skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić galaretkę z rybami w puszkach i ziemniakami? Weź następujące produkty: mąkę, jajka, kefir, sodę i proszek do pieczenia - do ciasta, a do nadzienia - ziemniaki i konserwy rybne. Do tego ciasta Nadaje się każda ryba we własnym soku lub oleju: różowy łosoś, saura, sardynka itp.
Krok 2:
Przygotuj ciasto galaretkowe: najpierw wymieszaj kefir z sodą, gdy tylko pojawią się bąbelki, dodaj jajka, sól, a następnie dodaj stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pamiętaj, że mąka może zająć trochę więcej lub trochę mniej. Skoncentruj się na konsystencji, ciasto powinno wyglądać jak gęsta śmietana (patrz zdjęcie). Odstaw ciasto na bok, ale w międzyczasie przygotuj nadzienie.
Krok 3:
Do nadzienia obierz średniej wielkości ziemniaka, cienko pokrój bulwę w paski. W wielu przepisach ziemniaki są używane na surowo, ale niektóre odmiany ziemniaków gotują się przez długi czas i nie mają czasu na pieczenie z ciastem, więc proponuję doprowadzić je do połowy, wrzucając je do wrzącej wody i gotując przez 5 minut lub jeszcze łatwiej - włóż 7 minut do kuchenki mikrofalowej. Gwarantuje to pieczenie w cieście do miękkości.
Krok 4:
Wybrałem drugą opcję: włożyłem ziemniaki do rondla do kuchenki mikrofalowej, dodałem kilka łyżek wody i ustawiłem na maksymalną moc w kuchence mikrofalowej na 7 minut. Ziemniaki ugotowane prawie do miękkości, reszta dotrze już do ciasta!
Krok 5:
Przetwory rybne (w tym przypadku jest to iwasi w oleju) odcedź z nalewania i zmiażdż widelcem na jednorodną masę, ale nie na pastę, ale z kawałkami. Jeśli masz rybę we własnym soku, musisz również spuścić z niej sok i posiekać na kawałki.
Krok 6:
W naczyniu do pieczenia umieść papier do pieczenia i posmaruj go olejem słonecznikowym. Jeśli masz silikonową formę, możesz ją po prostu lekko nasmarować lub w ogóle nie smarować. Rozłóż połowę ciasta.
Krok 7:
Połóż ziemniaki równą warstwą na cieście. Możesz dodać mieloną paprykę lub dowolne suszone zioła i przyprawy według własnych upodobań.
Krok 8:
Połóż warstwę konserw rybnych na ziemniakach, spłaszcz szpatułką.
Krok 9:
I delikatnie wlej pozostałe ciasto. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (musisz go wcześniej włączyć, 10-20 minut przed pieczeniem), 40 minut. Pieczę w 180 stopniach przez 30 minut, a po pół godzinie zmniejszam ciepło do 150, ale nie otwieram piekarnika i pieczemy przez kolejne 10 minut. Czas i temperatura są podane w przybliżeniu, skup się na swojej technice.
Krok 10:
Gdy górna warstwa ciasta lekko się zarumieni, sprawdź, czy jest gotowa: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, ciasto jest gotowe. Ciasto okazało się różowe, a nawet złote. Nie wyjmuj go od razu z piekarnika, odłącz go i pozostaw ciasto na 10 minut w piekarniku, aby" dotarło & quot;.
Krok 11:
Następnie wyjmij ciasto z piekarnika, po 5 minutach uwolnij je z papieru do pieczenia.
Krok 12:
Oto, co okazało się na odwrocie. Przykryj, aż ostygnie serwetką, ciasto zwiotczeje.
Krok 13:
Ciasto z galaretką z rybami w puszkach i ziemniakami jest gotowe. Pokrój na porcje i podawaj. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne! Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Saura blanszowana w oleju - 283 kcal/100g
- Sardynka Atlantycka z dodatkiem masła - 238 kcal/100g
- Sardynka w oleju - 221 kcal/100g
- Sardynka w sosie pomidorowym - 162 kcal/100g
- Makrela w oleju - 278 kcal/100g
- Szprot w sosie pomidorowym - 154 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g