skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić rogaliki z ciasta bez drożdży? Przygotuj niezbędne składniki. Jeśli ciasto jest zamrożone, wyjmij je wcześniej. Lepiej rozmrażać go stopniowo w lodówce przez kilka godzin. Tak więc podczas rozmrażania nie będzie gwałtownej zmiany temperatury, a ciasto lepiej zachowa swoje właściwości. Weź czekoladę dobrej jakości, bez sztucznych dodatków, najlepiej ciemną. Dzięki niemu smak nadzienia będzie bardziej nasycony.
Krok 2:
Ciasto francuskie rozwałkować cienko na prostokątną warstwę. Pokrój ciasto w trójkąty. W tym przypadku wygodnie jest użyć ciasta zwiniętego w rolkę. Ale nie mogłem tego kupić.
Krok 3:
Rozłóż czekoladę równolegle do podstawy na szerokiej części każdego trójkąta ciasta.
Krok 4:
Zacznij przekręcać rogalika od szerokiej krawędzi do wąskiej. Robiąc to, lekko dociśnij ciasto w pobliżu nadzienia, aby czekolada nie wyciekła podczas pieczenia. Delikatnie uformuj rogaliki, aby krawędzie kawałków czekolady nie rozerwały ciasta.
Krok 5:
Dobrze uszczypnij końce każdego rogalika. Podobnie uformuj rogaliki z reszty ciasta.
Krok 6:
Ułóż rogaliki na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia.
Krok 7:
Piec w rozgrzanym piekarniku 190-200C przez około 20 minut na złoty kolor. Gotowe wypieki lekko ostudzić.
Krok 8:
Pyszne jest podawanie rogalików z czekoladą na śniadanie z kawą. Smacznego!
kiedyś zawsze brałem ciasto jednego producenta, ale tym razem nie było go w sprzedaży. Kupiłem inny i byłem rozczarowany. Pieczenie miało nieistotny wzrost. Dlatego zawsze bierz sprawdzone ciasto, którego jakość jest pewna.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g