skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Bierzemy niezbędne produkty i przystępujemy do przygotowania potrawy.
Krok 2:
Przygotuj ciasto na ciasto. Lekko podgrzej łyżkę mleka i wymieszaj w małej głębokiej misce z dwiema łyżeczkami cukru, dodaj taką samą ilość mąki i drożdży, wszystko wymieszaj i odstaw na około 15 minut.
Krok 3:
Wlej ciasto do dużego rondla, wlej ciepły kefir i mleko, dodaj śmietanę, jajko, sól i masło. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Teraz stopniowo wprowadzaj przesianą mąkę i zagniataj ciasto. Konsystencja ciasta powinna przypominać chleb: być wystarczająco miękka, ale nie przyklejać się do rąk. Przykryj patelnię ciastem ręcznikiem i umieść ją w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40-50 minut.
Krok 5:
Dopóki ciasto pasuje, zajmijmy się nadzieniem - to wcale nie jest trudne. Pokrój mięso wołowe na duże kawałki, a następnie przekręć je w maszynce do mięsa lub posiekaj w blenderze. Dodaj umyte i posiekane zioła, sól i przyprawy. Mieszać. Mięso mielone jest gotowe.
Krok 6:
Gdy ciasto jest odpowiednie, przenosimy je na stół, ugniatamy i dzielimy nożem na trzy równe części.
Krok 7:
Z każdej części tworzymy okrągłe ciasto, rozciągając ciasto rękami lub zwijając je wałkiem do ciasta.
Krok 8:
Rozłóż nadzienie w kształcie kuli na środku.
Krok 9:
Następnie ze wszystkich stron naciągamy ciasto na nadzienie i przyklejamy krawędzie. Delikatnie ugniataj ciasto, aby przypominało kształt grubego naleśnika. Wykonujemy trzy puste miejsca.
Krok 10:
Teraz zdecydujemy, jak upiec ciasto osetyjskie z przepisem mięsnym, który rozważamy. Przenosimy półfabrykaty na blachę do pieczenia i wysyłamy je do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 C. Jeśli masz małą blachę do pieczenia, upiecz jedno ciasto na raz. Podawaj na gorąco!
kuchnia Osetyjska słynie z ciast, wśród których wyróżnia się tradycyjny osetyjski placek z wołowiną "Fyjin". Ciasto jest absolutnie uniwersalne, można z niego gotować ciasta z ziemniakami i grzybami, serem, szpinakiem, ziołami i przyprawami lub po prostu z kapustą. Przepis kulinarny na to niesamowite ciasto opowiedzieli mi w nadmorskim kurorcie w przytulnej nadmorskiej kawiarni, w której serwowano dużo doskonałego jedzenia. Uwielbiam gotować go zimą, ponieważ przypomina mi ciepłe południowe słońce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g