ciasto z galaretką z rybami w puszkach i ziemniakami

pyszne, proste i satysfakcjonujące - na lunch, przekąskę lub kolację! Ciasto z galaretką z rybami w puszkach i ziemniakami to świetny pomysł, aby nakarmić całą rodzinę w domu, zabrać ją na łono natury lub w drogę. Ciasto jest lekkie, porowate, o konsystencji podobnej do biszkoptu, w przygotowaniu bardzo proste, z dostępnych produktów.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 9 g
tłuszcze 15 % 6 g
węglowodany 63 % 25 g
185 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić galaretkę z rybami w puszkach i ziemniakami? Weź następujące produkty: mąkę, jajka, kefir, sodę i proszek do pieczenia - do ciasta, a do nadzienia - ziemniaki i konserwy rybne. Do tego ciasta Nadaje się każda ryba we własnym soku lub oleju: różowy łosoś, saura, sardynka itp.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj ciasto galaretkowe: najpierw wymieszaj kefir z sodą, gdy tylko pojawią się bąbelki, dodaj jajka, sól, a następnie dodaj stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pamiętaj, że mąka może zająć trochę więcej lub trochę mniej. Skoncentruj się na konsystencji, ciasto powinno wyglądać jak gęsta śmietana (patrz zdjęcie). Odstaw ciasto na bok, ale w międzyczasie przygotuj nadzienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do nadzienia obierz średniej wielkości ziemniaka, cienko pokrój bulwę w paski. W wielu przepisach ziemniaki są używane na surowo, ale niektóre odmiany ziemniaków gotują się przez długi czas i nie mają czasu na pieczenie z ciastem, więc proponuję doprowadzić je do połowy, wrzucając je do wrzącej wody i gotując przez 5 minut lub jeszcze łatwiej - włóż 7 minut do kuchenki mikrofalowej. Gwarantuje to pieczenie w cieście do miękkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wybrałem drugą opcję: włożyłem ziemniaki do rondla do kuchenki mikrofalowej, dodałem kilka łyżek wody i ustawiłem na maksymalną moc w kuchence mikrofalowej na 7 minut. Ziemniaki ugotowane prawie do miękkości, reszta dotrze już do ciasta!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przetwory rybne (w tym przypadku jest to iwasi w oleju) odcedź z nalewania i zmiażdż widelcem na jednorodną masę, ale nie na pastę, ale z kawałkami. Jeśli masz rybę we własnym soku, musisz również spuścić z niej sok i posiekać na kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W naczyniu do pieczenia umieść papier do pieczenia i posmaruj go olejem słonecznikowym. Jeśli masz silikonową formę, możesz ją po prostu lekko nasmarować lub w ogóle nie smarować. Rozłóż połowę ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż ziemniaki równą warstwą na cieście. Możesz dodać mieloną paprykę lub dowolne suszone zioła i przyprawy według własnych upodobań.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż warstwę konserw rybnych na ziemniakach, spłaszcz szpatułką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I delikatnie wlej pozostałe ciasto. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (musisz go wcześniej włączyć, 10-20 minut przed pieczeniem), 40 minut. Pieczę w 180 stopniach przez 30 minut, a po pół godzinie zmniejszam ciepło do 150, ale nie otwieram piekarnika i pieczemy przez kolejne 10 minut. Czas i temperatura są podane w przybliżeniu, skup się na swojej technice.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy górna warstwa ciasta lekko się zarumieni, sprawdź, czy jest gotowa: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, ciasto jest gotowe. Ciasto okazało się różowe, a nawet złote. Nie wyjmuj go od razu z piekarnika, odłącz go i pozostaw ciasto na 10 minut w piekarniku, aby" dotarło & quot;.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie wyjmij ciasto z piekarnika, po 5 minutach uwolnij je z papieru do pieczenia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Oto, co okazało się na odwrocie. Przykryj, aż ostygnie serwetką, ciasto zwiotczeje.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ciasto z galaretką z rybami w puszkach i ziemniakami jest gotowe. Pokrój na porcje i podawaj. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne!  Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Saura blanszowana w oleju - 283   kcal/100g
  • Sardynka Atlantycka z dodatkiem masła - 238   kcal/100g
  • Sardynka w oleju - 221   kcal/100g
  • Sardynka w sosie pomidorowym - 162   kcal/100g
  • Makrela w oleju - 278   kcal/100g
  • Szprot w sosie pomidorowym - 154   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy