skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rozmrażaj ciasto francuskie przez godzinę w temperaturze pokojowej. Może składać się z 4 arkuszy lub może być całością. W moim opakowaniu była cała warstwa złożona w 4 zwojach. Do przepisu użyłam połowy ciasta, które również podzieliłam przez zagięcie na dwie części. Jeśli Twoje opakowanie ma 4 oddzielne arkusze, po prostu użyj dwóch z nich.
Krok 2:
Bierzemy jedną część ciasta i kroimy ją w równoważne Trójkąty. Aby Trójkąty były takie same, odciąłem krawędzie (jak na zdjęciu).
Krok 3:
Czekolada wziąłem mleko z orzechami i rodzynkami, aby zapewnić rogalikom dodatkowy smak, a nadzienie dodatkową strukturę. Czekoladę można pokroić nożem na małe kawałki lub po prostu pokruszyć rękami na małe plasterki. Rozłóż kilka kawałków czekolady na najkrótszym boku trójkąta, że tak powiem, u podstawy.
Krok 4:
Zwijamy puste miejsca za pomocą rolek. W ten sam sposób przygotowujemy drugą partię. Pozostałe krawędzie (jeśli je również przeciąłeś) można połączyć ze sobą, dociskając wzdłuż szwu, również wypełnić czekoladą i upiec.
Krok 5:
Na blasze do pieczenia lub naczyniu do pieczenia kładziemy pergamin wielkości DNA, nie trzeba niczego smarować-produkty i tak się nie przyklejają. Układamy półfabrykaty w pewnej odległości od siebie, ponieważ w piekarniku nieznacznie wzrosną. Nasmaruj przyszłe rogaliki żółtkiem jajka na rumieniec. Jeśli chcesz, aby skórka była jaśniejsza, rozcieńczyć żółtko mlekiem. Do smarowania wygodnie jest użyć silikonowej szczotki.
Krok 6:
Ptysie wysyłamy do piekarnika w temperaturze 180 stopni na 15 minut. W tym czasie przyrumienią się, co będzie świadectwem ich gotowości. Pieczemy wszystkie inne półfabrykaty.
ciasto francuskie, które świetnie komponuje się z herbatą, kawą, kakao, mlekiem, kompotem, galaretką itp.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g