róże z ciasta francuskiego z jabłkami

do smaku zwykłe ptysie jabłkowe, ale wygląd jest kuszący ! Niezwykłe tylko formowanie i oczywiście bardzo eleganckie podczas serwowania, co jest również ważne i być może jest to główny atut przy wyborze tego przepisu. Będą wyglądać wspaniale na stole !
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 70 % 26 g
193 kcal
IG: 12 / 42 / 46

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty.Rozmrozić ciasto na dolnej półce lodówki bez otwierania opakowania lub zgodnie z zaleceniami producenta. Ciasto w zasadzie nadaje się zarówno bez drożdży, jak i drożdży, tylko gotowy produkt należy wystawić na 15 minut. Dobrze jest wziąć jabłka słodko-kwaśne, czerwony kolor będzie bardziej elegancki. I weź dżem do smaku lub obecności, dobrze morelowy, brzoskwiniowy, jabłkowy lub bardziej kwaśny z wiśni lub śliwki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowanie syropu. Włóż cukier do rondla, wlej 2 szklanki zwykłej wody, możesz wziąć trochę więcej wody, ale nie więcej niż 500 ml. Jeśli syrop zostanie ugotowany, zanim będziesz miał czas na pokrojenie jabłek, wyjmij go z pieca i pozwól mu poczekać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie gotujemy jabłka. Aby jabłko się nie ściemniało, natychmiast wlewam zwykłą zimną wodę około 3 szklanek, aby ukryć wszystkie jabłka i dodać 0,5 łyżeczki. kwas cytrynowy. I dopiero wtedy zaczynam kroić jabłka. Dobrze je umyj, pokrój na 4 części i usuń rdzeń. Następnie pokrój w mniej więcej identyczne plasterki o grubości 2-3 mm, lepiej nie używać samych krawędzi, możesz je jeść z apetytem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po pokrojeniu wszystkich jabłek ponownie zagotuj syrop i w 2 etapach załaduj plasterki, gotuj je dosłownie przez 1,5 - 2 minuty. Lub trochę mniej, zależy od jabłka, ile samo w sobie jest miękkie. Idealnie, skórka nie powinna się odbarwić, a miąższ powinien stać się elastyczny, plastyczny, ale sprężysty. Gotowe natychmiast wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na kratkę do ostygnięcia i ładujemy drugą partię. Jeśli miazga trochę się schładza w procesie chłodzenia, to w porządku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wziąłem ciasto z 5 prostokątnych małych talerzy. Lekko rozwałkuj płytkę w jednym kierunku, aby nie przesuwać warstw, Grubość około 3 mm. następnie pokrój w poprzek na 4, a nawet 5 wstążek o szerokości około 3 cm. Cieńsze w produkcie wyglądają piękniej, które są szersze podczas pieczenia, wciąż rosną i stają się jak okrągłe beczki. Smak oczywiście pozostaje taki sam.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj pasek ciasta dżemem, cofając się nieco od górnej krawędzi i boku, gdzie będzie szew połączenia. Nakładamy jabłka, górna krawędź wystaje poza ciasto około 6 mm, w rzędzie kładziemy od środka plasterka. Następnie zginamy wolną krawędź ciasta o 1 cm i zwijamy rolką, ale niezbyt ciasno. Zwilż połączenie mokrym palcem i ściśnij. Lekko wyprostuj płatki róży.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe róże wkładamy do formy na babeczki, jeśli są metalowe, smarujemy olejem roślinnym, jeśli nowe silikonowe lub papierowe wkładki również smarujemy. Nie smaruję ani nie posypuję samej róży. Silikonowe formy umieszczamy na zimnym ruszcie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze t 200&039; prawie 30 minut. Czas może się różnić. Po 20 minutach lepiej przykryć górę folią, aby krawędź jabłek się nie przypaliła. Gotowe, gdy ciasto lekko się zarumieni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe róże pozostawić do ostygnięcia w formie, a następnie wyjąć i całkowicie schłodzić posypać cukrem pudrem. W razie potrzeby proszek można wymieszać z cynamonem. Możesz podawać porcje, ale wszystkie razem wyglądają uroczo na dużym talerzu !

najważniejsze w tym wypieku jest oczywiście Rodzaj produktu, Róże są proszone o świąteczny stół, ozdobią każdą herbatę.

ale są nie tylko piękne, ale także pyszne. Ciasto francuskie i dżem, już dobre połączenie, a jabłka gotowane w syropie, umiarkowanie słodkie i miękkie, są doskonałym dodatkiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal / 100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy