ciasto galaretkowe z ziemniakami na kefirze

w pośpiechu, nadzienie można zmienić! Szybkie ciasto z galaretką z ziemniakami na kefirze to dobra opcja do pieczenia, gdy goście są prawie na wyciągnięcie ręki i nie ma czasu na gotowanie. Z jednej strony jest dość sycący, az drugiej łatwy w przygotowaniu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 13 % 4 g
węglowodany 70 % 21 g
141 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto kefirowe z ziemniakami? Najpierw przygotuj nadzienie. W niektórych podobnych przepisach oprócz ziemniaków do nadzienia dodaje się obraną i drobno posiekaną cebulę w świeżej lub smażonej formie. Nie dodałem cebuli, ale dla soczystości dodałem kilka łyżek majonezu. Czosnek można zastąpić suchym granulatem, a koperek-natką pietruszki lub innymi ziołami do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę lub cienkie plasterki. Uwielbiam kroić ziemniaki w plasterki - dzięki czemu układa się ciasno, płasko, a ciasto ma piękny krój.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Czosnek obrać i drobno posiekać. Koperek umyć, osuszyć, a także drobno posiekać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce połącz wszystkie składniki nadzienia: ziemniaki, czosnek, koperek, majonez i przyprawy. Zamiast tych przypraw możesz dodać specjalną mieszankę przypraw do ziemniaków.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do ciasta weź grubszy kefir (na przykład 3.2%), duże jajko i mąkę najwyższej jakości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij jajko solą, aż będzie gładkie. Białko powinno być dobrze wymieszane z żółtkiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej kefir o temperaturze pokojowej i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj mąkę przesianą sodą i ponownie wymieszaj. Jeśli przygotowujesz takie ciasto po raz pierwszy, przykryj mąkę częściami, aby kontrolować konsystencję. Przygotowywałem takie ciasto wiele razy, więc wysypuję całą mąkę na raz i Wiem, że konsystencja okaże się potrzebna.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Powinno zrobić półlepkie, płynne ciasto. Jeśli wszystko zostanie wykonane poprawnie, na powierzchni ciasta pojawi się wiele małych pęcherzyków - oznacza to, że zachodzi reakcja sody z kefirem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W naczyniu do pieczenia pokrytym pergaminem i natłuszczonym olejem roślinnym wlej połowę ciasta. Forma powinna wystarczyć na całą objętość ciasta i nadzienia. Należy pamiętać, że ciasto może wzrosnąć podczas pieczenia, a ponieważ ciasto nie jest jeszcze odpowiednio ustawione, może wypłynąć z Małej Formy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż plastry ziemniaków z majonezem i koperkiem na wierzchu. Wlać resztki sosu majonezowego z miski na ziemniaki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wypełnij nadzienie pozostałym ciastem. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez około 40 minut, aż na powierzchni pojawi się złoty kolor.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyjmij gotowe ciasto z formy, pokrój na kawałki i podawaj na gorąco. Smacznego!

moja forma była wypełniona po brzegi (rozmiar 16 na 16 cm), ale udało mi się upiec ciasto tak, aby nie wylała się z niego kropla. Musiałem kilkakrotnie zmienić reżim temperaturowy, aby ciasto najpierw dobrze chwyciło, a następnie wyrosło. Jeśli nie chcesz takich tańców z tamburynami przy piekarniku, natychmiast weź większy lub głębszy kształt.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy