skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kruche ciasteczka z dżemem? Przygotuj jedzenie. Przesiej mąkę, dzięki czemu nie tylko usuniesz ewentualne zanieczyszczenia, ale także nasycisz ją tlenem, co sprawi, że wypieki będą bardziej przewiewne. Wybierz masło wysokiej jakości, bez dodatków, zgodne z GOST. Od tego będzie zależeć smak gotowego ciasteczka. Każdy dżem będzie działał, ale lepiej, jeśli jest gęsty. Dodaj trochę skrobi do płynnego dżemu.
Krok 2:
Wcześniej wyjmij masło z lodówki, pokrój na kawałki i pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej, aby zmiękło.
Krok 3:
Gdy masło będzie całkowicie miękkie, wlej do niego cukier i ubij mikserem na puszystą, jasną masę.
Krok 4:
Dodaj żółtko do mieszanki masła i cukru, wymieszaj.
Krok 5:
Wlej do niego mąkę i wymieszaj ciasto łyżką. Uwaga! Mąka może wymagać więcej lub mniej. Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Jeśli ciasto się klei, dodaj trochę więcej mąki. Ale stopniowo, równomiernie, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk.
Krok 6:
Uformuj ciasto w gładką kulkę.
Krok 7:
Następnie na stole posypanym mąką rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 5 mm. Wytnij z niego kółka. Podczas krojenia zanurz foremkę w mące, aby nie przykleiła się do ciasta.
Krok 8:
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i połóż na niej puste ciasteczka. Zrób małe wgłębienie na środku każdego przedmiotu obrabianego.
Krok 9:
Ułóż dżem owocowy lub jagodowy w zagłębieniach.
Krok 10:
Piecz ciasteczka w piekarniku przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. Nie trzeba dłużej piec, aby nie stały się twarde. Z tego samego powodu natychmiast wyjmij ciasteczka z gorącej blachy do pieczenia. Podawaj na ciepło do stołu. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g