skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby białka były dobrze ubite, a do przygotowania bezy jest to ważne, musisz wykonać szereg manipulacji. Najpierw białka muszą się zestarzeć-ostrożnie oddziel białka od żółtek, włóż do pojemnika, przykryj i wyślij do lodówki na kilka dni.
Krok 2:
Przed ubijaniem białka powinny mieć temperaturę pokojową, należy je wcześniej wyjąć z lodówki. Naczynia, w których białka zostaną ubite, a miotły miksera powinny być idealnie czyste. Ponadto, aby uzyskać lepsze ubijanie, do białek należy dodać szczyptę kwasu cytrynowego.
Krok 3:
Ugotujemy szwajcarską bezę, czyli w łaźni wodnej. Ta beza jest bardzo bujna, gęsta, nie spada. Umieść garnek z wodą na kuchence.
Krok 4:
Na wierzch miski z białkami, Dodaj do nich cukier i wanilinę. Dokładnie i szybko mieszając podgrzej białko, aż cukier się rozpuści. Zaczynamy bić mikserem-najpierw ze średnią prędkością 10 minut. Zdejmij miskę i ubij białka z dużą prędkością przez kolejne 3-5 minut.
Krok 5:
Ubijaj, aż uzyskasz mocne szczyty w kształcie dzioba.
Krok 6:
Pokoloruj bezę barwnikami i umieść w workach do gotowania. Użyłam dysz numer - 6, 30, 107, 199, 44, 21.
Krok 7:
Umieść owalną bezę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż szaszłyki do około połowy bezy.
Krok 8:
Na owalach, używając różnych dysz, aby stworzyć wielokolorowe eleganckie wzory. Wyślij do piekarnika do wyschnięcia w temperaturze 90 stopni przez 2 godziny. Tryb ogrzewania-góra / dół bez konwekcji. Następnie wyłącz piekarnik i pozwól bezie ostygnąć.
gotowanie bezy, czyli bezy, nie jest trudne, jeśli dokładnie przestrzegasz proporcji, przestrzegasz wszystkich zasad i etapów gotowania . Gotowe bezy nie mogą być przechowywane w lodówce, są wilgotne i tracą swój kształt i smak. Najlepszym miejscem do przechowywania bezy jest papierowa torba lub suchy pojemnik z papierową serwetką na dole. Możesz przechowywać bezy w tej formie przez dwa tygodnie i jest to bardzo wygodne-możesz przygotować się na wakacje z wyprzedzeniem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g