beza na patyku w domu

beza na patyku to słodka uczta i oryginalny wystrój. Beza może ozdobić każdy świąteczny stół - czy to urodziny, czy Nowy Rok, ósmy marca czy 14 lutego. W oczekiwaniu na Święta Wielkanocne proponuję przygotować bezy wielkanocne na patyku.
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 94 % 64 g
271 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby białka były dobrze ubite, a do przygotowania bezy jest to ważne, musisz wykonać szereg manipulacji. Najpierw białka muszą się zestarzeć-ostrożnie oddziel białka od żółtek, włóż do pojemnika, przykryj i wyślij do lodówki na kilka dni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przed ubijaniem białka powinny mieć temperaturę pokojową, należy je wcześniej wyjąć z lodówki. Naczynia, w których białka zostaną ubite, a miotły miksera powinny być idealnie czyste. Ponadto, aby uzyskać lepsze ubijanie, do białek należy dodać szczyptę kwasu cytrynowego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotujemy szwajcarską bezę, czyli w łaźni wodnej. Ta beza jest bardzo bujna, gęsta, nie spada. Umieść garnek z wodą na kuchence.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na wierzch miski z białkami, Dodaj do nich cukier i wanilinę. Dokładnie i szybko mieszając podgrzej białko, aż cukier się rozpuści. Zaczynamy bić mikserem-najpierw ze średnią prędkością 10 minut. Zdejmij miskę i ubij białka z dużą prędkością przez kolejne 3-5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubijaj, aż uzyskasz mocne szczyty w kształcie dzioba.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokoloruj bezę barwnikami i umieść w workach do gotowania. Użyłam dysz numer - 6, 30, 107, 199, 44, 21.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść owalną bezę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż szaszłyki do około połowy bezy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na owalach, używając różnych dysz, aby stworzyć wielokolorowe eleganckie wzory. Wyślij do piekarnika do wyschnięcia w temperaturze 90 stopni przez 2 godziny. Tryb ogrzewania-góra / dół bez konwekcji. Następnie wyłącz piekarnik i pozwól bezie ostygnąć.

gotowanie bezy, czyli bezy, nie jest trudne, jeśli dokładnie przestrzegasz proporcji, przestrzegasz wszystkich zasad i etapów gotowania . Gotowe bezy nie mogą być przechowywane w lodówce, są wilgotne i tracą swój kształt i smak. Najlepszym miejscem do przechowywania bezy jest papierowa torba lub suchy pojemnik z papierową serwetką na dole. Możesz przechowywać bezy w tej formie przez dwa tygodnie i jest to bardzo wygodne-możesz przygotować się na wakacje z wyprzedzeniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy