niemieckie ciasto Streusel i dżem

najsmaczniejsze niemieckie ciasto to kuha. Spróbuj koniecznie. Czy próbowałeś takiego niemieckiego Kuchen? Niemcy nazywają otwarte ciasta Kuchen. Te kucheny są robione na święta. Podawane z kawą lub herbatą, częściej kawą. Mają tak zwany posiłek po obiedzie & quot; kuchnia i kawa & quot;.
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 26 % 18 g
węglowodany 63 % 43 g
357 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Robienie ciasta. Dodaj drożdże i 30 g cukru do ciepłego mleka. Zostawmy to na 15 minut. Drożdże powinny się rozproszyć. Następnie dodaj jajko, sól, olej roślinny, śmietanę(śmietana nie jest konieczna).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie dodaj mąkę, Zajęło mi to 500gr. Zagnieść ciasto i wyjąć na godzinę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dla stroisela wymieszaj 300 g mąki, 100 g cukru i paczkę miękkiego masła. Zmiel wszystko rękami w okruchy. Robimy małe okruchy, ale powinny też być duże grudki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mam takie okruchy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto już nam pasowało. Ciasto powinno być cienko rozwałkowane, ponieważ warstwa nie powinna być zbyt wysoka. Mam arkusz 38 na 40 cm.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenosimy go za pomocą wałka do ciasta na arkusz papieru. Nie robimy boków . Nakłuwamy widelcem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz bierzemy dowolny dżem, dżem. Lepiej z kwaskowatością. Zwykle używaj śliwki lub jabłka. Mam morelową. Cienką warstwą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I posyp okruchami. Włącz piekarnik na 200 stopni. Podczas gdy piekarnik się nagrzewa , ciasto trochę się nada. Wkładamy go do piekarnika na 25 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto kuha jest gotowe. Na brzegach ciasto powinno się zrumienić, a wierzch pozostaje jasny. Przykryłam go papierem do pieczenia i suchym ręcznikiem. Więc powinno stać, ostygnąć. Ciasto będzie miękkie. Pokroić w kostkę. Przechowujemy go również przykryty ręcznikiem. Cóż, bardzo smaczne. Nie można się oderwać. Smacznego.

mój mąż, z niemieckiej rodziny, który mieszkał w Rosji. Moja teściowa często robiła takie ciasto i nazywali je kuha. To było bardzo smaczne ciasto. Teraz chcę się nim z wami podzielić.Mamy podobny przepis, ale robimy z kruchym ciastem, tutaj też idzie drożdże. Do ciasta Nadaje się kefir, mleko. Dodałam jeszcze śmietanę. Streusel zrobiono z roztopionego masła, cóż, możemy wziąć zwykłe masło lub margarynę. Cała atrakcja jest właśnie w tej posypce, Streusel. Jest niezwykle smaczna. Niemcy posypują cukier gotowym ciastem na wierzchu. Ale natychmiast wymieszałem go z olejem. Tak też można. Więc próbujemy to zrobić!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy