skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić ciasto kefirowe z ziemniakami? Najpierw przygotuj nadzienie. W niektórych podobnych przepisach oprócz ziemniaków do nadzienia dodaje się obraną i drobno posiekaną cebulę w świeżej lub smażonej formie. Nie dodałem cebuli, ale dla soczystości dodałem kilka łyżek majonezu. Czosnek można zastąpić suchym granulatem, a koperek-natką pietruszki lub innymi ziołami do smaku.
Krok 2:

Ziemniaki umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę lub cienkie plasterki. Uwielbiam kroić ziemniaki w plasterki - dzięki czemu układa się ciasno, płasko, a ciasto ma piękny krój.
Krok 3:

Czosnek obrać i drobno posiekać. Koperek umyć, osuszyć, a także drobno posiekać.
Krok 4:

W misce połącz wszystkie składniki nadzienia: ziemniaki, czosnek, koperek, majonez i przyprawy. Zamiast tych przypraw możesz dodać specjalną mieszankę przypraw do ziemniaków.
Krok 5:

Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 6:

Do ciasta weź grubszy kefir (na przykład 3.2%), duże jajko i mąkę najwyższej jakości.
Krok 7:

Ubij jajko solą, aż będzie gładkie. Białko powinno być dobrze wymieszane z żółtkiem.
Krok 8:

Wlej kefir o temperaturze pokojowej i wymieszaj.
Krok 9:

Dodaj mąkę przesianą sodą i ponownie wymieszaj. Jeśli przygotowujesz takie ciasto po raz pierwszy, przykryj mąkę częściami, aby kontrolować konsystencję. Przygotowywałem takie ciasto wiele razy, więc wysypuję całą mąkę na raz i Wiem, że konsystencja okaże się potrzebna.
Krok 10:

Powinno zrobić półlepkie, płynne ciasto. Jeśli wszystko zostanie wykonane poprawnie, na powierzchni ciasta pojawi się wiele małych pęcherzyków - oznacza to, że zachodzi reakcja sody z kefirem.
Krok 11:

W naczyniu do pieczenia pokrytym pergaminem i natłuszczonym olejem roślinnym wlej połowę ciasta. Forma powinna wystarczyć na całą objętość ciasta i nadzienia. Należy pamiętać, że ciasto może wzrosnąć podczas pieczenia, a ponieważ ciasto nie jest jeszcze odpowiednio ustawione, może wypłynąć z Małej Formy.
Krok 12:

Ułóż plastry ziemniaków z majonezem i koperkiem na wierzchu. Wlać resztki sosu majonezowego z miski na ziemniaki.
Krok 13:

Wypełnij nadzienie pozostałym ciastem. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez około 40 minut, aż na powierzchni pojawi się złoty kolor.
Krok 14:

Wyjmij gotowe ciasto z formy, pokrój na kawałki i podawaj na gorąco. Smacznego!
moja forma była wypełniona po brzegi (rozmiar 16 na 16 cm), ale udało mi się upiec ciasto tak, aby nie wylała się z niego kropla. Musiałem kilkakrotnie zmienić reżim temperaturowy, aby ciasto najpierw dobrze chwyciło, a następnie wyrosło. Jeśli nie chcesz takich tańców z tamburynami przy piekarniku, natychmiast weź większy lub głębszy kształt.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g




