skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy produkty zgodnie z listą i natychmiast mierzymy ich wymaganą ilość. Zwykle robię to za pomocą wagi kuchennej. Masło należy wcześniej stopić naturalnie, aby stało się miękkie i odpowiednie do naszego ciasta. Po prostu odetnij kawałek żądanej wagi i pozwól mu trochę usiąść w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Wlej twaróg do miski blendera, dodaj masło i przerwij. Lepiej jest wziąć twaróg domowy, o dobrej zawartości tłuszczu. Jeśli używasz sklepu, wybierz 9%. Zwykle kupuję twarożek od babć na bazarze lub biorę go od sąsiada (który trzyma krowę) - zawsze jest świeży i smaczny.
Krok 3:
Powinna uzyskać gładką, jednorodną masę.
Krok 4:
Wlej mąkę ryżową do głębokiej czystej i suchej miski, dodaj do niej proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj, aby wszystkie suche składniki były równomiernie wymieszane.
Krok 5:
Stopniowo mieszaj suchą mieszaninę do masy twarogowej.
Krok 6:
Silikonową szpatułką lub zwykłą łyżką stołową (co jest dla ciebie wygodniejsze) zagniataj miękkie, jednorodne ciasto. Zbieramy go w bryłę, nie powinien przyklejać się do rąk. Ściskamy ciasto na mały kawałek i formujemy zgrabne kulki wielkości orzecha włoskiego. Możesz użyć wagi kuchennej do pomiaru i zważyć każdą piłkę, aby wszystkie były równe. I możesz to zrobić ,jak mówią, & quot; na oko & quot;.
Krok 7:
Blachę do pieczenia należy przykryć papierem do pieczenia, układamy na niej uformowane kulki w niewielkiej odległości, oddalając się od siebie o około 2 centymetry.
Krok 8:
Formujemy okrągłe ciasteczka z kulek, lekko je spłaszczamy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 13-15 minut, aż będzie miękki i lekko rumiany. Smacznego!
ten wspaniały przepis, w którym opisałem, jak upiec ciasteczka z mąki ryżowej z twarogiem, jest bardzo prosty i szybki. Docenią go zapracowane gospodynie domowe. Możesz gotować na weekend lub w dni powszednie, na każdą okazję i bez!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal/100g