bułki do burgerów w domu jak McDonald ' s

najsmaczniejsze kanapki pochodzą z domowych wypieków! Klasyczne bułeczki do burgerów nie są trudne do zrobienia w domu. Ważne jest tylko przestrzeganie kilku ogólnych zasad podczas pracy z ciastem drożdżowym. Są przewiewne i miękkie, z apetycznym blatem posypanym sezamem.
TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 9 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 70 % 38 g
256 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Podgrzej mleko w małym rondlu na średnim ogniu, aż po bokach garnka pojawią się bąbelki. Zdejmij mleko z ognia i pozwól mu ostygnąć do około 40 stopni, nie wyżej. W małej filiżance wymieszaj drożdże, 2 łyżki. łyżki ciepłej wody (również nie wyższej niż 40 stopni, w przeciwnym razie drożdże umrą) i szczyptę cukru, a następnie pozostaw mieszaninę na około 5 minut. Drożdże powinny zacząć trochę bulgotać, pojawi się Piankowa Czapka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce miksera stojącego połącz masło, ciepłe mleko, jajko, cukier i drożdże na niskich obrotach, aż masło całkowicie się rozpuści. Wymieszaj 2 szklanki mąki z solą w misce, dodaj tę mieszaninę częściami do miski miksera stojącego, mieszając na wysokich obrotach. Teraz dodaj pozostałą szklankę mąki (również w częściach, może trochę więcej lub mniej mąki) i mieszaj z dużą prędkością za pomocą haczyka. Po 5 minutach ciasto powinno być lepkie, ale gładkie i sprężyste.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Możesz mieszać składniki ręcznie, ale wtedy ugniatanie zajmie więcej czasu. Lub ugniataj pierwszymi porcjami mąki za pomocą prostego miksera, a gdy stanie się gęsty, Kontynuuj rękami. Ciasto powinno być wystarczająco miękkie. Przenieś ciasto do natłuszczonej miski. Dokręć folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2,5 godziny. Po wskazanym czasie ciasto ułożyć na posypanym mąką stole i rozwałkować na grubą warstwę (o grubości od 1,5 do 2 cm)

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wytnij koła z tej warstwy za pomocą okrągłego foremki do ciastek lub po prostu za pomocą szklanki. Zbierz resztki ciasta w bryłę, krótko ugniataj i ponownie zwiń w warstwę i wytnij koła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść kółka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym olejem. Przykryj folią spożywczą i pozwól bułkom hamburgerowym rozłożyć się na półtorej godziny. Czas może zająć trochę więcej lub mniej, w zależności od temperatury w pomieszczeniu. Gdy tylko bułki wzrosną i wzrosną około dwukrotnie, możesz rozpocząć pieczenie. Piekarnik rozgrzać wcześniej, około 10-15 minut (pieczę w 180 stopniach)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz posmaruj bułki mieszanką 2 żółtek z 1 łyżką ciepłej wody (po prostu wymieszaj widelcem do uzyskania gładkości w misce i posmaruj wszystkie bułki pędzlem do gotowania). Posyp je sezamem na wierzchu. Piec w temperaturze 180C przez 20 minut, aż nabiorą głęboko złotego koloru. Temperatura i czas są wskazane w przybliżeniu, ponieważ piekarniki działają inaczej, skup się na cechach swojego sprzętu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i przenieś wypieki na ruszt do ostygnięcia. Oto one, twoje domowe bułeczki do burgerów jak McDonald ' s! Podawaj je na ciepło lub całkowicie schłodzone z liściem sałaty, krążkami cebuli i kotletem. Smacznego!

domowe bułeczki burgerowe są idealne do standardowych burgerów z pasztecikiem wołowym i podwójną porcją sera.

docenisz mój przepis, jeśli twoje dzieci uwielbiają odwiedzać tę kawiarnię. Tam wszystko wydaje im się smaczniejsze niż w domu, chętnie jedzą nawet liście sałaty i cebulę, których nie jedzą w domu. Daj im do szkoły nie tylko kotlet w cieście lub gorącą kanapkę, ale na przykład kotlety z kurczaka z bułką. Na pewno będą zachwyceni!

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy