ciasteczka miodowe w domu

do ciasta możesz dodać pokruszone orzechy lub rodzynki. Słodkie ciasteczka o smaku miodu i cynamonu nie pozostawiają obojętnym ani dzieci, ani dorosłych. Ten przepis jest idealny do gotowania z dziećmi: ciasteczka są bardzo łatwe do zrobienia. Dlatego świąteczny nastrój zapewni Ci nawet w dni powszednie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 6 g
tłuszcze 15 % 12 g
węglowodany 78 % 64 g
403 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki na ciasteczka. Używaj mąki najwyższej jakości. Jeśli masz słodki miód (kwiatowy, lipowy), użyj proszku do pieczenia zgodnie z przepisem. Jeśli miód jest goryczką (kasztan, eukaliptus), zastąp go sodą. Zamiast proszku do pieczenia i zwykłej mąki możesz użyć tej samej ilości mąki samorosnącej (190 g).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelnię włożyć miód, brązowy cukier i masło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść patelnię na kuchence i podgrzewaj, mieszając, na najmniejszym ogniu, aż masło się rozpuści. Zdejmij patelnię z masą miodową z ognia i pozostaw do ostygnięcia na 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystko łyżką lub lepiej przesiej przez sito, aby nasycić mąkę tlenem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj schłodzoną mieszankę miodowo-maślaną do mąki i zagniataj miękkie, elastyczne ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto na początku będzie przylegać do dłoni, ale w miarę wyrabiania będzie coraz mniej lepkie. Gotowe ciasto powinno być bardzo miękkie i giętkie. Staraj się nie dodawać do niego nadmiaru mąki, w przeciwnym razie ciasteczka nie będą tak kruche i przewiewne, jak to konieczne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Z ciasta rozwałkuj kulki wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe. Mam 13 kulek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż powstałe kulki na blasze wyłożonej pergaminem, pozostawiając między nimi trochę miejsca. Lekko spłaszcz kulki rękami lub kręconym dnem szklanki. Zrobiłem małe otwory w ciasteczkach za pomocą drewnianej sokowirówki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść blachę do pieczenia z ciasteczkami w piekarniku nagrzanym do 200°C na 5-7 minut na średnim poziomie. Nie skupiaj się na określonym czasie, ale na cechach swojego piekarnika. Najważniejsze, aby nie wysuszyć ciasteczek. Dlatego nie oddalaj się daleko od piekarnika. W takim przypadku sprawdź, czy jest spalony od dołu. Jeśli ciasteczka zostaną prześwietlone w piekarniku, staną się twarde z miękkiego i kruchego. Ciasteczka powinny być lekko zrumienione na górze i na dole.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Jeśli ciasteczka są zrumienione od dołu, a na górze nadal Blade, pozostaw je na kolejne 5 minut w chłodzącym piekarniku, przesuwając blachę do pieczenia na wyższy poziom. Wyjmij gotowe ciasteczka z piekarnika. Ponieważ blacha do pieczenia jest nadal gorąca, ciasteczka nadal brązowieją pod spodem. Aby się nie przypalił, usuń go z blachy do pieczenia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Całkowicie schłodź ciasteczka w temperaturze pokojowej i podawaj. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach W tym artykule!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g

Podobne przepisy