Babeczka z truskawkami na skondensowanym mleku

piękny, bujny, apetyczny, dla całej rodziny na herbatę! Babeczka truskawkowa na skondensowanym mleku to ciekawy przepis na pieczenie na sezon truskawkowy. Ciasto na bazie skondensowanego mleka zamiast cukru dobrze rośnie i piecze. W połączeniu z truskawkami ciasto okazuje się umiarkowanie słodkie, a nie mdłe.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 37 % 22 g
węglowodany 53 % 31 g
342 kcal
IG: 6 / 3 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić babeczkę z truskawkami na skondensowanym mleku? Przygotuj składniki. Najpierw wyjmij masło z lodówki, powinno stać się miękkie. Wybierz wysokiej jakości, naturalne masło, bez substytutów tłuszczu mlecznego. Również ze skondensowanym mlekiem. Powinien być wolny od tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja zawiera tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość ciasta będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj truskawki, osusz i usuń kucyki. Możesz wziąć nie tylko świeże, ale także mrożone jagody. W takim przypadku całkowicie je rozmrozić, wkładając do durszlaka, aby spuścić nadmiar soku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój duże jagody na pół, pozostaw średnie i małe w całości. Lepiej jest używać małych mocnych jagód, aby było z nich mniej soku, a ciasto okazało się umiarkowanie wilgotne w pobliżu jagód.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Miękkie masło ubij mikserem, aż będzie puszyste.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Bez przerywania ubijania dodawaj jajka jeden po drugim, dobrze zagniatając masę po każdym, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej skondensowane mleko do ubitego masła, dodaj cukier waniliowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeszcze raz ubij, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i dodaj mieszaninę do ciasta. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj masę mikserem na niskich obrotach, aż będzie gładka. Powinno być miękkie, delikatne ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż ciasto do natłuszczonej formy do ciasta, spłaszcz wierzch szpatułką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż truskawki na wierzchu. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut. Gdy górna warstwa jest lekko zrumieniona, sprawdź ciasto pod kątem gotowości: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, możesz wyjąć formę z piekarnika.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij gotową babeczkę z piekarnika i ostudź. Uwolnij go z formy i przenieś na półmisek. W razie potrzeby możesz posypać wierzch cukrem pudrem. Pokrój babeczkę na kawałki. Podawaj z herbatą, kawą lub ciepłym mlekiem. Smacznego!

tę samą babeczkę można zrobić bez masła, zastępując ją jeszcze 1 jajkiem i odrobiną kwaśnej śmietany. Wtedy okaże się tak delikatny, jak proponowana przeze mnie opcja.

mleko skondensowane można wziąć mniej lub więcej. Oprócz truskawek możesz wziąć inne jagody. Będzie pyszny z czarną porzeczką, agrestem, wiciokrzewem lub wiśnią.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy