skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto twarogowe z kruszonką? Przygotuj składniki. Jajka, masło i twarożek wyjmij z lodówki wcześniej. Powinny stać się temperaturą pokojową. Lepiej jest wziąć naturalny rustykalny twaróg, kupując sklep, zwróć uwagę na brak tłuszczów roślinnych i konsystencję: nie powinien być zbyt mokry i niezbyt suchy, im wyższa zawartość tłuszczu, tym będzie smaczniejszy.
Krok 2:
Przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? W misce z twarogiem dodaj cukier i wanilinę. Ilość cukru można zmieniać w zależności od smaku. Zamiast waniliny odpowiedni jest cukier waniliowy, włóż łyżeczkę. Dobrze wymieszaj masę. W misce z masą twarogową ubij jaja kurze.
Krok 3:
Dokładnie wymieszaj nadzienie. Jajka powinny dobrze rozproszyć się w masie twarogowej. Nadzienie jest gotowe.
Krok 4:
Przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Weź kolejną miskę, włóż do niej miękkie masło pokrojone na kawałki. Dodaj cukier i szczyptę soli. Zetrzyj olej, możesz mikserem, możesz zwykłą szpatułką.
Krok 5:
Wlej przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia do miski z masłem. Najpierw wymieszaj ciasto łyżką. Następnie zmiel go rękami, aż utworzy się okruchy, okruchy nie powinny być bardzo duże. W takim przypadku powinien oślepiać się podczas ściskania.
Krok 6:
Nasmaruj naczynie do pieczenia ciasta masłem. Wlej do niego dwie trzecie okruchów ciasta, zrób boki rękami. Połóż masę twarogową na środku, ostrożnie wyrównując ją łyżką do boków.
Krok 7:
Ułóż resztki okruchów na wierzchu. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz ciasto przez około 25-35 minut (skup się na pracy piekarnika). Ciasto powinno lekko zarumienić się na wierzchu. Wyjmij formę do ciasta z piekarnika. Pozwól mu trochę ostygnąć w formie. Gorące ciasto jest miękkie i może się kruszyć po wyjęciu. Gdy trochę ostygnie, stwardnieje. Ostrożnie wyjmij go z formy, pokrój na kawałki i podawaj z herbatą. Smacznego!
taki deser-wypieki doskonale uzupełnią herbatę, kawę lub kakao na śniadanie lub popołudniową przekąskę.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj W tym artykule .
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g