łódki z ciasta francuskiego z mięsem

pyszne i satysfakcjonujące wypieki na twój stół! Jedną z opcji pysznych i obfitych wypieków są łódki z dowolnym pikantnym nadzieniem. Najbardziej lubimy je z mięsem. Jeśli masz gotowe ciasto francuskie, nie będzie trudno je ugotować. Spróbuj I ty!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 10 g
tłuszcze 50 % 27 g
węglowodany 31 % 17 g
358 kcal
IG: 6 / 82 / 12

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować łodzie, pierwszym krokiem jest przygotowanie nadzienia. Aby to zrobić, obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Drobno posiekaj cebulę ostrym nożem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przestronnej misce dodaj wymaganą ilość mielonego mięsa. Dodaj do niego drobno posiekaną cebulę. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Jako przyprawa wystarczy dodać trochę zmielonego czarnego pieprzu i suchego kopru lub pietruszki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj całą masę rękami do uzyskania gładkiej konsystencji, aby wszystkie składniki były równomiernie wymieszane ze sobą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto francuskie jest najczęściej używane zakupione mrożone. Dlatego wcześniej wyjmij go z zamrażarki i pozwól mu się stopić. Ciasto wyłożyć na lekko posypany mąką stół. Rozwałkuj go trochę i pokrój w prostokąty. Na każdym prostokącie po bokach wykonaj cięcia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na środku każdego prostokąta umieść trochę nadzienia mięsnego i posyp wstępnie startym serem. Następnie zawiń jedną część ciasta z cięciem na nadzienie. A potem druga część. W ten sposób wypełnienie będzie wystawać z nacięć. Lekko ściśnij krawędzie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż gotowe ptysie na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do gotowania. Posmaruj każdą łódkę żółtkiem i posyp trochę sezamem. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 30 do 40 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe łodzie będą miały piękny złoty kolor. Wyjmij je z piekarnika, ostudź trochę i poczęstuj. Smacznego!

gotowe łodzie są bardzo satysfakcjonujące. Na Zewnątrz chrupiące ciasto francuskie, a wewnątrz soczyste i aromatyczne nadzienie mięsne, które można urozmaicić różnymi dodatkami, takimi jak pikle, grzyby, pomidory, wędzony boczek.
możesz przygotować takie wypieki jako przekąskę, możesz zabrać ze sobą do pracy lub po prostu na rodzinny obiad.
pyszne na gorąco. Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy