osetyjskie ciasto mięsne

bardzo smaczne i satysfakcjonujące ciasto osetyjskie! Zwracam uwagę na prosty przepis na domowe pikantne wypieki z nadzieniem wołowym. Osetyjska odmiana ciasta mięsnego nie jest gorsza niż jakakolwiek inna i na pewno ma coś własnego, polecam spróbować.
ilgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 11 g
tłuszcze 15 % 6 g
węglowodany 58 % 23 g
186 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy niezbędne produkty i przystępujemy do przygotowania potrawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj ciasto na ciasto. Lekko podgrzej łyżkę mleka i wymieszaj w małej głębokiej misce z dwiema łyżeczkami cukru, dodaj taką samą ilość mąki i drożdży, wszystko wymieszaj i odstaw na około 15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej ciasto do dużego rondla, wlej ciepły kefir i mleko, dodaj śmietanę, jajko, sól i masło. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz stopniowo wprowadzaj przesianą mąkę i zagniataj ciasto. Konsystencja ciasta powinna przypominać chleb: być wystarczająco miękka, ale nie przyklejać się do rąk. Przykryj patelnię ciastem ręcznikiem i umieść ją w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40-50 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dopóki ciasto pasuje, zajmijmy się nadzieniem - to wcale nie jest trudne. Pokrój mięso wołowe na duże kawałki, a następnie przekręć je w maszynce do mięsa lub posiekaj w blenderze. Dodaj umyte i posiekane zioła, sól i przyprawy. Mieszać. Mięso mielone jest gotowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ciasto jest odpowiednie, przenosimy je na stół, ugniatamy i dzielimy nożem na trzy równe części.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z każdej części tworzymy okrągłe ciasto, rozciągając ciasto rękami lub zwijając je wałkiem do ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż nadzienie w kształcie kuli na środku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie ze wszystkich stron naciągamy ciasto na nadzienie i przyklejamy krawędzie. Delikatnie ugniataj ciasto, aby przypominało kształt grubego naleśnika. Wykonujemy trzy puste miejsca.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz zdecydujemy, jak upiec ciasto osetyjskie z przepisem mięsnym, który rozważamy. Przenosimy półfabrykaty na blachę do pieczenia i wysyłamy je do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 C. Jeśli masz małą blachę do pieczenia, upiecz jedno ciasto na raz. Podawaj na gorąco!

kuchnia Osetyjska słynie z ciast, wśród których wyróżnia się tradycyjny osetyjski placek z wołowiną "Fyjin". Ciasto jest absolutnie uniwersalne, można z niego gotować ciasta z ziemniakami i grzybami, serem, szpinakiem, ziołami i przyprawami lub po prostu z kapustą. Przepis kulinarny na to niesamowite ciasto opowiedzieli mi w nadmorskim kurorcie w przytulnej nadmorskiej kawiarni, w której serwowano dużo doskonałego jedzenia. Uwielbiam gotować go zimą, ponieważ przypomina mi ciepłe południowe słońce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy