skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Wielkanocne ciasteczka morelowe? Przygotuj nasze składniki.
Krok 2:
Zmiękcz masło w kuchence mikrofalowej, dodaj cukier i zacznij ubijać mikserem. Dodaj jajka i mleko. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 3:
Zacznij dodawać stopniowo przesianą mąkę.
Krok 4:
Zagnieść ciasto. Powinien być miękki, elastyczny.
Krok 5:
Rozwiń warstwę.
Krok 6:
Za pomocą szklanki zrób kubki około 7 cm.
Krok 7:
I wyślij nasze podstawy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 8:
Wyjmij gotowe bazy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 9:
Wyjmij nasze morele ze słoika i pozwól im dobrze wyschnąć. W tym czasie zrób lukier. Ubij białka, dodaj połowę cukru pudru i sok z cytryny. Następnie ubij, stopniowo dodając pozostały proszek, doprowadzając lukier do pożądanej konsystencji.
Krok 10:
Mam około 35 podstaw.
Krok 11:
Wynikowym lukrem pokryj nasze bazy i połóż morele na wierzchu.
Krok 12:
Pozostaw na noc, aby lukier wyschł.
Krok 13:
Oto tacy przystojni ludzie, których mamy rano!
Krok 14:
Idąc rano do kościoła, wkładamy nasze ciasta do pięknego pudełka.
piękny przepis na Wielkanoc! Będę szczęśliwy, jeśli użyjesz tego przepisu. Wesołych Świąt, drodzy forumowicze. Wesołej Wielkanocy!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?
pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej?
potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal / 100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal / 100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g