rogaliki czekoladowe z ciasta francuskiego

szybki przepis na rogaliki - uwaga dla gospodyń domowych. Takie rogaliki z nadzieniem czekoladowym są zwykle podawane na deser, gdy główne dania są już zjedzone i chcesz czegoś smacznego. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, ponieważ do przepisu używa się gotowego ciasta francuskiego - prawdziwego ratownika na każdą okazję.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 39 % 29 g
węglowodany 52 % 39 g
439 kcal
IG: 0 / 62 / 38

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozmrażaj ciasto francuskie przez godzinę w temperaturze pokojowej. Może składać się z 4 arkuszy lub może być całością. W moim opakowaniu była cała warstwa złożona w 4 zwojach. Do przepisu użyłam połowy ciasta, które również podzieliłam przez zagięcie na dwie części. Jeśli Twoje opakowanie ma 4 oddzielne arkusze, po prostu użyj dwóch z nich.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bierzemy jedną część ciasta i kroimy ją w równoważne Trójkąty. Aby Trójkąty były takie same, odciąłem krawędzie (jak na zdjęciu).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Czekolada wziąłem mleko z orzechami i rodzynkami, aby zapewnić rogalikom dodatkowy smak, a nadzienie dodatkową strukturę. Czekoladę można pokroić nożem na małe kawałki lub po prostu pokruszyć rękami na małe plasterki. Rozłóż kilka kawałków czekolady na najkrótszym boku trójkąta, że tak powiem, u podstawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zwijamy puste miejsca za pomocą rolek. W ten sam sposób przygotowujemy drugą partię. Pozostałe krawędzie (jeśli je również przeciąłeś) można połączyć ze sobą, dociskając wzdłuż szwu, również wypełnić czekoladą i upiec.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na blasze do pieczenia lub naczyniu do pieczenia kładziemy pergamin wielkości DNA, nie trzeba niczego smarować-produkty i tak się nie przyklejają. Układamy półfabrykaty w pewnej odległości od siebie, ponieważ w piekarniku nieznacznie wzrosną. Nasmaruj przyszłe rogaliki żółtkiem jajka na rumieniec. Jeśli chcesz, aby skórka była jaśniejsza, rozcieńczyć żółtko mlekiem. Do smarowania wygodnie jest użyć silikonowej szczotki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ptysie wysyłamy do piekarnika w temperaturze 180 stopni na 15 minut. W tym czasie przyrumienią się, co będzie świadectwem ich gotowości. Pieczemy wszystkie inne półfabrykaty.

ciasto francuskie, które świetnie komponuje się z herbatą, kawą, kakao, mlekiem, kompotem, galaretką itp.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g

Podobne przepisy