ciasteczka banany z twarogiem

bardzo smaczne, kruche ciasteczka z delikatnym nadzieniem twarogowym! Ciasteczka o symbolicznej nazwie "banany" spodobają się zarówno dorosłym, jak i dzieciom w smaku i ciekawym kształcie przypominającym zwykłe banany. Miękkie kruche ciasto doskonale uzupełnia delikatne i aromatyczne nadzienie z twarogu. To świetny sposób na nakarmienie małych wybrednych, ale niekochanych twarogiem. Na pewno nie odmówią takiego pieczenia.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 32 % 20 g
węglowodany 56 % 35 g
345 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na ciasteczka. Aby wypieki były nie tylko smaczne, ale także zdrowe, lepiej jest używać do ich przygotowania naturalnych i świeżych produktów: śmietany, masła i twarogu, zwłaszcza na ciastkach dla dzieci. Włóż zmiękczone masło do głębokiej miski, jeśli nie ma czasu na czekanie, aż masło zmięknie w temperaturze pokojowej, możesz trzymać je trochę w łaźni wodnej lub stopić w kuchence mikrofalowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj śmietanę, możesz użyć dowolnej zawartości tłuszczu w dowolnym momencie. Śmietanę można zastąpić kefirem, ale wtedy ciasteczka będą mniej miękkie. Wymieszaj składniki, lepiej mikserem. Do smaku możesz dodać cukier do ciasta, który lubi słodsze wypieki i szczyptę soli, aby zrównoważyć smak.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przesianą mąkę pszenną połączoną i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mąkę należy dodawać w częściach, za każdym razem wyrabiając ciasto. Kiedy łyżka staje się trudna do wymieszania, zaczynamy ugniatać ciasto rękami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jednak nie trzeba długo wyrabiać ciasta, w przeciwnym razie produkty z takiego ciasta będą twarde. Ciasto powinno być miękkie i nie twarde. Zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie zróbmy nadzienie twarogowe. W misce wkładamy twarożek, naturalny produkt o wysokiej zawartości tłuszczu sprawi, że wypieki będą znacznie smaczniejsze, a ponadto taki twarożek będzie bardziej posłuszny w pracy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cukier, wanilinę, skrobię do twarogu, wbij jajko kurze, dokładnie wymieszaj składniki. Lepiej to zrobić za pomocą blendera, aby masa była jednorodna w konsystencji.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij ciasto z lodówki, podziel je na równe kawałki wielkości orzecha włoskiego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkuj każdy kawałek ciasta na owal o grubości nie większej niż 0,3 cm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mocujemy krawędzie ciasta jak ciasto, a następnie odwracamy obrabiany przedmiot szwem w dół, nadajemy ciasteczkom kształt banana.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz ciasteczka przez około 30 minut. Powinien być lekko zrumieniony.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Serwujemy ciasteczka do stołu z herbatą, kawą lub mlekiem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal / 100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal / 100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy