skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na ciasto osetyjskie według listy. Zacznijmy od przygotowania ciasta drożdżowego. Zagnieść ciasto na mleku, aby okazało się szczególnie miękkie i posłuszne. Wlej szklankę ciepłego mleka do miski. Dodaj cukier i łyżkę mąki pszennej, mieszaj, aż powstanie mieszanina o jednolitej konsystencji. Wlej suche drożdże, ponownie wymieszaj i pozostaw mieszaninę na 15 minut w ciepłym miejscu.
Krok 2:
Na powierzchni mieszaniny powinna powstać pianka drożdżowa, co oznacza, że drożdże zostały aktywowane, wszystko zostało zrobione poprawnie. Dodaj sól do miski z mieszanką drożdży i wlej olej roślinny. Mieszać. Wlać części przesianej mąki pszennej.
Krok 3:
Wymieszaj ciasto łyżką, a następnie połóż ciasto na stole posypanym mąką. Zagnieść elastyczne ciasto, lekko przyklejone do dłoni. Włóż ciasto do miski, zaciśnij miskę folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
Krok 4:
Gdy ciasto stoi, zróbmy nadzienie do ciasta.
Krok 5:
Umyj ziemniaki, obierz i pokrój na kilka dużych kawałków. Włóż ziemniaki do rondla, zalej wodą. Podpalamy. Dodaj szczyptę soli. Gotuj ziemniaki do miękkości. Odsącz część wody, w której gotowano ziemniaki. Robimy tłuczone ziemniaki, dodajemy masło. Pozwól puree ziemniaczanemu trochę ostygnąć.
Krok 6:
Posiekaj lub zetrzyj ser i wyślij do miski z tłuczonymi ziemniakami, wymieszaj, możesz dodać trochę świeżego, drobno posiekanego koperku i pietruszki dla smaku. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku, wymieszaj, nadzienie jest gotowe. W razie potrzeby możesz dodać inne rodzaje sera, na przykład twardy, dzięki czemu nadzienie będzie jeszcze bardziej aromatyczne i smaczniejsze.
Krok 7:
Ciasto ugniatamy i przechodzimy do formowania ciasta. Ciasto dzielimy na kilka części w zależności od wielkości formy i pożądanej liczby ciast. Rozwałkuj część ciasta na cienkie ciasto. Rozłóż nadzienie na środku. Mocujemy krawędzie ciasta, aby uzyskać Kolobok. Ostrożnie ponownie, aby nie rozerwać ciasta, rozwałkuj wałkiem do ciasta na cienkie ciasto.
Krok 8:
Umieść Półfabrykat ciasta w wysmarowanej tłuszczem formie. W środku robimy otwór na ucieczkę pary. Piec ciasto w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określamy w piekarniku.
Krok 9:
Posmaruj gotowe ciasto roztopionym masłem. Podawaj ciasto do stołu. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ser z mleka krowiego - 260 kcal/100g
- Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g