rogaliki z ciasta francuskiego bez drożdży z czekoladą

delikatne wypieki dla prawdziwych słodyczy! Rogaliki z ciasta bez drożdży z czekoladą są niezwykle łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujesz tylko dwóch prostych składników. Chrupiące ciasto i aromatyczne nadzienie o bogatym smaku nie pozostawi obojętnym żadnego czekoladowego smakosza!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 39 % 27 g
węglowodany 53 % 37 g
423 kcal
IG: 0 / 78 / 22

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić rogaliki z ciasta bez drożdży? Przygotuj niezbędne składniki. Jeśli ciasto jest zamrożone, wyjmij je wcześniej. Lepiej rozmrażać go stopniowo w lodówce przez kilka godzin. Tak więc podczas rozmrażania nie będzie gwałtownej zmiany temperatury, a ciasto lepiej zachowa swoje właściwości. Weź czekoladę dobrej jakości, bez sztucznych dodatków, najlepiej ciemną. Dzięki niemu smak nadzienia będzie bardziej nasycony.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciasto francuskie rozwałkować cienko na prostokątną warstwę. Pokrój ciasto w trójkąty. W tym przypadku wygodnie jest użyć ciasta zwiniętego w rolkę. Ale nie mogłem tego kupić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż czekoladę równolegle do podstawy na szerokiej części każdego trójkąta ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zacznij przekręcać rogalika od szerokiej krawędzi do wąskiej. Robiąc to, lekko dociśnij ciasto w pobliżu nadzienia, aby czekolada nie wyciekła podczas pieczenia. Delikatnie uformuj rogaliki, aby krawędzie kawałków czekolady nie rozerwały ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze uszczypnij końce każdego rogalika. Podobnie uformuj rogaliki z reszty ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż rogaliki na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piec w rozgrzanym piekarniku 190-200C przez około 20 minut na złoty kolor. Gotowe wypieki lekko ostudzić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pyszne jest podawanie rogalików z czekoladą na śniadanie z kawą. Smacznego!

kiedyś zawsze brałem ciasto jednego producenta, ale tym razem nie było go w sprzedaży. Kupiłem inny i byłem rozczarowany. Pieczenie miało nieistotny wzrost. Dlatego zawsze bierz sprawdzone ciasto, którego jakość jest pewna.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy