skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowe ciasteczka marchewkowe? Przygotuj jedzenie. Marchew wybierz świeże, soczyste, bez ciemnych plam. Masło powinno być wysokiej jakości, zgodne z GOST. Wyjmij go z lodówki wcześniej, aby zmiękł. Ilość cukru można dostosować do własnych upodobań. Nie możesz używać orzechów, ale możesz je posiekać i włożyć do ciasta. Pyszne będą również ciasteczka z rodzynkami.
Krok 2:
Marchewki dobrze umyj, osusz i obierz. Zetrzyj go na drobnej tarce. Im drobniejsza marchewka jest starta, tym bardziej żółte będą ciasteczka.
Krok 3:
Weź dużą miskę, włóż tam miękkie masło. Dodaj cukier. Wymieszaj masło z cukrem za pomocą szpatułki. Celem procesu nie jest ubijanie, ale po prostu łączenie produktów, więc nie musisz używać miksera.
Krok 4:
Dodaj startą marchewkę do mieszanki masła. Mieszaj, aż składniki zostaną całkowicie połączone — masa powinna zmienić kolor na pomarańczowy.
Krok 5:
Przesiej mąkę do miski. Tylko nie wszystkie na raz, ale około 2/3 całości. Ile mąki włożyć będzie zależeć od soczystości marchwi. Nie zostawiłem całej mąki, ale może być odwrotnie, będziesz musiał ją dodać. Wlać proszek do pieczenia.
Krok 6:
Zagnieść ciasto, najpierw łyżką, a następnie rękami. W trakcie tego procesu zdecyduj, czy dodać więcej mąki, czy nie.
Krok 7:
Ciasto powinno być gęste, ale nadal miękkie. Będzie lepki, niech cię to nie przeraża. Zbierz go w kulkę.
Krok 8:
Weź blachę do pieczenia, przykryj ją pergaminem do pieczenia. Zwilżając ręce zimną wodą, zwiń kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Rozłóż je w pewnej odległości od siebie, ponieważ ciasteczka powiększą się podczas pieczenia.
Krok 9:
W razie potrzeby możesz udekorować ciasteczka połówkami orzechów włoskich. Wciśnij je do każdego ciasteczka.
Krok 10:
Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut, aż będą złote. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 11:
Wyjmij gotowe ciasteczka z piekarnika, ostudź i podawaj. Smacznego!
bardzo smaczne ciasteczka! Miękki, przewiewny, o delikatnym smaku. Włożyłbym mniej cukru i dodałbym orzechy do samego ciasta.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g