ciasteczka z mąki ryżowej

bardzo łatwy w przygotowaniu, spodoba się dorosłym i dzieciom! Nie zawiera jajek i mąki pszennej. Możesz podawać z ciepłym mlekiem lub herbatą ziołową. Umiarkowanie słodki, delikatny, kruchy i pachnący, z lekką złotą skórką.
Anastazja WAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 28 % 18 g
węglowodany 59 % 38 g
347 kcal
IG: 3 / 3 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy produkty zgodnie z listą i natychmiast mierzymy ich wymaganą ilość. Zwykle robię to za pomocą wagi kuchennej. Masło należy wcześniej stopić naturalnie, aby stało się miękkie i odpowiednie do naszego ciasta. Po prostu odetnij kawałek żądanej wagi i pozwól mu trochę usiąść w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej twaróg do miski blendera, dodaj masło i przerwij. Lepiej jest wziąć twaróg domowy, o dobrej zawartości tłuszczu. Jeśli używasz sklepu, wybierz 9%. Zwykle kupuję twarożek od babć na bazarze lub biorę go od sąsiada (który trzyma krowę) - zawsze jest świeży i smaczny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Powinna uzyskać gładką, jednorodną masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mąkę ryżową do głębokiej czystej i suchej miski, dodaj do niej proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj, aby wszystkie suche składniki były równomiernie wymieszane.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Stopniowo mieszaj suchą mieszaninę do masy twarogowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Silikonową szpatułką lub zwykłą łyżką stołową (co jest dla ciebie wygodniejsze) zagniataj miękkie, jednorodne ciasto. Zbieramy go w bryłę, nie powinien przyklejać się do rąk. Ściskamy ciasto na mały kawałek i formujemy zgrabne kulki wielkości orzecha włoskiego. Możesz użyć wagi kuchennej do pomiaru i zważyć każdą piłkę, aby wszystkie były równe. I możesz to zrobić ,jak mówią, & quot; na oko & quot;.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Blachę do pieczenia należy przykryć papierem do pieczenia, układamy na niej uformowane kulki w niewielkiej odległości, oddalając się od siebie o około 2 centymetry.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Formujemy okrągłe ciasteczka z kulek, lekko je spłaszczamy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 13-15 minut, aż będzie miękki i lekko rumiany. Smacznego!

ten wspaniały przepis, w którym opisałem, jak upiec ciasteczka z mąki ryżowej z twarogiem, jest bardzo prosty i szybki. Docenią go zapracowane gospodynie domowe. Możesz gotować na weekend lub w dni powszednie, na każdą okazję i bez!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g

Podobne przepisy