skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania ciasteczek. Weź mąkę najwyższej jakości, śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 15%. Mleko skondensowane lepiej kupić już gotowane. Wybierając go, przeczytaj uważnie, aby było to mleko skondensowane z cukrem bez zbędnych dodatków, które zepsują smak. Osobiście częściej używam margaryny do robienia ciastek. Z kremową dobrą margaryną ciasteczka są bardziej kruche, a ponadto są tańsze.
Krok 2:
Rozpuść margarynę. Można to zrobić w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie, na małym ogniu w rondlu lub w łaźni wodnej. Aby stopić margarynę w łaźni wodnej, weź dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużej, umieść mniejszą na górze, aby jej dno spadło do połowy wody. Włóż do niego kawałki margaryny. Gdy woda się zagotuje, zacznie się topić. Po całkowitym stopieniu zdejmij z ognia. Całkowicie ostudzić.
Krok 3:
Weź głęboką miskę, w której wygodnie będzie mieszać suche i płynne składniki. Umyj jajko mydłem, osusz ręcznikiem lub serwetką i rozbij je do miski. Dodaj 3 łyżki cukru, sól i ubij widelcem lub trzepaczką. Nie musisz ubijać, zanim pojawi się piana. Dodanie soli poprawia smak ciasteczek i upraszcza proces ubijania jajka. Pozostała łyżka cukru przyda się podczas formowania ciasteczek.
Krok 4:
Dodaj śmietanę, sodę wygaszoną octem i dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 5:
Wlej margarynę i dokładnie wymieszaj. Margaryna musi koniecznie ostygnąć, w przeciwnym razie jajko zostanie upieczone, a ciasto zostanie zepsute.
Krok 6:
Przesiej mąkę, aby usunąć drobne zanieczyszczenia i ciasto nasycone tlenem. Ponieważ mąka nawet tego samego gatunku, ale różnych producentów, różni się właściwościami, może brakować ilości mąki określonej w przepisie lub odwrotnie.Dodaj go w małych porcjach, aby uzyskać ciasto o pożądanej konsystencji. Kiedy ugniatanie łyżką jest trudne, zacznij to robić rękami. Ciasto powinno stać się miękkie, bardzo delikatne, ale nie przyklejać się do rąk.
Krok 7:
Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Podziel ciasto na 6 równych części.
Krok 8:
Rozwałkuj każdą część w okrągłą warstwę o grubości 3-4 mm i pokrój na 8 części. Na krawędzi każdego sektora ciasta umieść około 1/3 łyżeczki gotowanego skondensowanego mleka. Ciasto przekręcić w kształt bajgla i zanurzyć wierzch w cukrze, lekko dociskając wierzch ciasteczka, aby mleko skondensowane & quot; uszczelniło" i nie wyciekło podczas pieczenia.
Krok 9:
Ułóż gotowe wątróbki na dużej blasze do pieczenia pokrytej pergaminem. Piec na środkowej półce rozgrzanego piekarnika w trybie góra-dół przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Czas gotowania zależy od możliwości piekarnika. Sprawdź gotowość ciasteczek z wyglądu, powinno się trochę zrumienić.
ciasteczka można podawać na ciepło lub schłodzone. Słodki i chrupiący jest bardzo lubiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Ciasteczka nie tracą smaku i są doskonale przechowywane przez kilka dni, dzięki czemu można je zrobić od razu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g