leniwy miód bez wałkowania ciast

pyszny, rozpływający się w ustach miód! Nie zawiedziesz się). Nie lubię robić miodu za to, że muszę toczyć ciasta. A teraz znalazłem przepis bez zwijania. Bardzo wygodne i szybkie, polecam. I smakował jeszcze lepiej. Możesz zrobić to na domowe przyjęcie herbaciane lub na przykład na wakacje.
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 21-27 stycznia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 27 % 16 g
węglowodany 66 % 39 g
321 kcal
IG: 3 / 3 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Więc najpierw przygotuj niezbędne składniki. Wcześniej wyjmij masło z lodówki, aby miało czas na zmiękczenie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelni umieść miękkie masło, miód, cukier (lub słodzik, który nie boi się obróbki cieplnej) i sodę oczyszczoną. Umieść na małym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj przez około 5 minut, ciągle mieszając. Miód zareaguje z sodą i zacznie się pienić. Następnie zdejmij masę z ognia i pozwól jej ostygnąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś mieszaninę do innego pojemnika. Gdy ostygnie, dodaj jajka, wlej mleko o temperaturze pokojowej, dodaj sól, cukier waniliowy i mąkę. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę, aby nasycić ją tlenem, a następnie wypieki będą dobrze rosły podczas pieczenia. Zamiast cukru waniliowego możesz wziąć wanilinę na czubku noża. Uważaj na jego dawkowanie, ponieważ jeśli przesadzisz z wanilią, smak pieczenia zostanie zepsuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Konsystencja ciasta powinna być gładka, bez grudek, przypominająca gęstą śmietanę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź żaroodporny prostokątny kształt z wysokimi bokami (mój ma 25 cm na 25 cm). Nasmaruj spód i boki rafinowanym olejem roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia lub przykryj naoliwionym papierem. Włóż wcześniej (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania) piekarnik rozgrzany do 180 stopni. Piec ciasto przez około 30-40 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Oto takie wspaniałe ciasto, które mam, jak na zdjęciu. Sprawdź jego gotowość drewnianym szpikulcem. Przebij nim wypieki w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, jest gotowy. Wyjmij formę i pozostaw ciasto do ostygnięcia, nie wyjmuj z pojemnika, aby się nie złamać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój schłodzone ciasto wzdłuż na 4 części. Wierzch herbatnika można ostrożnie odciąć, pokruszyć i lekko wysuszyć w piekarniku. Takie okruchy przydadzą się do posypania ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W przypadku kremu weź gęstą, tłustą śmietanę 20-30%. Dodaj cukier puder, szczyptę waniliny i wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj kwaśną śmietaną ciasta, układając je jeden na drugim.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posmaruj również wierzch i boki ciasta kremem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Aby ozdobić środek, możesz zainstalować małą formę w kształcie serca. Posyp przygotowaną bułką tartą. Serce powinno pozostać białe.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyślij ciasto do lodówki na całą noc. W tym czasie jest dobrze nasycony kremem, naparowany, staje się miękki i soczysty. Następnego ranka możesz się poczęstować, podając smakołyk do herbaty lub kawy.

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy