skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Robienie ciasta. Dodaj drożdże i 30 g cukru do ciepłego mleka. Zostawmy to na 15 minut. Drożdże powinny się rozproszyć. Następnie dodaj jajko, sól, olej roślinny, śmietanę(śmietana nie jest konieczna).
Krok 2:
Następnie dodaj mąkę, Zajęło mi to 500gr. Zagnieść ciasto i wyjąć na godzinę.
Krok 3:
Dla stroisela wymieszaj 300 g mąki, 100 g cukru i paczkę miękkiego masła. Zmiel wszystko rękami w okruchy. Robimy małe okruchy, ale powinny też być duże grudki.
Krok 4:
Mam takie okruchy.
Krok 5:
Ciasto już nam pasowało. Ciasto powinno być cienko rozwałkowane, ponieważ warstwa nie powinna być zbyt wysoka. Mam arkusz 38 na 40 cm.
Krok 6:
Przenosimy go za pomocą wałka do ciasta na arkusz papieru. Nie robimy boków . Nakłuwamy widelcem.
Krok 7:
Teraz bierzemy dowolny dżem, dżem. Lepiej z kwaskowatością. Zwykle używaj śliwki lub jabłka. Mam morelową. Cienką warstwą.
Krok 8:
I posyp okruchami. Włącz piekarnik na 200 stopni. Podczas gdy piekarnik się nagrzewa , ciasto trochę się nada. Wkładamy go do piekarnika na 25 minut.
Krok 9:
Ciasto kuha jest gotowe. Na brzegach ciasto powinno się zrumienić, a wierzch pozostaje jasny. Przykryłam go papierem do pieczenia i suchym ręcznikiem. Więc powinno stać, ostygnąć. Ciasto będzie miękkie. Pokroić w kostkę. Przechowujemy go również przykryty ręcznikiem. Cóż, bardzo smaczne. Nie można się oderwać. Smacznego.
mój mąż, z niemieckiej rodziny, który mieszkał w Rosji. Moja teściowa często robiła takie ciasto i nazywali je kuha. To było bardzo smaczne ciasto. Teraz chcę się nim z wami podzielić.Mamy podobny przepis, ale robimy z kruchym ciastem, tutaj też idzie drożdże. Do ciasta Nadaje się kefir, mleko. Dodałam jeszcze śmietanę. Streusel zrobiono z roztopionego masła, cóż, możemy wziąć zwykłe masło lub margarynę. Cała atrakcja jest właśnie w tej posypce, Streusel. Jest niezwykle smaczna. Niemcy posypują cukier gotowym ciastem na wierzchu. Ale natychmiast wymieszałem go z olejem. Tak też można. Więc próbujemy to zrobić!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g