ciasto twarogowe z kruszonką

proste i szybkie, ze zwykłych produktów, dla całej rodziny! Ciasto twarogowe z kruchym kruszonką docenią miłośnicy twarogu, spodoba się nawet dzieciom, które nie lubią twarogu w zwykłej formie. Wykonanie kruchego ciasta w postaci okruchów nie będzie trudne, poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 9 g
tłuszcze 22 % 15 g
węglowodany 65 % 45 g
343 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto twarogowe z kruszonką? Przygotuj składniki. Jajka, masło i twarożek wyjmij z lodówki wcześniej. Powinny stać się temperaturą pokojową. Lepiej jest wziąć naturalny rustykalny twaróg, kupując sklep, zwróć uwagę na brak tłuszczów roślinnych i konsystencję: nie powinien być zbyt mokry i niezbyt suchy, im wyższa zawartość tłuszczu, tym będzie smaczniejszy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? W misce z twarogiem dodaj cukier i wanilinę. Ilość cukru można zmieniać w zależności od smaku. Zamiast waniliny odpowiedni jest cukier waniliowy, włóż łyżeczkę. Dobrze wymieszaj masę. W misce z masą twarogową ubij jaja kurze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie wymieszaj nadzienie. Jajka powinny dobrze rozproszyć się w masie twarogowej. Nadzienie jest gotowe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Weź kolejną miskę, włóż do niej miękkie masło pokrojone na kawałki. Dodaj cukier i szczyptę soli. Zetrzyj olej, możesz mikserem, możesz zwykłą szpatułką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia do miski z masłem. Najpierw wymieszaj ciasto łyżką. Następnie zmiel go rękami, aż utworzy się okruchy, okruchy nie powinny być bardzo duże. W takim przypadku powinien oślepiać się podczas ściskania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia ciasta masłem. Wlej do niego dwie trzecie okruchów ciasta, zrób boki rękami. Połóż masę twarogową na środku, ostrożnie wyrównując ją łyżką do boków.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż resztki okruchów na wierzchu. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz ciasto przez około 25-35 minut (skup się na pracy piekarnika). Ciasto powinno lekko zarumienić się na wierzchu. Wyjmij formę do ciasta z piekarnika. Pozwól mu trochę ostygnąć w formie. Gorące ciasto jest miękkie i może się kruszyć po wyjęciu. Gdy trochę ostygnie, stwardnieje. Ostrożnie wyjmij go z formy, pokrój na kawałki i podawaj z herbatą. Smacznego!

taki deser-wypieki doskonale uzupełnią herbatę, kawę lub kakao na śniadanie lub popołudniową przekąskę. 

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj W tym artykule .

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy