skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Podgrzej mleko w małym rondlu na średnim ogniu, aż po bokach garnka pojawią się bąbelki. Zdejmij mleko z ognia i pozwól mu ostygnąć do około 40 stopni, nie wyżej. W małej filiżance wymieszaj drożdże, 2 łyżki. łyżki ciepłej wody (również nie wyższej niż 40 stopni, w przeciwnym razie drożdże umrą) i szczyptę cukru, a następnie pozostaw mieszaninę na około 5 minut. Drożdże powinny zacząć trochę bulgotać, pojawi się Piankowa Czapka.
Krok 2:
W misce miksera stojącego połącz masło, ciepłe mleko, jajko, cukier i drożdże na niskich obrotach, aż masło całkowicie się rozpuści. Wymieszaj 2 szklanki mąki z solą w misce, dodaj tę mieszaninę częściami do miski miksera stojącego, mieszając na wysokich obrotach. Teraz dodaj pozostałą szklankę mąki (również w częściach, może trochę więcej lub mniej mąki) i mieszaj z dużą prędkością za pomocą haczyka. Po 5 minutach ciasto powinno być lepkie, ale gładkie i sprężyste.
Krok 3:
Możesz mieszać składniki ręcznie, ale wtedy ugniatanie zajmie więcej czasu. Lub ugniataj pierwszymi porcjami mąki za pomocą prostego miksera, a gdy stanie się gęsty, Kontynuuj rękami. Ciasto powinno być wystarczająco miękkie. Przenieś ciasto do natłuszczonej miski. Dokręć folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2,5 godziny. Po wskazanym czasie ciasto ułożyć na posypanym mąką stole i rozwałkować na grubą warstwę (o grubości od 1,5 do 2 cm)
Krok 4:
Wytnij koła z tej warstwy za pomocą okrągłego foremki do ciastek lub po prostu za pomocą szklanki. Zbierz resztki ciasta w bryłę, krótko ugniataj i ponownie zwiń w warstwę i wytnij koła.
Krok 5:
Umieść kółka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym olejem. Przykryj folią spożywczą i pozwól bułkom hamburgerowym rozłożyć się na półtorej godziny. Czas może zająć trochę więcej lub mniej, w zależności od temperatury w pomieszczeniu. Gdy tylko bułki wzrosną i wzrosną około dwukrotnie, możesz rozpocząć pieczenie. Piekarnik rozgrzać wcześniej, około 10-15 minut (pieczę w 180 stopniach)
Krok 6:
Teraz posmaruj bułki mieszanką 2 żółtek z 1 łyżką ciepłej wody (po prostu wymieszaj widelcem do uzyskania gładkości w misce i posmaruj wszystkie bułki pędzlem do gotowania). Posyp je sezamem na wierzchu. Piec w temperaturze 180C przez 20 minut, aż nabiorą głęboko złotego koloru. Temperatura i czas są wskazane w przybliżeniu, ponieważ piekarniki działają inaczej, skup się na cechach swojego sprzętu.
Krok 7:
Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i przenieś wypieki na ruszt do ostygnięcia. Oto one, twoje domowe bułeczki do burgerów jak McDonald ' s! Podawaj je na ciepło lub całkowicie schłodzone z liściem sałaty, krążkami cebuli i kotletem. Smacznego!
domowe bułeczki burgerowe są idealne do standardowych burgerów z pasztecikiem wołowym i podwójną porcją sera.
docenisz mój przepis, jeśli twoje dzieci uwielbiają odwiedzać tę kawiarnię. Tam wszystko wydaje im się smaczniejsze niż w domu, chętnie jedzą nawet liście sałaty i cebulę, których nie jedzą w domu. Daj im do szkoły nie tylko kotlet w cieście lub gorącą kanapkę, ale na przykład kotlety z kurczaka z bułką. Na pewno będą zachwyceni!
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g