skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do nadzienia. Miód można zastąpić cukrem, weź jego ilość mniej lub bardziej według własnych upodobań. Kupując mak spożywczy do pieczenia, sprawdź datę ważności na opakowaniu, a także datę pakowania i zbierania. Jeśli mak jest przechowywany przez ponad rok, najprawdopodobniej jest już zepsuty i ma stęchły zapach i gorzki smak. Taki produkt nie jest dobry.
Krok 2:
Suchy mak napełnij wysokiej jakości wodą w ilości 1 części maku i 2 części wody. Umieść na małym ogniu i gotuj przez 5 minut. Następnie przykryj i odstaw na kolejne 10 minut.
Krok 3:
Dobrze opłucz rodzynki, włóż je do pojemnika. Napełnij gorącą wodą i pozostaw na około 5-10 minut. W tym czasie stanie się miękki, puchnie, a nadzienie będzie bardziej soczyste.
Krok 4:
Spuść nadmiar płynu z rodzynek. A teraz do wyboru. Możesz zmielić rodzynki lub zostawić je w całości, zrób to, co lubisz!
Krok 5:
Przykryj durszlak podwójnym odcinkiem gazy. Wrzuć tam mak. Zasadniczo można już używać maku, ale lepiej jest go stropować. Najwygodniej jest to zrobić w moździerzu lub młynku do kawy.
Krok 6:
Użyłem blendera. Rozdrobniony mak wyciszy się, wybieli słodkie mleko, dzięki czemu nadzienie będzie szczególnie smaczne!
Krok 7:
Dodaj miód lub cukier do maku, nie zapomnij o rodzynkach. Wymieszać. W tym momencie wypróbuj nadzienie i, jeśli uznasz to za stosowne, dodaj więcej miodu lub cukru.
Krok 8:
Nasze nadzienie makowe jest gotowe! Do nadzienia można dodać dowolne posiekane orzechy lub inne suszone owoce.
Krok 9:
Zrobiłam cudowną bułkę drożdżową, ale z takim nadzieniem będą też wspaniałe bułeczki!
Krok 10:
Przenieś rolkę na blachę do pieczenia lekko nasmarowaną olejem roślinnym. Nasmaruj obrabiany przedmiot jajkiem na wierzchu, pozostaw w ciepłym miejscu bez przeciągów na pół godziny do sprawdzenia. Piec produkt w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor.
Krok 11:
Zobacz, jak pięknie i apetycznie wygląda przekrojowe nadzienie makowe!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g