skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zmiel ciasteczka na okruchy (użyłem domowych ciasteczek, według mnie jest bardziej naturalny i smaczniejszy, jeśli nie ma domowego, weź swoje ulubione kruche ciastko) , rozpuść masło w kuchence mikrofalowej, ostudź do temperatury pokojowej. W razie potrzeby możesz zastąpić trzecią część ciasteczek mielonymi orzechami włoskimi lub migdałami, wstępnie je usmażyć, dzięki czemu będą pachnące i smaczniejsze.
Krok 2:
Dodaj stopione masło do ciasteczek, wymieszaj.
Krok 3:
Dno i boki dzielonej formy (moja średnica wynosi 20 cm) nasmaruj masłem, spód Zastrzel pergaminem, ubij mieszankę ciastek i masła wzdłuż dna i boków o grubości 7-8 mm.włóż do zamrażarki na 20 minut.
Krok 4:
Wszystkie składniki na masę serową należy wcześniej wyjąć z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową. Do twarogu dodaj cukier puder, wymieszaj szpatułką, aby rozpuścić proszek i uzyskać jednolitą gładką masę, używam proszku, ponieważ rozpuszcza się szybciej niż cukier.
Krok 5:
Stopniowo dodawaj śmietanę, jajka, wanilię, sok z cytryny i skrobię. Wymieszaj szpatułką, nie ubijając dużo masy-jeśli mieszanina jest przesycona pęcherzykami powietrza, sernik może puchnąć i pękać podczas pieczenia.
Krok 6:
Wlej mieszaninę do formy. Przekręć go kilka razy, aby usunąć nadmiar powietrza i wyrównać powierzchnię sernika.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, tryb ogrzewania-góra / dół bez konwekcji.
Krok 7:
Umieść blachę do pieczenia wypełnioną wodą na niższym poziomie. Piec przez 30 minut w 180 stopniach, następnie obniżyć do 150 i piec przez kolejne 30 minut, następnie wyłączyć piekarnik, pozostawić sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiami na godzinę. Następnie wyjmij z piekarnika i pozwól mu całkowicie ostygnąć, a następnie zawiń górną część formy folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc. Przed podaniem przesuń nóż wzdłuż ścian formy, Usuń pergamin i umieść sernik na talerzu. Udekoruj według uznania.
chcę zauważyć, że wszystkie manipulacje sernikiem na każdym etapie muszą być wykonywane bardzo ostrożnie, ma bardzo delikatną strukturę. Chciałbym również wyjaśnić-Lubię sernik z bokami, jeśli chcesz gotować bez-musisz użyć 150 g ciastek i 50 g masła. Przygotowanie sernika wcale nie jest trudne, wystarczy ekspozycja i czas, a także dokładne wykonanie wszystkich kroków z przepisu. Wynik jest tego wart - smak jest niesamowity!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g