i żył. Pokrój filet na większe kawałki, mniejsze czerwone mięso. Nie wyrzucaj tłuszczu, dodaj 150 gramów obu rodzajów mięsa, czosnku i pomiń wszystko w maszynce do mięsa. Możesz zmielić blenderem, podoba mi się bardziej w maszynce do mięsa. Weź kratkę o małej lub średniej średnicy .

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do przygotowanego mięsa dodaj powstałe mięso mielone i wszystkie przyprawy. Z przypraw można zrobić jedną sól i będzie już smaczna. Dodaję sporo ziół włoskich lub prowansalskich, mieszankę papryki i papryki, trochę czosnku. Przyprawy można dodawać według własnego uznania, ale nie przesadzaj, szynka będzie pachnąca. Dobrze wymieszaj całą masę, wlej trochę bulionu, aby sól dobrze się rozdzieliła, a przyprawy były bardziej równomiernie rozmieszczone.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pozostaw w temperaturze pokojowej na pół godziny. Wielu boi się nie zgadywać z solą, smaki i sól są bardzo różne. Aby się nie pomylić, zawsze opiekam bardzo mały kawałek, smakuję, w razie potrzeby dostosowuję sól. Nie zajmuje to dużo czasu, ale zawsze jest pewność, że cała szynka będzie smakować idealnie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz zbieramy szynkę zgodnie z instrukcją. Najpierw włóż spód i przymocuj go do prowadnic za pomocą sprężyn.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odwróć, włóż wiązany rękaw do pieczenia. Prostujemy fałdy, aby gotowa szynka miała estetyczny wygląd. Rękaw wypełniamy mięsem, ubijając, starając się nie pozostawiać pustych przestrzeni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zawiąż górną część rękawa, zamknij pokrywę, mocno przyciągając sprężyny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż szynkę do formy, którą lepiej przykryć folią. Stawiamy na ruszcie i wysyłamy do nagrzanego piekarnika, t 180&039; na 1,5 godziny. Metoda jest dobra, ponieważ możesz obejść się bez szynki. Po prostu mocno ubij mięso w rękaw, zwiń rolkę w folię, a także upiecz w formie. Następnie pozwól ostygnąć pod prasą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ale z szynką jest jeszcze łatwiej. Po półtorej godzinie wyjmujemy go z piekarnika, pozwalamy mu naturalnie ostygnąć do temperatury pokojowej. Następnie, bez demontażu, wkładamy go do lodówki na 12 godzin, możesz na jeden dzień. Po odpowiednim czasie otwieramy szynkę, usuwamy rękaw.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Szynka domowa jest gotowa. Jest dojrzała, dobrze sprasowana i doskonale cięta. Smak i aromat naturalnego mięsa, podobnie jak kolor. Bardziej różowy kolor okaże się, jeśli zwykła sól zostanie zastąpiona azotynem, ale jest to opcjonalne, nie ma takiej szczególnej potrzeby.

ten przepis jest podstawowy i pozostawia miejsce na wyobraźnię.

można dodać podroby z kurczaka lub inny rodzaj mięsa / dietetyczny, taki jak indyk lub bardziej tłusta wieprzowina/..

przyprawy, to ważny składnik każdego przepisu. Możesz eksperymentować, ale musisz złapać normę i oczywiście użyć tych, które gwarantują przyjaźń z mięsem.

szynka gotowana w piekarniku podobała mi się bardziej gotowana, ma jakby inny smak - smak pieczonego mięsa. Nawet gdy jest przechowywany w lodówce, wydziela cudowny zapach / pakuj mocno/.

szynka, bez dodatkowych wzmacniaczy smaku, w postaci musztardy, sosów, keczupu itp.

użyję tego przepisu nie raz, ale już przygotuję opcje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy