skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić babeczkę z truskawkami na skondensowanym mleku? Przygotuj składniki. Najpierw wyjmij masło z lodówki, powinno stać się miękkie. Wybierz wysokiej jakości, naturalne masło, bez substytutów tłuszczu mlecznego. Również ze skondensowanym mlekiem. Powinien być wolny od tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja zawiera tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość ciasta będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.
Krok 2:

Umyj truskawki, osusz i usuń kucyki. Możesz wziąć nie tylko świeże, ale także mrożone jagody. W takim przypadku całkowicie je rozmrozić, wkładając do durszlaka, aby spuścić nadmiar soku.
Krok 3:

Pokrój duże jagody na pół, pozostaw średnie i małe w całości. Lepiej jest używać małych mocnych jagód, aby było z nich mniej soku, a ciasto okazało się umiarkowanie wilgotne w pobliżu jagód.
Krok 4:

Miękkie masło ubij mikserem, aż będzie puszyste.
Krok 5:

Bez przerywania ubijania dodawaj jajka jeden po drugim, dobrze zagniatając masę po każdym, aż będzie gładka.
Krok 6:

Wlej skondensowane mleko do ubitego masła, dodaj cukier waniliowy.
Krok 7:

Jeszcze raz ubij, aż będzie gładka.
Krok 8:

Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i dodaj mieszaninę do ciasta. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
Krok 9:

Wymieszaj masę mikserem na niskich obrotach, aż będzie gładka. Powinno być miękkie, delikatne ciasto.
Krok 10:

Włóż ciasto do natłuszczonej formy do ciasta, spłaszcz wierzch szpatułką.
Krok 11:

Rozłóż truskawki na wierzchu. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut. Gdy górna warstwa jest lekko zrumieniona, sprawdź ciasto pod kątem gotowości: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, możesz wyjąć formę z piekarnika.
Krok 12:

Wyjmij gotową babeczkę z piekarnika i ostudź. Uwolnij go z formy i przenieś na półmisek. W razie potrzeby możesz posypać wierzch cukrem pudrem. Pokrój babeczkę na kawałki. Podawaj z herbatą, kawą lub ciepłym mlekiem. Smacznego!
tę samą babeczkę można zrobić bez masła, zastępując ją jeszcze 1 jajkiem i odrobiną kwaśnej śmietany. Wtedy okaże się tak delikatny, jak proponowana przeze mnie opcja.
mleko skondensowane można wziąć mniej lub więcej. Oprócz truskawek możesz wziąć inne jagody. Będzie pyszny z czarną porzeczką, agrestem, wiciokrzewem lub wiśnią.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g


