skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na ciasteczka. Aby wypieki były nie tylko smaczne, ale także zdrowe, lepiej jest używać do ich przygotowania naturalnych i świeżych produktów: śmietany, masła i twarogu, zwłaszcza na ciastkach dla dzieci. Włóż zmiękczone masło do głębokiej miski, jeśli nie ma czasu na czekanie, aż masło zmięknie w temperaturze pokojowej, możesz trzymać je trochę w łaźni wodnej lub stopić w kuchence mikrofalowej.
Krok 2:
Dodaj śmietanę, możesz użyć dowolnej zawartości tłuszczu w dowolnym momencie. Śmietanę można zastąpić kefirem, ale wtedy ciasteczka będą mniej miękkie. Wymieszaj składniki, lepiej mikserem. Do smaku możesz dodać cukier do ciasta, który lubi słodsze wypieki i szczyptę soli, aby zrównoważyć smak.
Krok 3:
Dodaj przesianą mąkę pszenną połączoną i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mąkę należy dodawać w częściach, za każdym razem wyrabiając ciasto. Kiedy łyżka staje się trudna do wymieszania, zaczynamy ugniatać ciasto rękami.
Krok 4:
Jednak nie trzeba długo wyrabiać ciasta, w przeciwnym razie produkty z takiego ciasta będą twarde. Ciasto powinno być miękkie i nie twarde. Zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut.
Krok 5:
W międzyczasie zróbmy nadzienie twarogowe. W misce wkładamy twarożek, naturalny produkt o wysokiej zawartości tłuszczu sprawi, że wypieki będą znacznie smaczniejsze, a ponadto taki twarożek będzie bardziej posłuszny w pracy.
Krok 6:
Dodaj cukier, wanilinę, skrobię do twarogu, wbij jajko kurze, dokładnie wymieszaj składniki. Lepiej to zrobić za pomocą blendera, aby masa była jednorodna w konsystencji.
Krok 7:
Wyjmij ciasto z lodówki, podziel je na równe kawałki wielkości orzecha włoskiego.
Krok 8:
Na posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkuj każdy kawałek ciasta na owal o grubości nie większej niż 0,3 cm.
Krok 9:
Mocujemy krawędzie ciasta jak ciasto, a następnie odwracamy obrabiany przedmiot szwem w dół, nadajemy ciasteczkom kształt banana.
Krok 10:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz ciasteczka przez około 30 minut. Powinien być lekko zrumieniony.
Krok 11:
Serwujemy ciasteczka do stołu z herbatą, kawą lub mlekiem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal / 100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal / 100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g