skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj takie produkty.
Krok 2:
Przesiej mąkę do filiżanki. Dodaj cukier, proszek do pieczenia, sól. I pokrój masło w kostkę. Olej wyjąłem z lodówki w godzinę .
Krok 3:
Dodaj żółtka. Następnie zmieniamy wszystko rękami. Lub jeśli masz stacjonarny mixre, z łatwością sobie z tym poradzi.
Krok 4:
Dodaj śmietanę.
Krok 5:
Przetrzyj twaróg przez sito.
Krok 6:
Zagniataj ciasto. Jeśli to konieczne, dodaj mąkę. Mój twaróg był lekko płynny, więc mąka poszła więcej. Oto taka bułka. Zawiń go w folię i włóż do lodówki na godzinę.
Krok 7:
Rozgrzej piekarnik do 200gr. Wyjmujemy ciasto. Odetnij połowę. Rozwałkowujemy warstwę o grubości 5-7 mm.zrobiłem to natychmiast na papierze przez folię.
Krok 8:
Wytnij ciasteczka za pomocą formy. Robimy to samo z innym kawałkiem ciasta.
Krok 9:
Włóż do piekarnika na 15 minut. Do złotego koloru.
Krok 10:
Pozwól ciasteczkom ostygnąć. I nalej herbatę i poczęstuj się.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g