ciasteczka marchewkowe domowej roboty

bujny, apetyczny, rozpływa się w ustach, dla całej rodziny! Ciasteczka marchewkowe to prosty przepis na domowe wypieki. Produkty dla niego znajdą się w każdej lodówce, a nawet początkujący poradzi sobie z gotowaniem. Dzięki dodaniu marchewki ciasteczka uzyskują piękny żółty kolor.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 20 % 13 g
węglowodany 70 % 45 g
317 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowe ciasteczka marchewkowe? Przygotuj jedzenie. Marchew wybierz świeże, soczyste, bez ciemnych plam. Masło powinno być wysokiej jakości, zgodne z GOST. Wyjmij go z lodówki wcześniej, aby zmiękł. Ilość cukru można dostosować do własnych upodobań. Nie możesz używać orzechów, ale możesz je posiekać i włożyć do ciasta. Pyszne będą również ciasteczka z rodzynkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Marchewki dobrze umyj, osusz i obierz. Zetrzyj go na drobnej tarce. Im drobniejsza marchewka jest starta, tym bardziej żółte będą ciasteczka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź dużą miskę, włóż tam miękkie masło. Dodaj cukier. Wymieszaj masło z cukrem za pomocą szpatułki. Celem procesu nie jest ubijanie, ale po prostu łączenie produktów, więc nie musisz używać miksera.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj startą marchewkę do mieszanki masła. Mieszaj, aż składniki zostaną całkowicie połączone — masa powinna zmienić kolor na pomarańczowy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę do miski. Tylko nie wszystkie na raz, ale około 2/3 całości. Ile mąki włożyć będzie zależeć od soczystości marchwi. Nie zostawiłem całej mąki, ale może być odwrotnie, będziesz musiał ją dodać. Wlać proszek do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść ciasto, najpierw łyżką, a następnie rękami. W trakcie tego procesu zdecyduj, czy dodać więcej mąki, czy nie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto powinno być gęste, ale nadal miękkie. Będzie lepki, niech cię to nie przeraża. Zbierz go w kulkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź blachę do pieczenia, przykryj ją pergaminem do pieczenia. Zwilżając ręce zimną wodą, zwiń kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Rozłóż je w pewnej odległości od siebie, ponieważ ciasteczka powiększą się podczas pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W razie potrzeby możesz udekorować ciasteczka połówkami orzechów włoskich. Wciśnij je do każdego ciasteczka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut, aż będą złote. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij gotowe ciasteczka z piekarnika, ostudź i podawaj. Smacznego!

bardzo smaczne ciasteczka! Miękki, przewiewny, o delikatnym smaku. Włożyłbym mniej cukru i dodałbym orzechy do samego ciasta.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy