ciasteczka ze skondensowanego mleka i śmietany

czy są tacy, którzy nie lubią ciasteczek z gotowanym skondensowanym mlekiem. Ciasteczka według tego przepisu są bardzo proste do przygotowania. Do nadzienia zamiast gotowanego skondensowanego mleka można użyć dżemu lub dżemu, czekolady, a nawet drażetek karmelowych.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 28 % 19 g
węglowodany 62 % 43 g
363 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania ciasteczek. Weź mąkę najwyższej jakości, śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 15%. Mleko skondensowane lepiej kupić już gotowane. Wybierając go, przeczytaj uważnie, aby było to mleko skondensowane z cukrem bez zbędnych dodatków, które zepsują smak. Osobiście częściej używam margaryny do robienia ciastek. Z kremową dobrą margaryną ciasteczka są bardziej kruche, a ponadto są tańsze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść margarynę. Można to zrobić w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie, na małym ogniu w rondlu lub w łaźni wodnej. Aby stopić margarynę w łaźni wodnej, weź dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużej, umieść mniejszą na górze, aby jej dno spadło do połowy wody. Włóż do niego kawałki margaryny. Gdy woda się zagotuje, zacznie się topić. Po całkowitym stopieniu zdejmij z ognia. Całkowicie ostudzić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź głęboką miskę, w której wygodnie będzie mieszać suche i płynne składniki. Umyj jajko mydłem, osusz ręcznikiem lub serwetką i rozbij je do miski. Dodaj 3 łyżki cukru, sól i ubij widelcem lub trzepaczką. Nie musisz ubijać, zanim pojawi się piana. Dodanie soli poprawia smak ciasteczek i upraszcza proces ubijania jajka. Pozostała łyżka cukru przyda się podczas formowania ciasteczek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj śmietanę, sodę wygaszoną octem i dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej margarynę i dokładnie wymieszaj. Margaryna musi koniecznie ostygnąć, w przeciwnym razie jajko zostanie upieczone, a ciasto zostanie zepsute.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej mąkę, aby usunąć drobne zanieczyszczenia i ciasto nasycone tlenem. Ponieważ mąka nawet tego samego gatunku, ale różnych producentów, różni się właściwościami, może brakować ilości mąki określonej w przepisie lub odwrotnie.Dodaj go w małych porcjach, aby uzyskać ciasto o pożądanej konsystencji. Kiedy ugniatanie łyżką jest trudne, zacznij to robić rękami. Ciasto powinno stać się miękkie, bardzo delikatne, ale nie przyklejać się do rąk.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Podziel ciasto na 6 równych części.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj każdą część w okrągłą warstwę o grubości 3-4 mm i pokrój na 8 części. Na krawędzi każdego sektora ciasta umieść około 1/3 łyżeczki gotowanego skondensowanego mleka. Ciasto przekręcić w kształt bajgla i zanurzyć wierzch w cukrze, lekko dociskając wierzch ciasteczka, aby mleko skondensowane & quot; uszczelniło" i nie wyciekło podczas pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż gotowe wątróbki na dużej blasze do pieczenia pokrytej pergaminem. Piec na środkowej półce rozgrzanego piekarnika w trybie góra-dół przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Czas gotowania zależy od możliwości piekarnika. Sprawdź gotowość ciasteczek z wyglądu, powinno się trochę zrumienić.

ciasteczka można podawać na ciepło lub schłodzone. Słodki i chrupiący jest bardzo lubiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Ciasteczka nie tracą smaku i są doskonale przechowywane przez kilka dni, dzięki czemu można je zrobić od razu.  

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy