skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
O tym, jak upiec chleb z nasionami, dowiedziałem się od mojej babci. Dzielę się z wami przepisem, który jest przekazywany w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Bierzemy wszystkie potrzebne nam produkty.
Krok 2:
Aby przygotować ciasto, przesiej mąkę żytnią i pszenną, dodaj otręby.
Krok 3:
W mieszance mąki robimy dziurę, wlewamy do niej naszą serwatkę (nie zapominamy, że serwatka lub jakikolwiek inny płyn powinien być ciepły, zamiast serwatki można wziąć tylko wodę lub mleko lub mieszaninę wody i mleka), dodać miód i drożdże.
Krok 4:
Pozostaw na 5 minut, aby drożdże się rozpuściły.
Krok 5:
Teraz dodaj sól i olej roślinny (do ciasta możesz również dodać trochę nasion lub orzechów do smaku) i zagnieść miękkie ciasto. Mąka może potrzebować trochę więcej, skup się na cieście, jeśli nagle okaże się zbyt twarda, dodaj kilka łyżek wody. Gotowe ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia przez 40-60 minut, aż do zwiększenia objętości, pozwalamy ciastu podejść dwa razy.
Krok 6:
Po raz drugi dobrze ugniatamy ciasto i formujemy chleb. Możesz po prostu zwinąć ciasto w formie bułki lub możesz, tak jak ja, rozłożyć ciasto na warstwę (po prostu rozciągnąć rękami).
Krok 7:
Zwiń, naciskając ciasto.
Krok 8:
Powinna się okazać taka bułka.
Krok 9:
Wlej nasze nasiona na stół (możesz użyć nasion, orzechów lub przypraw, na przykład kminku, kolendry, wybierz to, co kochasz).
Krok 10:
Uformowany chleb smarujemy białkiem jajka na wierzchu.
Krok 11:
Następnie nasmaruj stronę na nasionach. W tej formie kładziemy chleb na blasze do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Czas może zająć więcej lub mniej, w zależności od temperatury w pomieszczeniu, obecności przeciągów i aktywności drożdży.
Krok 12:
Przed pieczeniem na chlebie możesz wykonać jedno cięcie pośrodku, ale nie jest to wcale konieczne.
Krok 13:
Pieczemy chleb w rozgrzanym piekarniku najpierw w temperaturze 200 ° C z parą (w tym celu kładziemy blachę do pieczenia z wrzącą wodą na dnie piekarnika) przez 15 minut, następnie wyciągamy blachę do pieczenia z wodą i zmniejszamy temperaturę do 170 ° C i pieczemy przez kolejne 25-30 minut. Gotowy chleb całkowicie ostygnie! Smacznego!
koniecznie ugotuj - na pewno nie próbowałeś tak pysznego chleba z nasionami!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Suszone nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Serum - 31 kcal / 100g
- Otręby pszenne - 180 kcal/100g