ciasto Osetyjskie z ziemniakami i serem

pyszne i satysfakcjonujące tradycyjne kaukaskie wypieki! Przepis na ciasto osetyjskie z ziemniakami i serem jest obecnie popularny nie tylko na Kaukazie, ale także w wielu innych krajach. Ciasto z takim nadzieniem okazuje się tak smaczne i satysfakcjonujące, że podaje się je nie tylko jako ciasto na herbatę, ale także jako niezależne danie na stół, ze świeżymi warzywami, mięsem i napojami alkoholowymi. Proces gotowania wcale nie jest skomplikowany i niezbyt długi, czasami możesz zafundować sobie i swoim domowym ciekawym ciastom.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 8 g
tłuszcze 26 % 11 g
węglowodany 56 % 24 g
231 kcal
IG: 28 / 0 / 72

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na ciasto osetyjskie według listy. Zacznijmy od przygotowania ciasta drożdżowego. Zagnieść ciasto na mleku, aby okazało się szczególnie miękkie i posłuszne. Wlej szklankę ciepłego mleka do miski. Dodaj cukier i łyżkę mąki pszennej, mieszaj, aż powstanie mieszanina o jednolitej konsystencji. Wlej suche drożdże, ponownie wymieszaj i pozostaw mieszaninę na 15 minut w ciepłym miejscu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na powierzchni mieszaniny powinna powstać pianka drożdżowa, co oznacza, że drożdże zostały aktywowane, wszystko zostało zrobione poprawnie. Dodaj sól do miski z mieszanką drożdży i wlej olej roślinny. Mieszać. Wlać części przesianej mąki pszennej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj ciasto łyżką, a następnie połóż ciasto na stole posypanym mąką. Zagnieść elastyczne ciasto, lekko przyklejone do dłoni. Włóż ciasto do miski, zaciśnij miskę folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy ciasto stoi, zróbmy nadzienie do ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj ziemniaki, obierz i pokrój na kilka dużych kawałków. Włóż ziemniaki do rondla, zalej wodą. Podpalamy. Dodaj szczyptę soli. Gotuj ziemniaki do miękkości. Odsącz część wody, w której gotowano ziemniaki. Robimy tłuczone ziemniaki, dodajemy masło. Pozwól puree ziemniaczanemu trochę ostygnąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaj lub zetrzyj ser i wyślij do miski z tłuczonymi ziemniakami, wymieszaj, możesz dodać trochę świeżego, drobno posiekanego koperku i pietruszki dla smaku. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku, wymieszaj, nadzienie jest gotowe. W razie potrzeby możesz dodać inne rodzaje sera, na przykład twardy, dzięki czemu nadzienie będzie jeszcze bardziej aromatyczne i smaczniejsze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto ugniatamy i przechodzimy do formowania ciasta. Ciasto dzielimy na kilka części w zależności od wielkości formy i pożądanej liczby ciast. Rozwałkuj część ciasta na cienkie ciasto. Rozłóż nadzienie na środku. Mocujemy krawędzie ciasta, aby uzyskać Kolobok. Ostrożnie ponownie, aby nie rozerwać ciasta, rozwałkuj wałkiem do ciasta na cienkie ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść Półfabrykat ciasta w wysmarowanej tłuszczem formie. W środku robimy otwór na ucieczkę pary. Piec ciasto w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określamy w piekarniku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj gotowe ciasto roztopionym masłem. Podawaj ciasto do stołu. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser z mleka krowiego - 260   kcal/100g
  • Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy