skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Mięso najlepiej schłodzić. Wskazane jest gotowanie szynki z większości czerwonego mięsa i mniejszego fileta, wtedy szynka będzie bardziej soczysta. Mięso powinno mieć temperaturę pokojową.
Krok 2:
Ważne jest, aby odpowiednio przygotować mięso. Pamiętaj, aby umyć i wysuszyć. W razie potrzeby oddzielić od kości, filmów i żył. Pokrój filet na większe kawałki, mniejsze czerwone mięso. Nie wyrzucaj tłuszczu, dodaj 150 gramów obu rodzajów mięsa, czosnku i pomiń wszystko w maszynce do mięsa. Możesz zmielić blenderem, podoba mi się bardziej w maszynce do mięsa. Weź kratkę o małej lub średniej średnicy .
Krok 3:
Do przygotowanego mięsa dodaj powstałe mięso mielone i wszystkie przyprawy. Z przypraw można zrobić jedną sól i będzie już smaczna. Dodaję sporo ziół włoskich lub prowansalskich, mieszankę papryki i papryki, trochę czosnku. Przyprawy można dodawać według własnego uznania, ale nie przesadzaj, szynka będzie pachnąca. Dobrze wymieszaj całą masę, wlej trochę bulionu, aby sól dobrze się rozdzieliła, a przyprawy były bardziej równomiernie rozmieszczone.
Krok 4:
Pozostaw w temperaturze pokojowej na pół godziny. Wielu boi się nie zgadywać z solą, smaki i sól są bardzo różne. Aby się nie pomylić, zawsze opiekam bardzo mały kawałek, smakuję, w razie potrzeby dostosowuję sól. Nie zajmuje to dużo czasu, ale zawsze jest pewność, że cała szynka będzie smakować idealnie.
Krok 5:
Teraz zbieramy szynkę zgodnie z instrukcją. Najpierw włóż spód i przymocuj go do prowadnic za pomocą sprężyn.
Krok 6:
Odwróć, włóż wiązany rękaw do pieczenia. Prostujemy fałdy, aby gotowa szynka miała estetyczny wygląd. Rękaw wypełniamy mięsem, ubijając, starając się nie pozostawiać pustych przestrzeni.
Krok 7:
Zawiąż górną część rękawa, zamknij pokrywę, mocno przyciągając sprężyny.
Krok 8:
Włóż szynkę do formy, którą lepiej przykryć folią. Stawiamy na ruszcie i wysyłamy do nagrzanego piekarnika, t 180&039; na 1,5 godziny. Metoda jest dobra, ponieważ możesz obejść się bez szynki. Po prostu mocno ubij mięso w rękaw, zwiń rolkę w folię, a także upiecz w formie. Następnie pozwól ostygnąć pod prasą.
Krok 9:
Ale z szynką jest jeszcze łatwiej. Po półtorej godzinie wyjmujemy go z piekarnika, pozwalamy mu naturalnie ostygnąć do temperatury pokojowej. Następnie, bez demontażu, wkładamy go do lodówki na 12 godzin, możesz na jeden dzień. Po odpowiednim czasie otwieramy szynkę, usuwamy rękaw.
Krok 10:
Szynka domowa jest gotowa. Jest dojrzała, dobrze sprasowana i doskonale cięta. Smak i aromat naturalnego mięsa, podobnie jak kolor. Bardziej różowy kolor okaże się, jeśli zwykła sól zostanie zastąpiona azotynem, ale jest to opcjonalne, nie ma takiej szczególnej potrzeby.
ten przepis jest podstawowy i pozostawia miejsce na wyobraźnię.
można dodać podroby z kurczaka lub inny rodzaj mięsa / dietetyczny, taki jak indyk lub bardziej tłusta wieprzowina/..
przyprawy, to ważny składnik każdego przepisu. Możesz eksperymentować, ale musisz złapać normę i oczywiście użyć tych, które gwarantują przyjaźń z mięsem.
szynka gotowana w piekarniku podobała mi się bardziej gotowana, ma jakby inny smak - smak pieczonego mięsa. Nawet gdy jest przechowywany w lodówce, wydziela cudowny zapach / pakuj mocno/.
szynka, bez dodatkowych wzmacniaczy smaku, w postaci musztardy, sosów, keczupu itp.
użyję tego przepisu nie raz, ale już przygotuję opcje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g