soczyste ciasto biszkoptowe

pyszne, soczyste ciasto na każdą uroczystość! Soczyste ciasto biszkoptowe to świetny dodatek do domowej herbaty! Takie ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, ale mimo to okazuje się bardzo smaczne. Nawet początkujący kucharz poradzi sobie z przepisem na jego przygotowanie. Powiedziałbym nawet, że to podstawowy przepis. Edytując i wymieniając nadzienie, możesz za każdym razem uzyskać nowy smak.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 25 % 15 g
węglowodany 67 % 40 g
309 kcal
IG: 3 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić biszkopt w misce do ubijania, połącz jajka z cukrem. Ubij je w puszystą, przewiewną masę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz masło i mleko osobno. Podpal i zagotuj. Poczekaj, aż masło się rozpuści.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na przemian mieszaj mąkę z sodą i mieszanką mleka do masy jajecznej. Zrób to trzepaczką, bardzo ostrożnie, aby masa pozostała bujna. Nie zapomnij przesiać mąki. To nasyci go tlenem, a gotowy biszkopt doda lekkości i lekkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowe ciasto wlać do naczynia do pieczenia (20-22 cm)i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Schłodzić gotowy biszkopt i pokroić na 4 ciasta o tej samej grubości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby zrobić krem do ciasta, ubij gęstą śmietanę (o zawartości tłuszczu co najmniej 33%) z cukrem pudrem do puszystej śmietany. Śmietanę należy schłodzić do temperatury 2-4 stopni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciastka biszkoptowe nasączyć neutralnym syropem, posmarować każde ciasto konfiturą (ja użyłam konfitury malinowej) i ułożyć śmietaną i bitą śmietaną.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zbierz ciasto ze wszystkich ciast. Pozostaw w lodówce na kilka godzin, aby dobrze się namoczył i był soczysty. Następnie udekoruj ciasto świeżymi jagodami i owocami. Miłego picia herbaty!

konfitura na ciasto może być używana przez każdego. Możesz zastąpić go dżemem lub dżemem. Będzie również bardzo smaczne, jeśli dodasz do nadzienia świeże jagody lub owoce. Ciasto jest doskonale nasycone kremem maślanym i okazuje się bardzo delikatne i soczyste w smaku. Jagody lub owoce są idealne do dekoracji ciasta. Nadadzą lekkości i lekkości wyglądowi. W razie potrzeby do ciasta można dodać trochę kakao, ciasto Toga będzie miało smak czekolady. A biszkopt czekoladowy jest również bardzo smaczny z konfiturą i śmietaną z bitej śmietany.
Gotuj z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Konfitura - 295   kcal/100g

Podobne przepisy