ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi

spektakularny, pyszny, idealny na świąteczne przyjęcie herbaciane! Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi to najlepszy wybór na każdą uroczystość! Znany jest mi jako Dama pikowa. Po raz pierwszy zakochaj się w nim na zawsze. Połączenie czekolady, suszonych śliwek, orzechów i śmietany to sama doskonałość!
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 31 % 17 g
węglowodany 58 % 32 g
296 kcal
IG: 44 / 0 / 56

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec biszkopt na torcie czekoladowym z orzechami włoskimi? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Jaja kurze powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego należy je wcześniej wyjąć z lodówki. Mleko skondensowane do przygotowania biszkoptu weź wysokiej jakości zgodnie z GOST.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko skondensowane do odpowiedniego pojemnika. Ubij dwa jajka i mieszaj mikserem na średniej prędkości, aż będą gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej proszek kakaowy, przesiając go przez sitko. Ponownie ubij mikserem, aż będzie gładka. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę, aby nasycić ją tlenem. Wlać do ciasta kawałek po kawałku, mieszając silikonową szpatułką. Ponieważ mąka różni się właściwościami, może potrzebować nieco więcej lub mniej niż wskazano. Skoncentruj się na pożądanej konsystencji.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sodę gaszoną sokiem z cytryny. Ponownie delikatnie wymieszaj ciasto. Konsystencja ciasta powinna być jak gęsta śmietana.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź okrągłą formę do ciasta o średnicy 18-21 cm. Posmaruj boki kawałkiem masła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej połowę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Pamiętaj, że każdy piekarnik jest inny, ponieważ Czas pieczenia może się różnić. Sprawdź gotowość biszkoptu drewnianym szpikulcem. Przebij biszkopt, jeśli szpikulec wyszedł suchy, bez przyklejonego ciasta, to gotowe. Upiecz również drugi biszkopt.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Oto dwa herbatniki, które dostałem. Powinny całkowicie ostygnąć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie zawiń schłodzone ciasta w folię spożywczą i wyślij do lodówki na 1-2 godziny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jak zrobić krem do ciasta czekoladowego z orzechami włoskimi? Przygotuj wskazane składniki. Użyj kwaśnej śmietany o wysokiej zawartości tłuszczu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż śmietanę na czterokrotnie złożonej gazie. Wkładamy go do durszlaka, który ustawiamy na patelni. Ostrożnie przykryj kwaśną śmietaną końcami gazy, połóż płaski talerz na wierzchu ,a na nim jakiś ładunek (możesz użyć butelki z wodą). Pozostaw śmietanę na kilka godzin na zimno (co najmniej 2 godziny).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Suszone śliwki (moje są suszone) zalać wrzącą wodą i pozostawić na 1 godzinę. Następnie odcedź, osusz suszone śliwki ręcznikami papierowymi. Pokrój go na małe kawałki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zmiel orzechy włoskie w blenderze.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Umieść osiadłą śmietanę w pojemniku o odpowiedniej wielkości. Dodaj cukier, ubij mikserem, aby rozpuścić kryształy cukru.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj posiekane orzechy i drobno posiekane suszone śliwki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Za pomocą silikonowej szpatułki dobrze wymieszaj krem. Okazuje się, że jest gęsty i bardzo, bardzo smaczny!

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Jak zrobić lukier na ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi? Przygotuj składniki. Wziąłem brązowy cukier, ale możesz użyć zwykłego. Kakao można zastąpić ciemną czekoladą.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wlej kakao i cukier do rondla, wymieszaj.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wlej mleko. Gotuj w łaźni wodnej na małym ogniu, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dodaj masło. Kontynuuj gotowanie. Masło powinno się stopić, a glazura stanie się błyszcząca, błyszcząca.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Doprowadź lukier do wrzenia i zdejmij z ognia. Pozostaw do ostygnięcia na około 5 minut.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Zacznij składać ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi. Wyjmij ciastka biszkoptowe z lodówki, usuń folię i pokrój je na 2 części. Powinieneś dostać 4 ciasta. Jeśli upiekłeś jeden biszkopt, pokrój go na trzy ciasta.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Połóż pierwsze ciasto na podłożu lub naczyniu do ciasta, posmaruj je kremem (około 2 łyżek stołowych), spłaszcz na całej powierzchni ciasta. W razie potrzeby każde ciasto można namoczyć wstępnie zaparzoną aromatyczną kawą, do której dla smaku można wlać łyżeczkę koniaku lub likieru.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Przykryj drugim ciastem, posmaruj kremem, a następnie ułóż trzecie ciasto. Na wierzch ułóż czwarte ciasto z piękną, równą czapką. Boki ciasta posmaruj również śmietaną.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Ciasto przykryć lukrem, posypać boki posiekanymi orzechami. Wyślij ciasto do lodówki, aby moczyło się przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Udekoruj ciasto według własnego uznania. Położyłem całe suszone śliwki, orzechy, świeże liście mięty.

wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.

wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu  przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal / 100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy