chaczapuri z serem drożdżowym

aromatyczne tortille z nadzieniem serowym, szybko się gotują! Chaczapuri z serem z ciasta drożdżowego gotuje się w piekarniku. Do testu możesz wziąć nie tylko kefir, ale także wodę z mlekiem. W razie potrzeby możesz zagnieść ciasto na nie tłustym mleku. Do nadzienia potrzebujesz twardego sera, możesz wziąć domowy produkt. Aby uzyskać różową powierzchnię do pieczenia, należy ją posmarować żółtkiem jaja. Gorące ciasta należy posmarować masłem. Chaczapuri z serem można podawać zarówno z zupą, jak i filiżanką czarnej herbaty.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 11 g
tłuszcze 24 % 13 g
węglowodany 56 % 31 g
279 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    1. Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. W razie potrzeby suche drożdże można zastąpić prasowanymi. Możesz upiec chaczapuri na blasze do pieczenia z papierem lub bez. W każdym razie musisz nasmarować powierzchnię olejem roślinnym, aby chaczapuri łatwo pozostawało w tyle.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    2. Wymieszaj wodę z mlekiem, podgrzej na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej. Wlej cukier, łyżkę mąki i suche drożdże do płynu. Mieszaj, aż będzie gładka. Umieść ciasto w cieple na 15-25 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    3. Roztop masło, lekko ostudź. Dodaj jedno jajko kurze i stopione masło do ciasta, mieszaj, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    4. Dodaj sól i przesianą mąkę do płynnej masy. Zagnieść gęste ciasto, przykryć i pozostawić w cieple na 1,5 godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    5. Możliwe, że ciasto wyrośnie w ciągu godziny. Jeśli masa wzrosła do pokrywki, możesz bezpiecznie zacząć przygotowywać chaczapuri.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    6. Zagnieść ciasto rękami, a następnie podzielić na 4-6 części. Rozwałkuj każdą kulkę w tortillę. Na drobnej tarce zetrzyj ser. Połóż nadzienie serowe na tortilli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    7. Zbierz krawędzie ciasta, aby zrobić torebkę. Dobrze ściśnij krawędzie i odwróć obrabiany przedmiot.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    8. Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj torebkę na tortillę. Wykonaj nakłucia nożem lub widelcem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    9. Połóż pergamin na blasze do pieczenia, posmaruj go olejem. Rozłóż chaczapuri w niewielkiej odległości. Podziel jajko na żółtko i białko. Posmaruj żółtkiem wszystkie ciasta i posyp tartym serem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    10. Chaczapuri piecze się w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, aż się zarumienią. Tortille można podawać na gorąco na stole, smarując powierzchnię masłem. Uzyskuje się bardzo pachnące i miękkie chaczapuri. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy