skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki na ciasteczka. Używaj mąki najwyższej jakości. Jeśli masz słodki miód (kwiatowy, lipowy), użyj proszku do pieczenia zgodnie z przepisem. Jeśli miód jest goryczką (kasztan, eukaliptus), zastąp go sodą. Zamiast proszku do pieczenia i zwykłej mąki możesz użyć tej samej ilości mąki samorosnącej (190 g).
Krok 2:
Na patelnię włożyć miód, brązowy cukier i masło.
Krok 3:
Umieść patelnię na kuchence i podgrzewaj, mieszając, na najmniejszym ogniu, aż masło się rozpuści. Zdejmij patelnię z masą miodową z ognia i pozostaw do ostygnięcia na 5 minut.
Krok 4:
W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
Krok 5:
Wymieszaj wszystko łyżką lub lepiej przesiej przez sito, aby nasycić mąkę tlenem.
Krok 6:
Dodaj schłodzoną mieszankę miodowo-maślaną do mąki i zagniataj miękkie, elastyczne ciasto.
Krok 7:
Ciasto na początku będzie przylegać do dłoni, ale w miarę wyrabiania będzie coraz mniej lepkie. Gotowe ciasto powinno być bardzo miękkie i giętkie. Staraj się nie dodawać do niego nadmiaru mąki, w przeciwnym razie ciasteczka nie będą tak kruche i przewiewne, jak to konieczne.
Krok 8:
Z ciasta rozwałkuj kulki wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe. Mam 13 kulek.
Krok 9:
Ułóż powstałe kulki na blasze wyłożonej pergaminem, pozostawiając między nimi trochę miejsca. Lekko spłaszcz kulki rękami lub kręconym dnem szklanki. Zrobiłem małe otwory w ciasteczkach za pomocą drewnianej sokowirówki.
Krok 10:
Umieść blachę do pieczenia z ciasteczkami w piekarniku nagrzanym do 200°C na 5-7 minut na średnim poziomie. Nie skupiaj się na określonym czasie, ale na cechach swojego piekarnika. Najważniejsze, aby nie wysuszyć ciasteczek. Dlatego nie oddalaj się daleko od piekarnika. W takim przypadku sprawdź, czy jest spalony od dołu. Jeśli ciasteczka zostaną prześwietlone w piekarniku, staną się twarde z miękkiego i kruchego. Ciasteczka powinny być lekko zrumienione na górze i na dole.
Krok 11:
Jeśli ciasteczka są zrumienione od dołu, a na górze nadal Blade, pozostaw je na kolejne 5 minut w chłodzącym piekarniku, przesuwając blachę do pieczenia na wyższy poziom. Wyjmij gotowe ciasteczka z piekarnika. Ponieważ blacha do pieczenia jest nadal gorąca, ciasteczka nadal brązowieją pod spodem. Aby się nie przypalił, usuń go z blachy do pieczenia.
Krok 12:
Całkowicie schłodź ciasteczka w temperaturze pokojowej i podawaj. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach W tym artykule!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g