skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować łodzie, pierwszym krokiem jest przygotowanie nadzienia. Aby to zrobić, obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Drobno posiekaj cebulę ostrym nożem.
Krok 2:
W przestronnej misce dodaj wymaganą ilość mielonego mięsa. Dodaj do niego drobno posiekaną cebulę. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Jako przyprawa wystarczy dodać trochę zmielonego czarnego pieprzu i suchego kopru lub pietruszki.
Krok 3:
Wymieszaj całą masę rękami do uzyskania gładkiej konsystencji, aby wszystkie składniki były równomiernie wymieszane ze sobą.
Krok 4:
Ciasto francuskie jest najczęściej używane zakupione mrożone. Dlatego wcześniej wyjmij go z zamrażarki i pozwól mu się stopić. Ciasto wyłożyć na lekko posypany mąką stół. Rozwałkuj go trochę i pokrój w prostokąty. Na każdym prostokącie po bokach wykonaj cięcia.
Krok 5:
Na środku każdego prostokąta umieść trochę nadzienia mięsnego i posyp wstępnie startym serem. Następnie zawiń jedną część ciasta z cięciem na nadzienie. A potem druga część. W ten sposób wypełnienie będzie wystawać z nacięć. Lekko ściśnij krawędzie.
Krok 6:
Ułóż gotowe ptysie na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do gotowania. Posmaruj każdą łódkę żółtkiem i posyp trochę sezamem. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 30 do 40 minut.
Krok 7:
Gotowe łodzie będą miały piękny złoty kolor. Wyjmij je z piekarnika, ostudź trochę i poczęstuj. Smacznego!
gotowe łodzie są bardzo satysfakcjonujące. Na Zewnątrz chrupiące ciasto francuskie, a wewnątrz soczyste i aromatyczne nadzienie mięsne, które można urozmaicić różnymi dodatkami, takimi jak pikle, grzyby, pomidory, wędzony boczek.
możesz przygotować takie wypieki jako przekąskę, możesz zabrać ze sobą do pracy lub po prostu na rodzinny obiad.
pyszne na gorąco. Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g