skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
1. Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. W razie potrzeby suche drożdże można zastąpić prasowanymi. Możesz upiec chaczapuri na blasze do pieczenia z papierem lub bez. W każdym razie musisz nasmarować powierzchnię olejem roślinnym, aby chaczapuri łatwo pozostawało w tyle.
Krok 2:
2. Wymieszaj wodę z mlekiem, podgrzej na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej. Wlej cukier, łyżkę mąki i suche drożdże do płynu. Mieszaj, aż będzie gładka. Umieść ciasto w cieple na 15-25 minut.
Krok 3:
3. Roztop masło, lekko ostudź. Dodaj jedno jajko kurze i stopione masło do ciasta, mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 4:
4. Dodaj sól i przesianą mąkę do płynnej masy. Zagnieść gęste ciasto, przykryć i pozostawić w cieple na 1,5 godziny.
Krok 5:
5. Możliwe, że ciasto wyrośnie w ciągu godziny. Jeśli masa wzrosła do pokrywki, możesz bezpiecznie zacząć przygotowywać chaczapuri.
Krok 6:
6. Zagnieść ciasto rękami, a następnie podzielić na 4-6 części. Rozwałkuj każdą kulkę w tortillę. Na drobnej tarce zetrzyj ser. Połóż nadzienie serowe na tortilli.
Krok 7:
7. Zbierz krawędzie ciasta, aby zrobić torebkę. Dobrze ściśnij krawędzie i odwróć obrabiany przedmiot.
Krok 8:
8. Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj torebkę na tortillę. Wykonaj nakłucia nożem lub widelcem.
Krok 9:
9. Połóż pergamin na blasze do pieczenia, posmaruj go olejem. Rozłóż chaczapuri w niewielkiej odległości. Podziel jajko na żółtko i białko. Posmaruj żółtkiem wszystkie ciasta i posyp tartym serem.
Krok 10:
10. Chaczapuri piecze się w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, aż się zarumienią. Tortille można podawać na gorąco na stole, smarując powierzchnię masłem. Uzyskuje się bardzo pachnące i miękkie chaczapuri. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g